Heippa hei ohjeen -ja kukkien- merkeissä! Suomessakin on kai ollut ihan kesä viikonloppuna, mutta kyllä nämä pohjoisen kesät tietää; joskus neule on kullanarvoinen kukkamekon yllä. ;) Tätä ohjetta on sen verran paljon kyselty, että ajattelin joka tapauksessa laittaa. Silläkin uhalla että nyt olisi vain lämpimiä päiviä edessä.

 

Tarvitset tähän pyöröpuikon nr 6-7 (60cm), virkkuukoukun nr 3 sekä Sandnes garnin Silk Mohair lankaa 200g.

Yksi lankakerä on aika hintava, mutta laadultaan todella hintansa väärti. Eikä tähän paitaan mene edes tota 200g (4 kerää), kerät ovat tosi riittoisia (280 metriä lankaa). Mulla on väri 4023, mutta myös 4217 on ihanasta vähän persikkaisempi sävy.

 

Luo pyöröpuikolle 149 silmukkaa ja neulo työ suljettuna neuleena. Ensimmäiset kolme kerrosta neulotaan joustinneuleena 1 oikein, 1 nurin - sitten aloitetaan sileä neule (eli koko ajan vain oikeaa). Etukappaleeseen tehdään kaksi kuvioraitaa, joihin mallikuvio (alunperin garnstudion sivuilta, mutten muista yhtää tarkemmin mistä) alla:

 

Aloita mallikuvio heti ensimmäisellä sileän neuleen kerroksella neulottuasi kerroksen 15 ensimmäistä silmukkaa normaalisti. Ensimmäisten 15 jälkeen tulee siis tämä mallikuvio (17 s), sitten neulotaan 10 silmukkaa sileää neuletta, toinen mallikuvio (17 s) ja jatketaan sileällä neuleella kerros loppuun. "Takakappale" on siis pelkkää sileää neuletta. 

Kun työn korkeus on noin 7 valmiin mallikuvion verran, jaetaan etu- ja takakappale erikseen (74 silmukkaa etukappaleeseen ja 75 taka). Kun olet tehnyt vielä kahdeksannen mallikuvion, voit aloittaa pääntien kavennuksen. Etukappale jaetaan silloin kahteen osaan, 37 kuhunkin. Ensimmäisellä kerroksella kavennetaan kerroksen viisi ensimmäistä silmukkaa. Tämän jälkeen kavennukset tehdään mallikuvion ulkoreunoilla. Tätä on vähän vaikea selittää, mutta pääntien kavennukset tehdään siis jatkossa niin, että kavennetaan ton mallipiiroksen poikkiviivan mukaan - mutta ei vain yksi, vaan kaksi silmukkaa! Mutta vain oikean puolimmaisen mallikuvion alkureunassa ja vasemman puoleisen kuvion loppureunassa. Niin, että kuvio alkaa kaartua kohti kainaloa ja tekee tilaa pääntielle. Osasinko selittää? Silmukoita ei poisteta suoraan pääntieltä, vaan vähän vaivihkaa kuvion ulkoreunasta. 

Kavennuksia jatketaan, kunnes puikolla on vain mallikuvion 17 silmukkaa. Silmukat päätellään.

Hihat aloitetaan luomalla 30 silmukkaa ja neulotaan tasona. Lisää heti ensimmäisellä kerroksella silmukoita niin, että neulot kaksi oikeaa silmukkaa, nostat yhden langankierron puikolle, neulo kaksi oikeaa ja langankierto jne. Neulo samalla ensimmäiset kolme kerrosta joustinneuletta 1o 1n. Aloita mallikuvio työn keskelle. Hihoihin silmukoita lisätään yksi silmukka kerroksen alkuun ja loppuun aina, kun uusi mallikerros alkaa. Hihan silmukat voi päätellä 8-9 mallikuvion jälkeen; mallaa omaan käden pituuteen. 

Koska mulla jäi lankaa aika paljon neljästä kerästä, virkkasin vielä tollaisia palleroita mallikuvion päälle (pinkillä merkitty kohta kuvaan). Nosta lanka työn alapuolelta oikealla puolelle ja virkkaa viisi ketjusilmukkaa, kiinnitä viisi ketjusilmukkaa pyöreäksi lenkiksi ja virkkaa ketjuun kiinteitä silmukoita niin että saat siitä pallon - tai jonkinlaisen palleron. ;) Harjoittele pari palleroa ja lopulta se menee ihan hetkessä. Lopuksi solmit langan päät yhteen neuleen nurjalla puolella niin, että pallerot kiinnittyvät tiukasti.

 

Okei? 

Kysykää. ;))

 

(Ai niin ja mekko on zaful.comista... tiedättekö kun facebookissa on joskus sellaisia vähän epämääräisenkin näköisiä verkkokauppamainoksia tosi edullisista ja houkuttelevan hyvännäköisistä vaatteista. Yleensä en välitä, mutta nyt en pystynyt vastustamaan; ostin sekä tämän että sinisen version. Oli niiiin just sellainen mitä olen etsinyt -ja mitä tiedän käyttäväni niin töissä kuin vapaalla. Ja hyvin toimi. Ei ollut mikään epämääräinen verkkokauppa. :))

 

Kommentit (9)

Lau
10/9 | 

Tuolla oli vaikka mitä kivoja mekkoja :) vstasiko koko sinun normaalia?

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012
11/9 | 

Joo, mun mekko oli itseasiassa one size, mutta vastaa hyvin sitä; voin kuvitella että sopii hyvin S-L -kokoisille ton vyötärön kiristyksen ansiosta! Otin vielä kolmannen mekon koossa M, mutta se on liian suuri eli vastaa hyvin kokoa. ;) Sen joudun palauttamaan. Ei mitään liian pientä kokoa ollenkaan, vastaavat hyvin.

aurinkoinen
12/9 | 

Kiitos ohjeesta!! Kevään lämpöisin päivä ja mulla vp! Istun ulos aurinkotuoliin ja tämä ihanuus lähtee heti puikoille! Ihan parhautta <3 :))))

Kysyn heti alkuun tuosta pääntien kavennuksesta; tuleeko ensimmäiset 5 silmukkaa kaventaa samalla kierroksella? Ja tuleeko takakappaleen puolelle lainkaan pääntien kavennuksia?

"Pallerot" on niin suloiset <3 <3  

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012
13/9 | 

No aivan, unohdin takakappaleen; sinne ei tosiaan kavennuksia 😊 Mutta etukappaleesta kavennetaan ne viisi ensimmäistä heti yhdellä kerralla, joo. Olen jälkikäteen neulonut joustinneuleen myös pääntielle; jos joku huomasi. Valittelin jo aluksi että se alkuperäinen v-pääntie häiritsi, joten poimin silmukat ja tein pääntiestä pienemmän. Niinkin voi halutessaan tehdä.. mutta moni tykkäsi kunnon v-pääntiestä ja onhan se ihanan vapaa kesäksi! ☀️

bagfreek
14/9 | 

Mitä materiaalia tuo mekko on? Onko yläosa mekosta L-kokoisellekin sopiva. Ihanan näköinen!

Vierailija
15/9 | 

Hieno neule, minkä kokoisen teit? Kuinka paljon silmukoita tarvitaan muihin kokoihin esim L ja kuinka paljon lankaa pitäisi varata?

jenjenny
16/9 | 

Onko tuo sinun neuleesi tehty 6 vai 7 puikoilla? :) Mulla onkin langat täällä jo valmiina, nyt pääsee kutomishommiin! :) 

Tiinuli M
17/9 | 

Hei, ihania kuvia daalioista ja nyt alkoi niiin tekemään mieli jäätelötötteröä :)

Ihanaa ja lämmintä kesää!

Emilia
18/9 | 

Kiitos kun laitoit ohjeen jakoon, tämä menee kyllä testaukseen mahdollisimman pian! Katsotaan miten kesällä malttaa neuloa kun ulkonakin on paljon kivaa tekemistä, mutta eiköhän se neulomiskärpänen taas viimeistään syksyllä puraise :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010