I'm back.

 

Tai voivat pukeutua. Mutta taisin tovi sitten väittää, että kuubalaiset nimenomaan pukeutuvat maanläheisiin väreihin, mikä on ihan puppua.

Kyllä kuubalaiset rakastavat kirkkaita värejä. En tiedä mitä ajattelin. Kirkkaita värejä, kimallusta, kuvioita ja tiukkuutta. Mulla ei muuten ole varmasti yhtäkään asukokonaisuutta, joka olisi tarpeeksi tiukka. Tiukka toppi ja tiukat leggingsit. Ja mieluusti niin peppua, mahaa kuin rintojakin. Ei niin, että mahaa yritettäisiin piilottaa leveiden paitojen helmoihin. 

 

Olin Kuubassa neljättä kertaa oman ja ystäväperheen kanssa. Tällä kertaa vietimme Havannassa vain pari päivää ennen kuin suuntasimme paratisiimme Playa Largaan Kuuban etelärannikolla. Neljässä vuodessa on tapahtunut aika paljon; ei kuitenkaan mitään niin radikaalia kuin Fidel Castron kuolemasta ja USA -reitin vapautumisesta olisi voinut seurata.

Turistina huomaa ehkä parhaiten ruoan parantumisen. Neljä vuotta sitten ruokapaikkoja oli vaikea löytää, niissä ei ollut menya ja usein tarjolla oli ehkä vain yhtä sorttia. Nyt ravintoloista saattaa saada jopa pitsaa ja ranskalaisia. Kuubassa tavallisinta ruokaa ovat kuitenkin riisi, pavut ja kana - ja kananmunia on tarjolla runsaasti. Niistä kannattaa tykätä edelleen.

Tänä vuonna meidän pieneen maakyläämme oli jopa saapunut Wi-fi. Kuten moniin muihinkin kuubalaisiin kaupunkeihin ja kyliin, on Playa Largaankin vedetty langaton nettiyhteys, joka toimii jossain tietyssä paikassa; yleensä vaikkapa puistossa keskellä kaupunkia. En kuitenkaan vaivautunut itse nettiin, sillä sitä varten täytyy käydä ostamassa Wifi -kortti, joka maksaa noin 2 euroa/tunti. Hinta ei toki päätä huimaa, mutta kylän ainossa nettikioskissa oli aina niin pitkä jono (kuubalaiset jonot ovat jostain syystä todella hitaita), etten jaksanut jonottaa. Netti oli (kuulemma) lisäksi sen verran hidas, ettei tunnissa kovin paljon ehdi. Ja niin, jos puhelimen omaa dataa halusi käyttää, maksoi se mulle noin 5 euroa/ 5MB. Se vasta hetkessä menikin! Kokeilin. Eli netti on edelleen Kuubassa vähän mahdottomuus.

Tällä reissulla kävin ensimmäistä kertaa paikallisten kanssa yökerhoissa. En Havannassa, vaan pikkukylässä. Molemmat sijaitsivat ulkona ja molemmissa myytiin juomaksi vain rommi- ja kolapulloja. Litran rommipullo ja litran kolapullo oli pian jaettu porukan kesken, mutta rommi loppui aiemmin. Ei siis mitään baarimikkoja sekoittamassa hyviä pinacoladoita ja mojitoja niinkuin meidän rantatalolla. Mutta hyvää musiikkia ja paljon tanssia. 

Niin ja tanssitunteja - kuten mitään muutakaan Kuubassa - ei mainosteta missään, mutta löysimme kuitenkin yhden (sairaan hyvän) ammattitanssijan ja saimme monta hyvää salsatuntia. (Noissa tanssikuvissa tanssija on lippispäinen mies - rastatukkaisella kaverilla oli rytmi veressä, mutta askelissa se saattoi törmäillä väärään suuntaan.)

 

Neljän vuoden aikana hinnat ovat pysyneet aika samoina. Samat vanhat autot huristelevat, yhtä paljon hevoskärryjä ja yhtä paljon polkupyöräileviä takseja. Yhtä turvallista kuin aina, yhtä mukavia ihmisiä. 

 

Lähtöpäivä oli täynnä kyyneleitä - enemmän kuin koskaan ennen.

Tuntuu siltä, että ensi vuoden matkaa varten on alettava säästämään heti. Enemmän kuin ennen. 

 

Monta tarinaa tulette kuulemaan. <3

 

Kommentit (17)

anneme
19/17 | 

mutta ai kamala oliko Ollin kädessä krokotiilin poikanen? kääk, pelkään niitä aivan kamalasti. eikö tuollainen pienikin voisi purra... 

Ei-leen
21/17 | 

Ihania nuo turkoosit autot ja seinät. Samaa vedenvihreää sävyä käytetään Kaakkois-Aasiassa ja on se niin kaunis. Ehkä se on suosittu väri paikoissa, joissa se on myös ympäröivässä luonnossa vallitseva väri. Muistan parinkymmenen vuoden takaa Melakan Majestic-hotellin, tuolloin ajan patimoiman reppumatkailijoiden suosiman siirtomaavallan aikaisen rakennuksen turkoosit huoneet, joissa katto oli korkealla ei suihkuun voinut mennä ilman läpsyköitä jalassa. Ihana. Nykyisin se on kuulemma restauroitu luksushotelli ja sävytkin kenties toiset...

Vierailija
25/17 | 

Näyttää houkuttelevalle matkakohteelle. Mietin vain äitinä miten sitä pystyy lentämään noin pitkän matkaa lapsen kanssa? Mulla siis taapero vasta. Matkustella tekis mieli, lentää ei :D

Piksu
26/17 | 

Onnellisuus ihan huokuu noista kuvista, ihan kuin alkais itsekin kuulla salsarytmejä :)

Vierailija
27/17 | 

Ihania kuvia! Kuulostaa aidolta paikallismestalta se kylä missä olitte. Btw ,lomafiilis niin välityy kuvissa!!
Itse olen käynyt useammilla Karibian saarilla ja 2 krt Meksikossa ja siis Wou naiset ovat todellakin ylpeitä kurveistaan😊. Varsinkin Jamaika ja Nassau, elämäiloa,naurua ja tiukkoja trikoomekkoja todellakin kiloihin katsomatta . Mahtavaa!! Hyvää maaliskuuta sinne Norjaan!

Sonia
28/17 | 

Ihania kuvia ja teillä letkeä lomameno! Tulee ikävä Kuubaan, jossa itsekin kävin alkuvuodesta ensimmäistä kertaa. Tykkäsin kovasti ruoasta, mutta olen monelta kuullut, että tilanne on tosiaan pienessä ajassa muuttunut ja valikoima laajentunut.

Minun kokemukseni netistä eivät ole samat kuin sinulla. Niitä kahden cucin (= euron) nettikortteja voi ostaa myös kadulta paikallisilta kolmella cucilla ja yhteys toimi (pikku)kaupunkien ja kylien puistoissa moitteettomalla nopeudella. En siis itse allekirjoita näkemystä, että netti olisi Kuubassa vähän mahdottomuus. Kierrellessäni maata olisin periaatteessa päässyt vaivattomasti nettiin vaikka joka päivä, mutten aina viitsinyt. :) Kuubassahan nimenomaan on ihanaa hetkessä eläminen, ei netissä roikkuminen!

Anna
29/17 | 

Ihanan näköistä siellä! Kuuba ja etelä-Amerikan maat kiinnostaisivat, mutta taitavat olla minulle liiankin eksoottisia. Pitänee tyytyä kuviin ja musiikkiin!

neito
30/17 | 

Olet kyllä siskosi kanssa tosi paljon saman näköinen. Mun piti vähän aikaa katsoa oletko sinä kuvissa vai siskosi. :)

köyhä haaveilija
31/17 | 

Ihania kuvia taas kerran!! Kyllä niin tekisi mieli lähteä Kuubaan- suunnitelimme perheen kanssa Kuuban reissua täksi kevääksi, mutta jouduimme laittamaan haaveet hyllylle . Halusin nimenomaan casa-majoitukseen, en hotelliin. Yllätyin, että Kuubassa on käytössä turistipesot ja hintataso olisi Suomen luokkaa. Voisitko millään vähän availla, mitä ruokailu maksaa,aamupalat casassa ja päivälliset myös? Entäs ravintoloissa, mitä siellä maksaa ruuat ja juomat? Itsessään majoitus casassa olisi ilmeisesti suht edullista,mutta ruokailut koko perheelle voikin tehdä aimo loven kukkaroon, jos hintataso on Suomen ravintoloiden luokkaa. Ilmeisesti kaikki ruokailu on kuitenkin ravintoloiden ja majapaikan tarjonnosta kiinni,ettei siellä itse kokkailla. Entäs taksilla huristelu- mitä sellainen kustantaa? Lisäksi kiinnostaa myös, että miten ne päivät kuluvat siellä Play Largassa- onko se rannalla temmeltämistä tai mitä siellä puuhastellaan.

Ulrika
33/17 | 

Lomailin Kuubassa v.2004 ja kävimme paikallisten neuvomana Havannan liepeillä jossakin salsaklubissa, jossa juurikin kukin sai sekoitella vapaasti romminsa ja kolansa ja musiikki ei tauonnut sekunniksikaan koko illan/yön aikana. Mahtava muisto kyllä. Kuuba oli tuolloin vielä täysin Fidelin ajassa. Ruoka juurikin riisiä, papua, kanaa tai kalaa tai possua. Mutta hotellin aamiaiset tosi hyviä. Mahtava reissu oli!

Vierailija
34/17 | 

Hei! Osaatko suositella Havannassa salsaopea? Oon menossa sinne (ja Trinidadiin) toukokuun alussa. Aloitin salsan viime syksynä ja olisi kiva reissussa vähän syventää osaamista :)
Ihania kuvia sulla!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Instagram