- ja vähän vanhemmuudesta -

 

Alkuviikosta Me Naisten nettitoimitus julkaisi pienen jutun minusta ja mun Olavista; ihan vain pieniä kuvauksia millainen mies tämä uusi tyyppi on (ja apua miten ammattimeikkaajalla meikattu olin noissa kesällä otetuissa kuvissa - ei sovi mulle :D). Juttu oli kiva, mutta kommentteja en ole kauheasti lukenut. Yhdessä kommentissa, jonka ehdin lukemaan todettiin jotakin siihen suuntaan, että lapset ovat tämänkin onnen maksajina

Pahoitin tietysti vähän mieleni kommentista; eroissa lapset ja vanhemmuus ovat aina arkoja aiheita, joita tulee paitsi itse mietittyä, myös muiden arvosteltua. Tottakai ero usein - jollei aina - sattuu lapseen ja vanhempana yrittää kipeänä aikana tehdä kaikkensa, jotta lapset välttyisivät suurimmilta murheilta.

Kommentti sai kuitenkin miettimään vielä enemmän vanhemmuutta ja meidän vanhempien vaatimuksia itsellemme kuin eron aiheuttamia kipeitä tunteita. Me vanhemmat vaadimme nimittäin vanhemmuudelta ja itseltämme paljon. Haluamme olla täydellisiä vanhempia ja haluamme antaa lapsen elämälle parhaan mahdollisen alun. 

Lapsilla on paljon enemmän oikeuksia kuin parikymmentä vuotta sitten, fyysiset rankaisumenetelmät ovat laittomia ja niin psykkisestä väkivallasta, alkoholista kuin hyväksikäytöstäkin puhutaan avoimesti - myös suoraan lapsille. Superhyvä tietenkin, niin pitääkin olla. Nämä jutut ovat munkin työtäni; tällä hetkellä tehdään paljon hommia sen teen, että yhä harvempi kokisi lapsuudessa vaikkapa juuri alkoholismia, väkivaltaa tai hyväksikäyttöä - näitä pahempia arpia jättäviä uhkia.

Ja siksikin jäin miettimään, että lapset kestävät aika paljon. Kukapa meistä olisi kasvanut pumpulissa eikä koskaan kokenut mitään epämukavaa? Lapset ovat tosi joustavia ja sopeutuvaisia ja niidenkin on pakko oppia kaikenlaisia koodeja elämästä jo lapsina. Vanhemmilta tarvitaan vanhemmuutta, aikuisuutta, rajoja ja ennen kaikkea rakkautta (sitä ei voi koskaan olla liikaa), mutta jos lapsi näitä ja turvallisen pohjan saa, saa vanhempi olla epätäydellinen ihminen. 

Erot ovat harmillisen yleisiä - ehkä meidän ajan lapsuuden suurin vitsaus siinä missä jokunen vuosikymmen tai vuosisata sitten oli toisenlaiset haasteet. Mutta kuten kaikesta muustakin, lapsilla on tapana selvityä. Haaste on meillä vanhemmilla; miten olla turvallinen, tasainen, rakastava vanhempi, johon lapsi aina voi turvata vaikka ympärillä myrskyää -ja ettei itse joudu myrskyn mukaan. 

Siihen olen käyttänyt tosi paljon voimia tämän kuluneen vuoden aikana. En ole kertaakaan ajatellut että lapset maksaisivat mun onnesta tai että mun onni olisi pois lapsilta. Olen ajatellut, että tämä tulee olemaan vaikea kausi meidän elämässä, mutta lapsilla on onnellinen ja rakastava äiti, joka tekee parhaalta tuntuvia ratkaisuja, ottaa niistä vastuun ja ajattelee lopputulosta. Erosta on aina ulkopuolisena helppo puhua huonona ratkaisuna tai että "oliko pakko", mutta ei sitä kukaan sitä tee, jos yhdessä pysyminen on hyvä vaihtoehto. 

Emmekä me vanhemmat voida olla täydellisiä. Me olemme vaih ihmisiä ja teemme "virheitä". Kukapa ei tekisi? Meidän on pakko antaa tilaa epäonnistumisille ja muutuneille suunnitelmille. Elämä ei aina mene niinkuin luulisi.

 

Hyvä vanha ajatus on myös se, että lapsen kasvatukseen tarvitaan kokonainen kylä - eivät ne uusperheetkään aina niin tyhmä juttu ole jos vanhemmilla riittää tilaa ajatuksissa ja sydämissä. Tai mun ikuinen Astrid Lindgren -suosikki; Anna lapselle, rakkautta, enemmän rakkautta ja vielä enemmän rakkautta ja käytöstavat tulevat itsestään

 

Rakkaudella pääsee pitkälle. <3

Mun ulko-ovikin kaunistui itsenäisyyspäivän kunniaksi, ihastelen joka kerta kun tulen kotiin!

Hyvää lämmintä adventti-iltaa. <3

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010