17. mai eli Norjan kansallispäivä on vuoden tärkein päivä; se on vähän niinkuin vappu ja koulujen kevätjuhlat ja kaikki yhdessä päivässä. Vuoden juhlavin ja arvokkain päivä, mutta myös iloisin. 

Olen perinteisesti laittanut blogiinkin muutaman kuvan päivän vietosta, mutta oikeasti se pitäisi kokea. Tunnelma on aina jotenkin käsinkosketeltava aamusta asti; kukaan ei nuku pitkään. Meidän kylällä laukaistaan tykit seitsemältä ja kouluilla pitää kokoontua yhdeksän tienoilla. Abit ovat todennäköiseti juhlineet koko yön ja innokkaimmat vanhemmat kattaneet kauniin sini-puna-valkoisen aamiaisen koko porukalle. Me aloitimme päivän vohveleilla.

Tunnelma on aina aamusta asti iloinen ja juhlava, kaikki onnittelevat toisiaan päivän johdosta. Kaikilla on synttärit, ei vain Norjalla. Paraateja kulkee päivän mittaan useampia ja niiden välissä syödään, leikitään ja vietetään aikaa ystävien kanssa. Lapset juoksentelevat ympäri kylää ja koulujen pihoilla järjestetään kioskeja sekä perinteisiä leikkejä ja kilpailuja; puujaloilla kävelyä, säkkijuoksua ja sen sellaista. 

Mulla on naapurustossa yksi hyvä ystävä, jonka luona olemme kokoontuneet. Heillä on ihana koti: sellainen perinteinen vanha norjalaistalo kuten mullakin - ja ihana pieni puutarha. Harmi etten ehtinyt/muistanut/nautiskelultani kyenyt kuvaamaan enemmän.

Mietimme porukassa, että Norjassa on hyvä asua, koska täällä tuntee olevansa vapaa. Siis niin, että harva osoittelee sormella, harvoin vahditaan työpaikalla toisten tekemisiä. Ihmiset suovat toisilleen hyviä asoita eikä mennä terävin kyynärpäin eteenpäin. Täällä on monilla tietysti taloudellisestikin turvallinen olo ja yksi huoli vähemmin. Täällä voi olla ja elää niinkuin haluaa. Kunhan sopii joukkoon ;) Tai kuten Kaardemummakylän laki sanoo "Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil." Eli  jokainen saa tehdä niinkuin haluaa kunhan on kiltti ja hyvä muille.

Ihan hyvä ohje. 

Ja kansallispäivä on aina loistava tilaisuus pukeutua kansallispukuun. Ai että tykkään siitä. <3 Hyvää viikonlopun jatkoa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010