En jaksa itse juuri lukea näitä uuden vuoden terveysvinkkejä enkä elämäntaparemontteja. Kyllä ne tiedetään. Sen sijaan joskus törmään upeisiin tyyppeihin, joilta mun tekee mieli yksinkertaisesti kysyä että mitä sinä oikein teet. Miten teet ton?

Kuulla pieniä elämäntarinoita, omia tapoja, tottumuksia ja kokemuksia. 

Ja nimenomaan pieniä juttuja. Elämäntaparemontti esimerkiksi on jo sanana kamalan suuri homma, jota aika harva loppujen lopuksi edes tarvitsee. Että kaikki muka pitäisi laittaa uusiksi. Aika usein muutokset aloitetaan myös vaikeimmasta päästä; siitä suurimmasta ongelmasta. Mulle ei esimerkiksi onnistuisi ikinä luopua kokonaan sokerista, koska pidän siitä. Tai se olisi aaaivan liian suuri homma johon ryhtyminen veisi paljon energiaa ja todennäköisesti tuottaisi epäonnistumisen. Se sijaan voin rajoittaa karkin syönnin mulle mukavasti sopiviin määriin ja tuntea että jes, homma hanskassa ( =itsetunto muutoksssa onnistumiseen kasvaa).

Tai mikä vielä parempi, aloittaa jostain mulle helpommasta tehtävästä kuin siitä mulle niin rakkaan sokerin karsimisesta. Mikä on sulle helppo tapa tehdä arjesta vähän terveellisempää? Itse tykään kamalasti liikunnasta, jota voin hyvin vähän lisätä jos joulun jälkeen housut ratkeaa. Tiedän esimerkiksi, että mulle juoksu tai reipas kävely on sellainen takuuvarma kilojenkaristaja ja niillä saa käytettyä kivasti koko kroppaa. Kävelylenkille on helppo lähteä - ota seuraavalla kerralla juoksuaskelia niin kauan kun mukavalta tuntuu! :)

Tai oletko iltasyöppö? Kerran yksi tanssinopettaja sanoi, ettei syö iltaseitsemän jälkeen enään mitään. Tämä ei varmaan sovi sulle, mutta voisitko syödä vain hedelmiä ja vihanneksia seitsemän jälkeen? Tai alkaa neulomaan! :D Multa jää usein iltanapostelu puolivahingossa siksi, että neulon telkkarin ääressä. Tai sitten syön hedelmiä ja vihanneksia. (Herkut maistuvat paljon paremmin kun niitä saa vain perjantai- ja lauantai-iltaisin.)

Vai voisitko syödä pienempiä annoskokoja, jos tiedät rakastavasi ihan vain kunnon ruokaa? Mieti ja listaa omat heikot kohtasi ja aloita muuttamalla "pienintä ongelmaa". Kun onnistut, on kivempi siirtyä suurempiin haasteisiin.

Ruokailun suhteen tykkään miettiä rakennuspalikoita. Sitä, että niin suuremmat kuin pienemmät ateriat sisältävät kropalle hyödyllisiä rakennuspalikoita. Tai eihän näitä kauheasti tarvitse miettiä, jos monipuolista kunnon ruokaa syö, mutta huomaan usein tsekkaavani mitä kaikkea ruoassa -ja etenkin välipalassa nyt olikaan. Otetaan vaikkapa toi mun smoothie. Onhan se terveellistä, paljon vitamiineja ja niukasti kaloreita, mutta silti aika yksipuolista. Mun suosikkismoothie koostuu mansikoista, banaanista ja ananasmehusta, mutta lisään siihen aina myös (ehkä vain puolikkaan) avokadon ja munan. Näin smoothieen saa proteiinia ja hyviä rasvoja. Ja vielä paremman koostumuksen muuten!  

Vähän samaa mietin kaiken ruoan kanssa, että kroppa saa niitä rakennuspalikoita ja kaikki voi toimia hyvin. Tärkeimmässä päässä mun listalla ovat ehkä juuri hyvät rasvat; ne ovat niin tärkeitä koko kropalle suolistosta aivoihin. Yksi öljyesimerkki on tänään tehty kuvissa näkyvä peruna-kukkakaali-parsakaali-öljy-suola-pippuri -seos. Syön melko paljon myös kalaa ja pähkinöitä ja leipään sekoitan aina runsaasti omega-3a sisältävää chia-jauhoa. Yritän noin niinkuin arjessa olla syömättä asioita, jotka ovat huonoja rakennuspalikoita. 

En kuitenkaan stressaa lipsumisista (niitä kuuluukin tapahtua), en todellakaan ole mikään ruokahifistelijä, en laske kaloreita enkä hiilareita tai protskuja. Mutta bongasitteko Hesarin artikkelin otsikolla Suolistobakteerit auttavan pysymään hoikkana; se oli mun mielestä kaikkiaan hyvä. Suoliston merkitys (niin fyysiselle kuin psyykkiselle) hyvinvoinnillemme on nimittäin paljon suurempi kuin muistamme ajatella. Toinen hyvä suolistojuttu on tietysti Giulia Endersin Suoliston salaisuus, jota niinikään voin suositella luettavaksi.

 

Ja meidän olohuoneen lattialla lojuu valitettavan(?) usein tollainen punainen jumppamatto. :D Jotta siihen voi iltaisin heittäytyä lankuttamaan ja tekemään muita vatsajuttuja.

 

Mun paras vinkki on kuitenkin suunnittelusunnuntai. Se on päivä, jona istut hetkeksi katsomaan mitä viikko meinaa tuoda tulessaan, mitä ehdit tehdä ja milloin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja onnistuminen riippuu todella paljon siitä miten olet suunnitellut koko homman. Jos sunnuntaina päätät ja valmistaudut meneväsi maanantaina ja torstaina ryhmäliikuntaan, keskiviikkona käveleväsi puoli tuntia töiden jälkeen ja tekeväsi vatsoja kotona ja sunnuntaina heittäväsi kunnon, pidemmän lenkin, on niistä paljon vaikeampi luistaa kuin jos torstai-iltana töiden jälkeen alat miettiä et jaksaisko lähteä. Hyvin suunniteltu on ikäänkuin päätetty ja melkein jo tehty. ;) Suunnittelusunnuntaina voit myös miettiä kauppapäivät, laatia koko viikon menyyn ja ostoslistat.  Säästyn monelta stressiltä ja kiireiseltä päätökseltä. ;)

 

Semmosia. Ehkä näistä ennenkin olen kirjoitellut, mutta sehän tarkoittaa vain sitä, että olen nämä hyväksi todenut. Saa heittää omia hyviä tapoja mukaan boksiin! :)

 

 

Kommentit (9)

Vierailija
11/9 | 

Kivoja kuvia ja vinkkejä! Kiitos :)

Matkustaja
13/9 | 

Ihana teksti! Juuri tällaista armollista lähestymistapaa tarvitsin juuri tähän aamuun. Kiitos :)

Aurorainen
14/9 | 

Olipa osuvia ajatuksia! Juuri mietin itsekin että en ole tainnut lukea yhtään "laihdutus-juttua" tämä vuonna lööpeistä. Mielestäni tuo joka tuutista työntyvä toitotus aiheuttaa ihan liikaa paineita ja mielipahaa monelle, vaikka edes elämäntaparemonttiin tai ylipäätään painonpudotukseen ei olisi edes tarvetta. Kannatan itsekin terveellisiä elämäntapoja ja ravintorikasta puhdasta ruokavaliota, mutta kyllä siihen kohtuudella mahtuu myös sokerit ja muut herkutkin 😉 Puhun näistä paljon työssäni ja monelle tuo "kiellettyjen herkkujen" salliminen on juuri se juttu mikä auttaa onnistumiseen koko ruokavalion muutoksessa ja ylipäätään tapaan ajatella ravinnosta. Se että syö terveellisesti, ei pidä tarkoittaa sitä että elämä pyörii jatkuvasti ravinnon ajattelun ympärillä.

Tuli myös mieleen, ihan aiheesta poiketen, että oletko koskaan tilannut ebayn kautta mitään arvokkaampaa? Olen jo kohta 6vuoden ajan haaveillut LV:n Palermosta (PM) ja tuntuu että ebay on ainoa paikka mistä voisin tuon ihanuuden omakseni saada. Vai olisiko sinulla vinkkejä mistä voisin kyseistä laukkua etsiä? Tuo laukku oli Itse asiassa vuosia sitten se syy miten blogiasi päädyin seuraamaan :)

Saga
15/9 | 

Heipparallaa! Päivän piristyksiä nämä Sinun päivityksesi.Olen saanut kivoja vinkkejä ja ideoita arkeen,lisäksi pidän elämänasennettasi vallan mainion.Kiitos Johanna😊

Vierailija
16/9 | 

Suunnittelusunnuntaita koitin joskus lanseerata, mutta ei se ottanut meillä tulta alleen. Lapsettomalla pariskunnalla, ainakaan meillä, nyt ei niin paljoa kyllä sumplittavia menojakaan ole, että pärjätään ilmankin. :) 

Pienistä muutoksista oli just kirjoitus myös Uudessa muusassa, tykkäsin tästä jotenkin tosi paljon: http://www.uusimuusa.fi/henkilokohtaista/kaizen-huijaa-pelkoa-pienin-ask...

Vierailija
17/9 | 

voi tämä sinun blogi on niin i h a n a 😊 Saan sinulta niin paljon positiivisuutta ja iloa omaan elämääni😊 Tätä blogia lukiessa olen oppinut näkemään joka päivässä kaunista ja yleensäkin oppinut elämään hetkessä ja olemaan kiitollinen asioista, jotka ovat itsellä hyvin, niin paljosta saa kyllä olla kiitollinen! Sinulle iso kiitos ja kaikkea hyvää 😊

Emmi
18/9 | 

Ihan superinspiroivia vinkkejä ja pohdiskeluja!!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010