Mun ei oikeastaan pitänyt kirjoittaa mitään asiaa (tänäänkään), mutta satuinpa juuri törmäämään ja lukemaan Hesarin artikkelin (lukijamielipiteen) sairaanhoitajien palkkakuopasta ja työn vaativuudesta.

En malta olla sanomatta. Lue jos kiinostaa; katso kuvat jollet jaksa enempää hoitajahöpinää. Kuvat ovat Olavin kesäpaikalta, jonka vanha kasvihuone on täynnä maailman parhaita viinirypäleitä. Ja mulla on uusin neule, mutta se kaipaa vielä vähän korjausta, joten ohje saa odottaa.

 

Mutta ensinnäkin; olen samaa mieltä niin palkkakuopasta kuin työn vaativuudestakin. Sairaanhoitajuus on naisvaltainen ala, joka ei tuota mitään - siellä ei pyöri raha, tulokset eikä palkkaneuvottelut. Sairaanhoitajuudella on vielä joku alkukantainen "kutsumusammatti"-leima tai ainakin ihan hullun nolo idea siitä, että sairaanhoitajalla on todennäkoisesti kotona puoliso, joka jakaa elämisen kulut. Sairaanhoitajilla on lisäksi (suurimmaksi osaksi, onneksi) jonkinlainen tarve pelastaa ja hoitaa ihmisiä, joten ammattiryhmä ole tarpeeksi kyyninen lakkoillakseen ihmishenkien kustannuksella. Onneksi, sillä se olisi laitonta. Sairaanhoitajille on siis helppo olla maksamatta ammattiryhmän ansaitsemaa palkkaa.

Mun ensimmäinen huokaus tulee kuitenkin siinä vaiheessa kun sairaanhoitajien palkkaa verrataan lääkäreiden palkkoihin. Kyllä, molemmat ammattiryhmät ovat edustettuina muunmuassa sairaaloissa ja molempien työpanos on merkittävä hyvän lopputuloksen kannalta. Mutta se, että lääkäreille maksetaan hyvää palkkaa, on superansaittua. Ja nimenomaan työn vaativuuden ja vastuullisuuden vuoksi. 

Mulle on oikeastaan aika merkityksetöntä jäädä harmittelemaan toisten ammattiryhmien palkkoja. Tässä maailmassa on paljon pallonpotkijoita, poliitikkoja, valokuvamalleja ja muita tähtiä, joiden palkkausta miettisin varmaan paljon ennen lääkäreitä - jos haluaisin harmitella että joku tienaa paremmin. Ymmärrän kuitenkin sairaalamaailman sairaanhoitajien huolen ja harmituksen kun työmäärä on tuhat ja arvostus nolla. 

Arvostus. Veikkaan, että se on tässä tärkeimmässä asemassa. Matala palkkataso kertoo jotain arvostuksesta, mutta myös johtaa matalaan arvostukseen. Ammatti ei houkuta opiskelijoita eikä sillä ole kovin korkeaa statusta, sillä yhteiskunnan ja päättäjien valinnat viestivät matalasta arvostuksesta. Se kertoo kai jotain yhteiskunnan arvoista.

Törmään nimittäin aika erilaisiin asenteisiin täällä Norjassa. Palkkataso Norjassa on yleisesti Suomea hieman korkeampi, joten sairaanhoitajan palkka ei täälläkään ole mikään huippu, mutta suhteessa parempi kuin Suomessa. Eron huomaan kuitenkin juuri arvostuksessa. On ok olla sairaanhoitaja. Työmäärä on ihan ok. Ammatilla on ihan hyvä status. Sairaanhoitaja ei ole vain "joku hoitaja" vaan ammattikunta, joka tekee oman vastuullisen osuutensa sairaalassa siinä missä lääkärit tekevät omansa. Sairaanhoitajakoulutukseen on runsaasti hakijoita ja kerroinko että viimeisimpään paikalliseen terveydenhoitajakoulutukseen haki noin 800 opiskelijaa? Paikkoja oli 30.

Täällä on ok olla sairaanhoitaja, sillä työpaikoilla on tarpeeksi työntekijöitä. Töissä jaksaa olla tiuskimatta ja työnsä saa tehtyä niin, että voi arvostaa omaa työpanostaan. Muut arvostavat, arvostat itse.

Sairaanhoitajuus Suomessa tuntuu siksi surulliselta, etteivät valtio ja yhteiskunta arvosta sitä tarpeeksi. Palkkaus on oma asiansa, mutta arvostuksen puute tekee mistä tahansa työstä tosi raskasta. Näkisin mieluusti enemmän ihan aitoa arvostusta; ehkä se matala palkkakaan ei tuntuisi niin pahalta, jos reaktio ammatista kertoessa olisi "ai vau, oot sairaanhoitaja!"

Melkein kaikki ammatit ovat tärkeitä; usein aivan opiskeluvuosien määrästä riippumatta. Jokainen, joka tekee oman tärkeän työnsä hyvin, ansaitsee arvostusta. 

Arvostetaan itseämme ja tekemäämme työtä - mutta myös muiden. 

 

 

 

Kommentit (34)

Vierailija
1/34 | 

Arvostuksella on huono ruokkia perhe ja maksaa asuntolaina. Euroja siihen tarvitaan.

Vierailija
2/34 | 

Kirjoituksessa oli paljon asiaa.

Norja on edelleenkin todellinen pohjoismainen hyvin vointivaltio kun taas Suomi on ikäväksi menettänyt paljon aikaisemmasta hyvinvoinnista valtiona, kiitos lyhytnäköiseistä ja huonoista päätöksistä poliitisella tasolla.

Vierailija
3/34 | 

Kirjoitit asiaa. Tässä yhteiskunnassa on niin moni asia tuon lisäksi pielessä mutta ei siitä sen enempää.
Mukavaa syksyn jatkoa

Marja***
4/34 | 

Hei,
mitkä kengät jalassasi on?
Etsin paraikaa ulkoilukenkiä, ja nuo näyttävät enemmän kuin kivoilta.

(...ja hyvää asiaa hoitajista!)

T. Marja

Kaisu Veeta
5/34 | 

Hyvä teksti ja ihanat kuvat! Rypäleet ihania itsekasvatettuina 😊. Palkkaeroista sen verran, että usein unohdetaan juurikin tuo lääkärien pidempi koulutus ja vastuu ammatissaan. Toisaalta ainakin Suomessa lääkäreistäkin on pulaa, jolloin muut terveydenhuoltoalan ammattilaiset joutuvat ottamaan enemmän vastuuta kuin olis tarvis ja osaaminen myöten. Moni uupuu. Onkohan Norjassa yhtä hierarkkinen järjestelmä noissa ko. hoitajien toimialoilla kuin Suomessa? Sekin lisää tunnetta " nuo parempi osaset" ja "me huonompiosaset". Mutta kuten joku tuossa aiemmin kommentoikin, niin tottahan se on, pelkällä arvostuksella ei elämisen kuluja ja laskuja makseta. Sinulla on toisaalta suuntaa kommentoida suuntaan jos toiseen ja voi vähän ärsytystäkin herättää, kun sinulla juurikin on tuo kova palkkainen lääkäri puolisona, teillä useat talot ja tilat omaisuutta jne. Se on kaukana siitä, mitä arki normihoitajalla Suomessa on...

Vierailija
6/34 | 

Norjalla pitkä historia vauraana valtiona eikä kenenkään "alaisuudessa oloa" aikoihin. Se luo kyllä minun mielestä täysin erilaisen identiteetin ja pohjan kaikelle (myös päätösten teolle) sekä etenkin sitä omaisuutta ja rahaa, josta toisella tavalla jakaa kuin Suomessa. Sinulla on kyllä hyvät oltavat lääkärimiehesi kanssa siellä. Antaa mahdollisuuden myös mm. tehdä sinun töitä terveydenhuollon hommissa osa-aikaisesti ja hankkia teille lisää lapsia, kun ei tarvitse varallisuuttakaan miettiä. Värikästä ja makoisaa syksyn jatkoa sinne teille!

Vierailija
7/34 | 

Kun ottaa huomioon koulutustason ja -keston sekä ammatin vaativuuden ja vastuut, ihan on sairaanhoitajien palkka Suomessa linjassa muiden palkkojen kanssa. Ei ole varmaan ammattiryhmää, joka ei mielellään lisää ansaitsisi, mutta kun tarkastelee sh-palkkoja suhteessa muihin ammatteihin em. kriteerein, kohdillaan ovat palkat, sad but true. Jos mielii enemmän, pitää kouluttautua lääkäriksi.

Vierailija
8/34 | 

miten norjan hintataso? sairaanhoitajan palkat on varmasti kaksinkertaiset (vai kolminkertaiset?) suomeen verrattuna, mutta onko elinkustannukset myös kaksinkertaiset? ihan jotta voidaan verrata palkkatasoa.

ja noin yleisesti: minun reaktioni on kyllä "vau" kun joku kertoo olevansa sairaanhoitaja. arvostan sairaanhoitajat korkealle, monesti syystä. 

Nela
9/34 | 

Sen verran haluan kommentoida, että en ole samaa mieltä siitä, että Suomessa ei arvosteta sairaanhoitajia. Ainakin jos olet yhtään perehtynyt ko. aihealueen tutkittuun tietoon on sairaanhoitajan ammatti arvostuksessa todella korkealla.

Vierailija
10/34 | 

Asiallinen kirjoitus Helsingin sanomissa saa norjalaisen bloggaajahoitsun huokailemaan ?!!
Nyt on pakko vähän pyörittää silmiä.
Katsotko että huokailusi on arvostuksen osoitus? Ettei kuitenkin ensimmäinen huokaus ollut vain suomalaisten hoitajien vähättelyä?
Harmillista että hoitajat eivät arvosta toisiaan yli valtioiden rajojen. Mutta ehkä vauraan Norjan öljyrahat estävät näkemästä kirkkaasti suomen todellisuuteen.

Vierailija
11/34 | 

Minä katselin vain kuvat ja ihastuin kenkiisi, näyttää niin mukavilta. Onko mitä merkkiä?

Vierailija
12/34 | 

Kyllä sairaanhoitajan palkalla pärjää oikein hyvin, eikä tarvita edes hyvätuloista puolisoa elättämään, kuten kirjoitit. Olipa ammatti ja palkka mikä tahansa, niin pärjää kun suhteuttaa menot tuloihin. Norjassa voi ehkä elää leveämmin (ja vähemmillä työtunneilla) kuin täällä Suomessa, mutta maassa maan tavalla.

Jenni S
13/34 | 

Hyviä argumentteja, tykkäsin ja sait ajattelemaan. Kyllä itsekin mietin, miksi rahan kanssa työskenteleviä arvostetaan enemmän kuin niitä jotka hoitavat meitä ihmisiä.

LottaH
15/34 | 

Mielestäni postauksesi oli hyvä ja asiallinen, joten yllätyin kuinka ikäviä kommentteja sait. Halusinkin vain laittaa tsemppiviestin ja toivottaa hyvää syksyä!

Ei sairaanhoitaja
17/34 | 

Hyviä pohdintoja. Olen samaa mieltä, että jokainen kaipaa oman työnsä arvostusta, oli sitten lähihoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri tai minkä tahansa ammatin edustaja.

Ihailen norjalaista työilmapiiriä. Ja muutenkin koko maa ja elämäntyyli on super ihana :)

MariY
18/34 | 

Todella asiattomia kommentteja osa :(
Tsemppiä Johanna ❤️
Osa ei tunnu edes tajuavan että blogin kirjoittaminen on ammatti, kirjojen kirjoittaminen ym. mitä teet.
En todellakaan ymmärrä, että nykyaikana on vielä noin vanhanaikaista ajattelua, että koska sinulla menee rahallisesti hyvin täytyy sen johtua miehestäsi ja hänen ammatistaan. Myötähäpeä kommentoijien puolesta! Medialukutaito olisi tärkeää osata.

Vierailija
19/34 | 

Olen lukenut blogiasi jo vuosia ja tämä onkin jäänyt ainoaksi, jota aktiivisesti seuraan. Kiitos inspiraatiosta ja hyvistä viboista!

Hyvä kirjoitus! Jotkut näistä kommenteista kiteyttävät hyvin suomalaista negatiivisuutta ja syytä miksi itse lähdin muualle Suomesta. Iänikuista valittamista ja kateutta, vie voimat. Maailmankierroksen jälkeen suunnittelemassa muuttoa norjalaisen mieheni kotimaahan, jossa todellakin Pohjoismaiden hyvät puolet positiivisemmalla asenteella. <3

Vierailija
20/34 | 

Minä taas asuin kymmeniä vuosia muualla Euroopassa ja nyt vihdoin voin palata Suomeen. Ulkomaalainen, eurooppalainen, mieheni ja aikuiset lapset muuttavat myös Suomeen. Täällä on turvallista, palkat korkeita, ihmiset ystävällisiä, siistiä, yhteistä omaisuutta kunnioitetaan jne. jne. Olen sairaanhoitaja :)

Nell
21/34 | 

Hoitajan palkalla pärjää mutta pitää olla pienet menot. Minusta palkka on liian pieni jos miettii että on vielä lapsia perheessä joihin menee ihan normaalisti rahaa. Monesti puhutaan että hoitajien palkkaa pitäisi saada nostettua mutta helposti puhe menee sinne lääkärin palkkojen vertailuun. Eihän hoitajan palkan pidäkään olla lääkärin palkan verran mutta nousisi edes sen verran että sillä maksaisi laskut ja joka penniä ei tarvitsis laskea :D

Vierailija
22/34 | 

Ymmärrän asian.
Itse olen "vain tyhmä lähäri". Ja saan kuulla siitä... Ihmiset kaikkoaa kun kuulee ammattini, enkä halua siitä puhua. Olen yhdeltä ammatilta myös hammashoitaja (kävin erikoistumisen). Hammashoitajia arvostetaan enemmän kun tavan lähihoitajia. En ymmärrä miksi, tavan lähihoitajan työ paljon vaativampaa.
Ymmärrän miksi nuoret ei hakeudu alalle...

K-M
23/34 | 

Hei! Löytyisikö jostain blogissasi esiintyneen ihanan Lexington-henkisen beige-sini-valkoisen raitaneuleen tarkka ohje? Löysin vain silmukkamäärän. Alkava syksy saa neulomismielelle.. Tunnelmallista syksyä sinne!

Vierailija
24/34 | 

Ei Suomessa nykyään lähihoitajiksi kouluttaudu ns. penaalin terävimmät kynät. Ne aloittavat hyvin pitkälti nykyään lähihoitajakoulutuksen, jotka eivät peruskoulusta muualle pääse. Useat heistä ovat jo nuorena itsekin huonossa fyysisessä kunnossa, mikä tekee työstä nopeasti fyysisesti kuormittavaa. Alemman sosiaaliluokan ammatti, johon voi alkaa kouluttautua kuka vaan, koska alalle harvalla on suurta intoa - ja jos on intoa ja päätä, kouluttautuu suoraan muihin hommiin. Ikävä homma, mutta niin se vaan nykyään menee, ja palkat ja arvostus pysyvät alhaisina.

Vierailija
25/34 | 

Lukemani ja kuulemieni kokemusten perusteella Norjassa terveydenhuollossa monet asiat ovat paremmin kohdallaan kuin Suomessa, esim. hoitajamitoitus vanhustenhoidossa, mahdollisesti myös lääkäri-ja hoitajamitoitus/pysyvyys avoterveydenhuollossa? Meillä Suomessa kokenutkaan hoitaja ei kovin kovaa palkkaa saa ja työnkuvasta riippuen siihen voi sisältyä esim. erikoissairaanhoidossa hurjasti erikoistumista ja vastuuta ja esim. joissain hoitajavetoisissa malleissa avoterveydenhuollossa vastuuta melko paljon vrt. palkka. Suomessa on vaikeaa saada sijaisia ja on ihan asiallisesti ja asiasta kirjoitettu siitä, miten tehdään vaativissa oloissa mm. tuplavuoroja, joka pahimmillaan vaarantavat potilasturvallisuuden. Mielestäni se ei ole kitinää, vaan aitoa huolta potilaista  ja omasta ja kollegoiden jaksamisesta (en ole lukenut HS kirjoitusta, joitain aikaisempia kyllä). Päivätyötä tekevän hoitajan palkka jää Suomessa alle keskiansion, tämä esim. lukiokoulutuksen ja 4 tai 4 1/2 vuoden amk-opintojen jälkeen. Ja tässä kohtuuttomuudessa en todellakaan vertaa palkkaa lääkärin palkkaan vaan esim. amk-insinöörin. Vaatimukset työolojen ja palkan kohentamisesta tuntuvat siis varsin kohtuullisilta oloissamme.

Katariina
26/34 | 

Hei, sen verran on pakko kommentoida, että hoitotyön (sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, kätilöt) koulutuspaikat ovat Suomessakin hyvin kilpailtuja eli koulutusten tai alan vetovoima on hyvä ja hakijoita/paikka on paljon. Itse olen monen kollegani tavoin korkeakoulutettu enkä tienaa sairaanhoitajia enemmän, olen kyllä asiantuntijatyössä. En tällä ota siihen kantaa, onko hoitajien palkkaus kohdillaan. Minusta ihmiset kyllä arvostavat aika hyvin sairaanhoitajia Suomessakin asenteissa. Se on sitten eri asia, onko hoitajia riittävästi ja mikä on työnkuorma.

Vierailija
27/34 | 

Olen sairaanhoitajana Suomessa ja aivan mukavasti palkalla tulee toimeen. Ei taloudellinen pärjääminen pelkästään tulojen suuruudesta ole kiinni. Paljon on vaikutusta sillä, mihin rahansa käyttää. Vaikka palkka nousisi, tuskin se valtaosalle mitään helpotusta toisi..? Kulut vain lisääntyisivät palkan myötä..

Vierailija
28/34 | 

Minä taas olen yo+4v amk-koulutuksen jälkeen hoitoalalla päivätöissä ja nipinnapin tulen toimeen, on minulla kyllä useampi lapsikin. Hakiessani opintoihin n 10% hakijoista pääsi sisälle. Painotan sitä, että koulutukseen, työn vaativuuteen ja vastuullisuuteen nähden palkka on alakantissa. Palkkaa ja etenkin työoloja tulisi kohentaa, myös yksityissektorilla.

Vierailija
29/34 | 

Joku kommentoi täällä aiemmin tuota sairaanhoitajien pientä palkkaa, kun sillä tulee nipin napin toimeen. On erittäin paljon myös muitakin matalapalkka-aloja, joilla maksetaan jopa pienempää palkkaa kuin sairaanhoitajille. Ei se ole pelkästään ne sairaanhoitajat. Tässä maassa on kymmeniä tuhansia eri alalla työskenteleviä joille maksetaan ihan tasan yhtä huonoa palkkaa ja sillä on tultava toimeen. Ja jos nyt joku tulee puhumaan erilaisesta vastuusta, niin kyllä minäkin työskentelen alalla (en sosiaali- ja terveysalalla), jossa minulla on erittäin suuri vastuu ja paineet työssäni, mutta palkkani on itse asiassa pienempi kuin sairaanhoitajilla. En missään nimessä sano, että hoitajien palkkaa ei pitäisi nostaa Suomessa. Kyllä pitäisi. Mutta tulisi muistaa, että eivät sairaanhoitajat ole mikään erityisryhmä Suomessa, joilla ainoastaan on "huono" palkka. Ja Norjaa ja Suomea ei kyllä näissä asioissa kuitenkaan voi ihan toisiinsa verrata.. :D Tyhjästä on paha nyhjästä.

Vierailija
30/34 | 

Helposti unohdetaan, että on muitakin hoitajia kuin sairaanhoitajia! Lähihoitajat tekevät todella arvokasta ja raskasta työtä esim. vanhustenhoidossa, mutta palkka on todella matala. Siis ei arvosteta ollenkaan! Kauniissa puheissa korkeintaan, mutta sillä ei elä!

Vierailija
32/34 | 

Anoppini oli aikoinaan töissä sairaanhoitajana leikkaussalissa. Hän puhuu aina siitä, kuinka kaikkien työpanos oli (yksityisellä klinikalla) tärkeä; välinehoitajien, siivoojien, sairaanhoitajien sekä lääkäreiden. Kukaan ei ylikatsonut toista, vaan hommia tehtiin yhdessä ja toisia arvostaen.

Yks hoitsu vaan
33/34 | 

👍 Tälle kirjoituksellesi!
Meni jakoon omalla Facebook-sivullani.
Oon iteki sh julkisella puolella täällä Suomessa

Vierailija
34/34 | 

Kiitos Johanna elämänmakuisesta blogista; ainoa, mitä seuraan säännöllisesti. ❤️ Ja olen samaa mieltä kanssasi tuosta sairaanhoitajien tilanteesta. Itse olen opettaja, ei siinäkään iso palkka ole suhteessa korkeakouluvuosiin, mutta pidän työn itsenäisyydestä. Ja toki lomien pituus kompensoi palkkaa...Äläkä välitä mielipiteistä, joissa kommentoidaan perheenne elintasoa tms. Osalla se lienee kohentaa omaa olemista, en tiedä. Mutta innolla odotan lukea taas kuulumisianne sieltä Norjasta! ☺️

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista