~höyryvetureista sähköautoihin~

 

En kovin usein kirjoittele autoista; tämä on itseasiassa ensimmäinen kerta koko blogihistoriassa. En ole kovin kiinostunut autoista (yllätys?) eikä mulle ole niin väliä "millä ajan", mutta sähköauto on ollut haave jo vuosia; siitä asti kun kolme vuotta sitten sain ajokortin ja ensimmäisen autoni. Joten suokaa pieni intoiluni. Voin ainakin mieluusti sanoa, että ajan sähköautoa, jos joku kysyy. Koko sähköautoasia tuntuu sitäpaitsi kiinostavan monia, onhan se täällä Norjassa vähän muuta maailmaa poikkeavalla tolalla.

Mun autoni on sähköinen KIA Soul. Se on pehmeä ja kevyt ajaa, vähän niinkuin leijuisi, heh. Tai lipuisi. Eikä siitä lähde mitään ääntä. Se on vähän niinkuin Minin ja SUVin sekoitus ja ulkoisesti oikeastaan aika maskuliininen sähköautoksi. Sitä ei mun mieskään kutsu "vaimoautoksi", vaan mieluiten meidän yhteiseksi. Mutta se on mun.  

 

Norjassahan on sähköautoja jo tosia paljon. Täällä vilahtelee ehkä eniten Nissan Leafia, Volgswagen e-Golfia, Renault Zoea, BMW i3:a, tätä mun KIAa ja Teslaa. Tällä hetkellä Norjassa noin joka viides ostettu auto on sähköauto ja vaikka ne ovat toki kalliita, ei niistä Norjassa tarvitse maksaa ALVia, mikä pudottaa hinnat ihan siedettäviksi. Pääkaupunkiseudulla ajavat sähköautot saavat lisäksi käyttää julkisten kaistoja (ruuhkissa loistobonus, paitsi nyt kun sähköautoja alkaa olemaan jo ruuhkaksi ;)) eikä tietullimaksuja tarvitse maksaa, mikä mulle tarkoittaa parin sadan euron säästöä kuukaudessa.

Norjassa sähköauton lataaminen on kaikkialla illmaista ja latauspisteitä on paljon. Julkisilla pikalatausasemilla sähköauton akun saattaa saada täyteen puolessa tunnissa, kotona lataan Soulini usein yön aikana - eikä se silti juuri näy sähkölaskussa. Polttoainekulutkin ovat siis nolla.

Sähköauton käyttökustannukset ovat siis niin alhaiset, että voin maksaa reilusti suurempaa lainan kuukausierää kuin entisen polttoaineautoni kanssa ja kulut pysyvät samoina. Tämä oli kai suurin syy ostopäätöksen lopulliseen syntymiseen.

 

Teslahan on näistä autoista ihan omaa luokkaansa mitä matkaan tulee; sillä voi ajaa melkein sellaisia matkoja kuin tavallisella polttoainetankillisellakin. Näitä muita pitää ladata jo vajaan 200km jälkeen. Tesla on myös hinnaltaan omaa luokkaansa ja mun mielestä ehkä hienoin auto olla kyydissä. Jos kuitenkin oma sähköautosuosikki pitäisi valita, se olisi kompaktimpi (ja vähän harvinaisempi) Mercedes B-luokan Electric Drive tai tietysti tämä KIA Soul.

Mun Soulissa on muuten lisävarusteena ilmalämpöpumppu, mikä lämmittää autoa tehokkaasti ja minimaalisella sähkönkulutuksella talvipakkasillakin - moni kun tuntuu pelkäävään sähköauton jäätyvän talvella. Noin muuten en ole ehtinyt tutustumaan kaikkiin autoni ominaisuuksiin, mutta tiedän, että ajatuskin ajamisesta saa nykyään hymyn huulille. Tämä ei ole millään tapaa maksettu mainos, mutta saatan olla vielä hieman alkuhuuman vaikutuksen alaisena. :D

 

Katsotaan mihin seikkailuihin me vielä pääsemme; joskin Soulini taitaa olla paras työmatka-ajelulla eikä taida jaksa viedä minua kovin pitkille seikkailuille, joten nautin varmasti sen seurasta suurimmaksi osaksi ihan arkisesti työvälillä ja kauppareissuilla. ;) Mutta kerron varmasti vielä lisää, sitten joskus vähän kokeneempana ja toivottavasti yhtä innostuneen sähköautoilijana!

 

Sähäkkää torstaita ja lähestyvää viikonloppua! :D

Kommentit (9)

LPP
10/9 | 

Mä tunnustaudun autotytöksi ja fiilistelen ajamista useinkin :)

Ajan tosi mielelläni ja usein minulle lankeaakin paluumatkat reissuista, sillä muut nukahtavat - miestä myöten!

Meilläpäin on noita tesloja liikenteessä ja itseasiassa poitsun taxikin on tesla!

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012
11/9 | 

Ehkä munkin on pakko sanoa että nautin ajamisesta ihan kympillä että ehkä olen enemmän autotyttö kuin olen myöntänyt :D. Pieni työmatka on sitäpaitsi aivan ihanaa rentoutusta ja omaa aikaa. Huomasin muuten Amsterdamissakin olevan paljon Tesloja takseina; aivan paras taksiauto sanoisin!

Vera
12/9 | 

Nää autot on kyllä niin tulevaisuutta, onneksi! Itse olen kanssa pyöritellyt sähköautoasiaa mielessä. Päädyttiin vuoden sisään vaihtamaan ainakin hybridautoon! En ymmärrä kamalasti autoista mutta sen tiedän että hybrid toimii sekä bensalla että akulla! Eli siis muuten ajellaan akulla joka latautuu itsestään mm.jarrutuksissa ym ja jos sattuu käymään niin että akku jossain loppuisikin niin auto vaihtaa vaan sinne bensapuolelle, eli tienposkeen jäämisestä ei ole pelkoa! Ihanaa kun autoteollisuuskin kehittyy, jospa joku päivä autoista tulevat päästöt saataisiin kuriin ja itse olen kyllä omalta osaltani mielelläni mukana näissä talkoissa! :)

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012
13/9 | 

Joo no sehän on periaatteessa ihan yhtä hyvä, koska melkein aina tulee käytettyä sähköä. Että jos Hybridi olisi Suomessakin ihan realistinen vaihtoehto lähitulevaisuudessa noin niin kuin suuremmissakin määrin! Samoin, mietin kanssa että kun mulla näin hyvä mahdollisuus on jotain tehdä niin omalta osaltani voin sitten ainakin poistaa päästot.

Kirsi
14/9 | 

Nyt kyllä heitit aiheen, johon mulla ei ole oikeastaan mitään sanottavaa. Minä kun olen pyörätyttö. :) Silti sähköauto on hieno juttu ja minäkin hyristelen täällä uutta autoasi. Onnea yhteisille matkoillenne! :)

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012
15/9 | 

:D Pyörä on vielä parempi! ;) Silla minäkin huristelin vielä kolme vuotta sitten kunnes työmatkalle alkoi tulla pituutta ja pakkoa hankkia tuo auto... Vähän ikävä pyöräilyä, mutta hyvä näinkin. Kiitos! :)

Vierailija
16/9 | 

Sähköauto kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta :) Täällä Suomessa ei vielä ole läheskään noin hyvällä mallilla nuo latauspisteet ja työmatkat taitaa usein olla hiukan liian pitkiä sähköautolle, varsinkin kun niitä latauspisteitä ei oikein tahdo löytyä. Latauspisteitä odotellen huristelen vielä alle 30 km työmatkat pyörällä ja pidemmät autolla :)

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012
17/9 | 

Niinpä, sepä se että pitää olla sopiva työmatka jne.; ymmärrän ihan hyvin ettei nää Suomessa ole niin suosittuja kun ei tuo politiikkakaan juuri tue sähköautoilua. Mullakin on töihin matkaa vain alle 30km, mutta ei oikein pyörätietä (vain moottori), joten se ei oikein ole ollut mahdollista. Siksi juuri passeli matka sähköautolle! :)

hennamaria
18/9 | 

Voi ettien että, mä luen täällä miehelle ääneen tätä postausta. Onpa hieno juttu. Voi kun täällä Suomessakin olisi mahdollista. Nyt mies lukee tuolla norjalaista Kia-sivua ja löysi hinnankin. Niin makee auto, sekä ulkonäkö että idea. Olen ihastellut (bensa)Soulia täällä katukuvassa, mutta sähköversiota ei kuulemma ole Suomessa edes myynnissä. Kerrohan myöhemmin lisää käyttökokemuksia, kun on tullut lisää kilometrejä ja pakkasta.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010