Vuoden ehkä jännittävin aika on käsillä. Lapset odottavat innolla perheen yhteistä aikaa, joulun taianomaista tunnelmaa ja lahjapaketteja. Lapsemme kokevat nyt elämänsä ensimmäisiä joulukuusia, koristeita ja valoja. Jouluiltoja ja niiden mukanaan tuomia tunnelmia ja pieniä yksityiskohtia, jotka tulevat muokkaamaan näiden pienten ihmisten jouluperinteet ja määrittämään joulun merkityksen.

Todennäköisesti juuri nämä tärkät lapsuuden joulut yksityiskohtineen ja tunnelmineen ovat muokanneet sinunkin suhteesi jouluun. Mitä sinä odotat? Sitä samaa taianomaista tunnelmaa, rauhallisuutta, ihmisiä? Odotatko lainkaan? Ehkä odotat hyvää ruokaa. Jouluolutta, punaviiniä kenties?

Toivon, että me lasten kanssa juhlivat aikuiset urhaamme pienen ajatuksen alkoholin käytölle – jo nyt ennen joulua.

Pidät sitä ehkä vähän turhana ja ajattelet – kuten minäkin – että lasten tulee tottua aikuisten viinin käyttöön hyvän aterian yhteydessä. Olet varmasti aivan oikeassa; monilla aikuisilla, pienten lasten vanhemmilla on aivan terve ja hyvä suhde alkoholiin. Viini maistuu hyvälle, tuo hyvää mieltä ja lisää paitsi aikuisen, myös yleistä viihtyisyyttä. Alkoholi aterialla saattaa olla parempi vaihtoehto kuin siitä pakolla kieltäytyminen. Lapsi huomaa harvoin mitään negatiivista viihtyisässä ruokaseurueessa.

Meidän aikuisten on kuitenkin pakko pitää mielessä, että lapsi huomaa alkoholin vaikutuksen nopeammin kuin arvaamme. Ja että alkoholia tulee helposti otettua vielä vähän lisää. Yhtäkkiä aikuisen silmät saattavat olla kummalliset ja hyvää tarkoittava hymy muuttua vieraaksi. Ehkä äiti haluaa halailla kummallisen paljon ja isä hassuttelee liikaa. Aikuisen muuttunut käytös aiheuttaa lapsessa epävarmuutta ja turvattomuutta. Joulun jännittävä tunnelma saattaa muuttua pelottavaksi ja tyhmäksi.

Lapsen ei pitäisi joutua laskemaan aikuisen juomia laseja eikä harmistuvan oluttölkin sihahduksista. Lapsen ei koskaan pidä ottaa vastuuta aikuisen juomisesta eikä oikeastaan edes huomata sitä. Lapsen ei koskaan tulisi pelätä juhla-aikoja ja lomia siksi että niillä on tapana olla epämiellyttäviä tai turvattomia ja aikuisilla tapana käyttäytyä kummallisesti.

Toivon, että me lasten kanssa joulua viettävät aikuiset juhlimme lasten ehdoilla. Että olemme läsnä ja annamme lastemme nauttia joulun tunnelmasta niin huolettomasta kuin lasten vain kuuluu. Että annamme lapselle hyviä joulumuistoja, hetkiä ja yksityiskohtia, joista rakentuu lapsen käsitys joulusta ja myöhemmin läpi elämän kestävät jouluperinteet.

 

Ja toivon tietenkin, että Sinulla vanhempana on hyvä joulumieli. Että voit lasten nukkumaanmentyä nauttia jouluilloista hymy huulilla ja tyytyväisenä, ehkä jotain hyvää lasissa. Toivon kovasti, että joulunne on niin mukava kuin mahdollista. <3

 

***

 

^Suunnilleen tällaisen artikkelin kirjoitin vasta työni puolesta paikalliseen sanomalehteen, sillä meillä on tapana kirjoittaa ajankohtaisia juttuja silloin tällöin ja minä olen meidän artikkelivastaava, heh. Jätin nyt suomentamatta joitakin norjalaisia faktoja kuten että yksi kymmenestä lapsesta toivoisi vanhemman juovan vähemmän. Ehkä se aika sama Suomessa.

Mutta ajattelin kirjoittaa tännekin, sillä aihe on tärkeä. Monille varmaan turha tai minimaalisen pieni ongelma, mutta kun joskus ne pienet yksityiskohdat ovat niitä tärkeimpiä. <3

Ja meidän perheen roadtrippi Suomeen (=joululoma) on muuten alkanut. Nähdään pian! :))

 

Kommentit (3)

Inkeri
4/3 | 

Hei! Mistä on tuo ihana punainen neulemekko?

Mari T.
5/3 | 

Hei! Kirjoitit tärkeästä asiasta, kiitos siitä! Joulutunnelma löytyy ihan muualta kuin pullon pohjalta, ja etenkin lapsiperheissä se olisi hyvä muistaa. Jouluiloa sinne Norjaan!

Piparkakku
6/3 | 

Tärkeää asiaa! Täytyisi enempikin olla juttua medioissa. Ihanaa kun osaltasi välität. Hyvää Joulua ja lomaa!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010