Vuoden ehkä jännittävin aika on käsillä. Lapset odottavat innolla perheen yhteistä aikaa, joulun taianomaista tunnelmaa ja lahjapaketteja. Lapsemme kokevat nyt elämänsä ensimmäisiä joulukuusia, koristeita ja valoja. Jouluiltoja ja niiden mukanaan tuomia tunnelmia ja pieniä yksityiskohtia, jotka tulevat muokkaamaan näiden pienten ihmisten jouluperinteet ja määrittämään joulun merkityksen.

Todennäköisesti juuri nämä tärkät lapsuuden joulut yksityiskohtineen ja tunnelmineen ovat muokanneet sinunkin suhteesi jouluun. Mitä sinä odotat? Sitä samaa taianomaista tunnelmaa, rauhallisuutta, ihmisiä? Odotatko lainkaan? Ehkä odotat hyvää ruokaa. Jouluolutta, punaviiniä kenties?

Toivon, että me lasten kanssa juhlivat aikuiset urhaamme pienen ajatuksen alkoholin käytölle – jo nyt ennen joulua.

Pidät sitä ehkä vähän turhana ja ajattelet – kuten minäkin – että lasten tulee tottua aikuisten viinin käyttöön hyvän aterian yhteydessä. Olet varmasti aivan oikeassa; monilla aikuisilla, pienten lasten vanhemmilla on aivan terve ja hyvä suhde alkoholiin. Viini maistuu hyvälle, tuo hyvää mieltä ja lisää paitsi aikuisen, myös yleistä viihtyisyyttä. Alkoholi aterialla saattaa olla parempi vaihtoehto kuin siitä pakolla kieltäytyminen. Lapsi huomaa harvoin mitään negatiivista viihtyisässä ruokaseurueessa.

Meidän aikuisten on kuitenkin pakko pitää mielessä, että lapsi huomaa alkoholin vaikutuksen nopeammin kuin arvaamme. Ja että alkoholia tulee helposti otettua vielä vähän lisää. Yhtäkkiä aikuisen silmät saattavat olla kummalliset ja hyvää tarkoittava hymy muuttua vieraaksi. Ehkä äiti haluaa halailla kummallisen paljon ja isä hassuttelee liikaa. Aikuisen muuttunut käytös aiheuttaa lapsessa epävarmuutta ja turvattomuutta. Joulun jännittävä tunnelma saattaa muuttua pelottavaksi ja tyhmäksi.

Lapsen ei pitäisi joutua laskemaan aikuisen juomia laseja eikä harmistuvan oluttölkin sihahduksista. Lapsen ei koskaan pidä ottaa vastuuta aikuisen juomisesta eikä oikeastaan edes huomata sitä. Lapsen ei koskaan tulisi pelätä juhla-aikoja ja lomia siksi että niillä on tapana olla epämiellyttäviä tai turvattomia ja aikuisilla tapana käyttäytyä kummallisesti.

Toivon, että me lasten kanssa joulua viettävät aikuiset juhlimme lasten ehdoilla. Että olemme läsnä ja annamme lastemme nauttia joulun tunnelmasta niin huolettomasta kuin lasten vain kuuluu. Että annamme lapselle hyviä joulumuistoja, hetkiä ja yksityiskohtia, joista rakentuu lapsen käsitys joulusta ja myöhemmin läpi elämän kestävät jouluperinteet.

 

Ja toivon tietenkin, että Sinulla vanhempana on hyvä joulumieli. Että voit lasten nukkumaanmentyä nauttia jouluilloista hymy huulilla ja tyytyväisenä, ehkä jotain hyvää lasissa. Toivon kovasti, että joulunne on niin mukava kuin mahdollista. <3

 

***

 

^Suunnilleen tällaisen artikkelin kirjoitin vasta työni puolesta paikalliseen sanomalehteen, sillä meillä on tapana kirjoittaa ajankohtaisia juttuja silloin tällöin ja minä olen meidän artikkelivastaava, heh. Jätin nyt suomentamatta joitakin norjalaisia faktoja kuten että yksi kymmenestä lapsesta toivoisi vanhemman juovan vähemmän. Ehkä se aika sama Suomessa.

Mutta ajattelin kirjoittaa tännekin, sillä aihe on tärkeä. Monille varmaan turha tai minimaalisen pieni ongelma, mutta kun joskus ne pienet yksityiskohdat ovat niitä tärkeimpiä. <3

Ja meidän perheen roadtrippi Suomeen (=joululoma) on muuten alkanut. Nähdään pian! :))

 

Kommentit (13)

Ninnu
14/13 | 

Hei, tosi hyvä kirjoitus. Teen Suomessa samaa työtä. Saako idean lainata? Kiitos sinulle

Joulurauhaa kaikille!
15/13 | 

Tämä juttusi on erittäin tärkeä ja merkittävä, ja toivoisin ihmisten ymmärtävän vastuullisuutensa miten juhlia joulua niin, että ei lapsille aiheutuisi pahaa mieltä ja ikäviä muistoja alkoholinkäyttöön liittyen.

Minusta alkoholi ei kuulu jouluun, sillä itse pidän joulua enemmänkin lasten juhlana, kuin aikuisten ryyppäjäisinä. Valitettavasti Suomessa alkoholinkäyttö riistäytyy käsistä hyvin monissa lapsiperheissä, ja on surullista mitä kaikkea lapset joutuvat sen myötä näkemään ja kokemaan.

Joulu on minulle perhejuhla, ja merkittävässä osassa on hyvä ruoka, ja yhdessäolo rakkaimpien kanssa. Tänä jouluna olemme puolison kanssa kahden. Vietämme leppoisan joulun, vähän juhlaruokaa, ja jouluvaloja ja -koristeita tunnelmaa luomaan. Joulun tunnelma tulee myös ruokien laittamisesta, kun kaikki tehdään alusta alkaen itse, ja ilman stressiä. Vähän, mutta hyvää, on minun ohjeeni kaikille. Alkoholi ei kuulu meillä edes kahden aikuisen jouluun, mutta jos löydämme hyvän jouluoluen, niin saatamme sillä herkutella ruokailun yhteydessä.

Vierailija
16/13 | 

Niin, tässä on varmaan aika suuria kulttuurieroja. Itse olen kasvanut Keski-Euroopassa, joten on ollut ihan normaalia että jouluun kuuluu punaviinit ja shamppanjat, joita itsekin sai pikkuisen maistaa alle täysi-ikäisenä. Yhtäkään epämiellyttävää muistoa eli alkoholista oli jouluun liittyen, kertaakaan en muista että kukaan olisi örveltänyt. Onneksi meillä ei ikinä ole tarvinnut valita aikuisten ryyppäjäisten tai lasten joulun välillä, vaan hyvästä viinistä on voinut nauttia niin että kaikilla lapsillakin on ollut hyvä olo. Nyt itse aikusiena, tosin lapsettomana, toivon että kun aika tulee niin omat lapseni tottuvat samanlaissen kohtuulliseen alkoholinkäyttöön kotona niin että örveltämistä tai kaljottelua ei nähdä tarpeellisena oman maineen takia.

ElinaM
17/13 | 

Olen kanssasi samaa mieltä. Suomessa taitaa olla ihan liikaa painolastia alkoholin liikakäytön takia, kun ollaan niin ehdottomia. Ei pari viinilasia illan mittaan tarkoita aikuisten ryyppäjäisiä, vaan rentoa yhdessäoloa. Omat muistoni lapsuudesta ovat oikein hyviä vaikka juhliin liittyikin aikuisilla parit lasilliset. Mutta ymmärrän, että jos ne muistot lapsuudesta ovat ahdistavia, niin haluaa tehdä tiukan rajanvedon kaiken alkoholinkäytön suhteen. Niin kuin Johannakin hyvin sanoi, ei lapsen pidä joutua ahdistumaan oluttölkin sihahdusta. Silloin on menty joskus liian pitkälle ja sen jälkeen yksikin sihahdus on pelkoa tulevasta.

Joulurauhaa kaikille!
18/13 | 

Meillä kotona alkoholi ei kuulunut jouluihin ollenkaan, eikä myöskään puolison kotona. En usko, että omat vanhemnat olisivat olleet täysin raittiita, mutta en koskaan nähnyt heidän juovan eli eivät ainakaan juoneet meidän nähden. Muuten olen nähnyt rajuakin alkoholinkäyttöä Suomessa ihan jokapäiväisessä elämässä, juhlissa ja arkena. En itsekään ole puhdas pulmunen, vaan joskus nuorena tuli juotua ihan liikaakin joskus. Se kuului sosiaalisiin kuvioihin. Nyt vanhempana alkoholi ei ole mitenkään merkittävässä osassa, ei edes juhlissa, vaan mieluimmin ollaan raittiina. Se on tullut jotenkin luonnollisella tavalla, varsinkin nyt kun ollaan isovanhempia.

Vierailija
20/13 | 

Todella hyvä kirjoitus! Kiitos!

Vierailija
21/13 | 

Tässä ajattelemisen aihetta valitettavan monelle suomalaiselle. Kiitos tärkeän aiheen esille nostamisesta! <3

Vierailija
22/13 | 

Hyvä kirjoitus! Tärkeä aihe, joka helposti jää ajattelematta. Sitä samaa toivon kaikille lapsille, että saavat juhlia joulun ilman humaltuvia vanhempia. Se mitä pitää tärkeimpänä joulussa siirtyy usein sukupolvelta toiselle. Kyllähän joulun merkitys ja viettäminen myös muuttuu elämäntilanteen mukaan. Lapset ovat kuitenkin pieniä vain hetken ja isommille lapsille vanhempien huomio ja esimerkki, yhdessä tekeminen on tärkeää. Joulun lämpöä joka kotiin toivottelen!

C
23/13 | 

Hei, tuli tuosta artikkelin kirjoittamisesta mieleen, että puhutko ja kirjoitatko norjaa ihan äidinkielen veroisesti? Kuinka monta vuotta sinulla meni aikaa norjan kielen hallitsemiseen? Ja oletko varsinaisesti opiskellut kieltä vai opitko sen vain ympäristön avulla? Itse olen asunut nyt norjassa pari vuotta ja edelleen puhun mielummin ruotsia kuin yrittäisin puhua norjaa :D Ymmärrän kieltä kyllä loistavasti mutta jotenkin sen puhuminen tuntuu hölmöltä vaikka varmaan sekin sujuisi jo melko hyvin. Juuri nyt tuntuu vain aika kaukaiselta ajatukselta että pystyisin joskus kirjoittamaan tekstaria pidemmän pätkän ihan vain norjaksi, ilman ruotsinkielisiä sanoja😂

Vierailija
24/13 | 

Kaunis mekko sinulla, saako kysyä minkä merkkinen? 

Pia
25/13 | 

Tärkeästä asiasta kirjoitit, asiasta, jota kenenkään lapsen ei koskaan tarvitsisi joutua kokemaan! Itse olen juuri tällaisia viinanhuuruisia jouluja lapsuudessani kokenut, ja muistan elävästi vielä 40 vuotta myöhemminkin sen turvattomuuden, yksinäisyyden, kateellisuuden tunteen, jota koin kaikkia niitä muita lapsia kohtaan, jotka saivat viettää joulunsa, niin kuin sitä kuuluisi viettää!

Nykyisin olen töissä päiväkodissa, ja mielelläni laitan oveen julisteen, jota aina välillä saamme, jossa vanhempia muistutetaan siitä tärkeästä asiasta, että lapset tarvitsevat selvät vanhemmat joulunakin!

Ja, tosiaankaan en halua kieltää keneltäkään vanhemmalta sitä viinilasillista, alkoholin käyttö pienessä määrin on ihan ok, mutta muistakaa, että te olette lapsenne ainoat vanhemmat, ne rakkaat ja turvalliset ihmiset, joihin lapsi eniten maailmassaan luottaa ja turvaa, älkää viekö sitä lapseltanne pois, sillä sitä ei mikään joululahja korvaa!

Vierailija
26/13 | 

http://www.darklyrics.com/lyrics/timorautiainentrioniskalaukaus/rajaport...

Noh noh, ennen kuin liikaa tuomitaan niin kyllä suomalaisesta viinankäytöstä-myös jouluisesta- on syntynyt paljon kauniita traumoja masennusta jotka ovat synnyttäneet läjäpäin melankolista kauneutta esimerkiksi monenlaisen taiteen muodossa ja miten käy synkeän sarkasmin ironian jos http://www.lyricsfreak.com/e/eppu+normaali/murheellisten+laulujen+maa_20... perinteitä ei enää kunnioiteta, tuleeko jälkipolvista kohtuullisia iloisia norskeja,sveduja tai islantilaisia jotka hihkuvat kuin vähä-älyiset positiivisina kaikelle instoissa, twittereissä, blogeissa eivätkä enää kykene näkemään kaikkeuden karvasta synkkää ihanuutta.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010