Sellainen siitä tuli. Ja on ollut päällä jo monta päivää. Ja saanut kehuja kaupan kassalla jonottaessaan. Ja lämmittänyt kaupungilla lounaalla ja sunnuntailenkillä luonnossa.

 

Käytin tähän itse Viking of Norwayn Maya Alpaca -lankaa - neljä kerää  vaaleaa harmaata ja yhden kutakin koristeväriä; tummanharmaata, valkoista ja vaaleanruskeaa. Puikkoina nr 7 pyöröpuikko.

(Jos Maya Alpacaa on vaikea saada Suomesta, on Sandnes Garnin Børstet Alpaka tai Dropsin Brushed Alpaca Silk ihan samantapaisia.)

 

Okkei. Jos helmaa haluaa halkion kuten mun paidassa, täytyy aluksi neuloa tasona kaksi noin 10 cm korkeaa kappaletta a 75 silmukkaa ja sitten yhdistää kappaleet suljetuksi neuleeksi. Jos halkiosta ei välitä, aloittaa neuleen suoraan suljettuna neuleena 150 silmukalla. 

Neule neulotaan suoraa pötköä kainaloihin asti; niin pitkäksi kuin itse haluaa. Kainaloiden kohdalla neule jätetään lepäämään ja neulotaan hihat. Hihat aloitetaan 30 silmukalla tasona ja niihin lisätään silmukoita noin 5 cm välein kerroksen alussa ja lopussa. Kun hihan mitta on itselle sopiva kainaloon asti, yhdistetään ne paitaosioon. 

Hihojen yhdistäminen paitaosioon käy niin yksinkertaisesti, että kun paidan kerroksesta on neulottu puolet (75 silmukkaa eli etu- tai takakappale), jatketaan neulomalla suoraan hihan silmukat ja kun hiha on neulottu, jatketaan taas paitaa; seuraavat 75 silmukkaa. Hihat yhdistyvät siis paitaan ja vähitellen muodostavat suljetun ympyrän ja paidan hartiaosan. 

Kun hihat on saatu mukaan paitaan, aloitetaan kuvan (mallikuvio täältä) mukainen kirjoneulekuvio ja kavennukset. Lopuksi neuloin vielä valkoisen kauluksen 1o 1n, jota kavensin hartioilta eli kullakin sivulla kolme kertaa kaksi silmukkaa.

 

Kirjoneule - kuten koko paita - oli tosi nopea ja kiva neuloa ja kavennukset menivät todella helposti. Väittäisin tämän olevan sopivat kuvio aloittelijalle, joka on halunut kokeilla kirjoneuleita.

Värit voi tietysti vaihtaa oman mielen mukaisiksi - munkin tekisi jo mieli tehdä toinen vähän tummempi versio. Niin nopeasti valmistui tämä ensimmäinenkin että nopeastiko sitä tekisi toisen, pikkasen erilaisen. Vaikka vähän leveämmän ja lyhyemmän. Tätä varmasti tulee nimittäin jonkin verran käytettyä talven mittaan! 

 

Nähdään pian. :) Hyvää uutta viikkoa. <3

 

Kommentit (28)

Vierailija
29/28 | 

Miten siis kavensit kaarrokeosassa ilman,että kuvio menee sekaisin?

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012
30/28 | 

Hei, mallikuviossa (taulukko) näkyy kavennukset valkoisina ruutuina 😊 Eli mallikuvio on suunniteltu niin, ettei kuvio mene sekaisin vaan kavennukset on suunniteltu kuvioon. Eli siksi mallikuviossa on valkoisia ruutuja, siitä on kavennettu silmukoita 😊 Toivottavasti ymmärsit selityksen!

Vierailija
31/28 | 

Kiitos! Enköhän nyt älyä.Ihana neule!

Laura
32/28 | 

Oiskohan kuitenkin Dropsilta Air parempi vaihtoehto? Katsoin noita metrit/grammat, joutuis varmaan Brushed Alpakka Silkeä joutuis varmaan käyttää kaksinkerroin.

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012
33/28 | 

Joo Air on myös tosi hyvä ja tosiaan mun ehdottamissa lankavaihtiehdoissa ei välttämättä päde sama määrä! Mietin vain että materiaali ja jälki on samanlaista harjattua/karvaisempaa alpakkaa. Mutta kiitos hyvästä vinkistä, Air on ehdottoman hyvä vaihtoehto!

Vierailija
34/28 | 

Tein Brushed alpakasta ja meni 9 kerää. Valkosta kaksi, ruskeaa ja harmaata 1 ja vaaleanharmaata 6

Vierailija
35/28 | 

Tuo neule on ihan huippu. Karvasteleeko? Alpakka? Pidätkö jotain paitaa alla. Itselläni, jos villaa 5-12%, hillitön kutina iltapvästä. Ihanat värit. Käy hyvin farkkujen kanssa. Kuvat kauniita. Norjassa ei sada.

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012
36/28 | 

Kiitos 😊Mulla on ollut alla vain hihaton toppi eikä kyllä tunnu yhtään kutinaa - mut joku toinen saattaisi Reagoida, en tiedä. Mun kokemus näistä uusista laadukkaista alpakka-sekoitelangoista on kyllä tosi miellyttävä ja pehmeä.
Täällä alkoi myös sataa - ja nyt sataa ihan kaatamalla 😬

Vierailija
37/28 | 

Aivan upea neule ja ehdottomasti lähtee kokeiluun :) Tuo olisi aivan ihana myös neuletakkina, mutta mitähän erityistä olisi otettava huomioon jos siitä haluaisi avonaisen? Näin aloittelijana kun ei kaikkea osaa vielä ottaa huomioon :)

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012
38/28 | 

Aivan hyvin voi tehdä myös takkina! :) Silloinhan työtä ei voi neuloa suljettuna ympyränä vaan tasona, jolloin silmukat neulotaan nurjalla nurjana ja kirjoneulekuvio tulee nurjalla vähän hankalammaksi etenkin jos ei ole kovin tottunut kuvioihin. Kirjoneulekuvio on niin paljon helpompi neuloa oikealla, mutta kyllä se nurjaltakin menee! :)

Heitu
39/28 | 

Ihana paita! Islantilaisneule on ollut pitkään haaveissa. Just sain valmiiks pitkän villatakin sun ohjeilla <3. Mutta nyt täytyy sanoa, että en ymmärtänyt tosta hihojen yhdistämisestä MITÄÄN :D haluatko vääntää?

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012
40/28 | 

Haha, en ihmettele :'D En tiedä olisinko itsekään ymmärtänyt.  Siinä laajennetaan siis paidasta isompi ympyrä kun hihatkin tulevat mukaan. Neulot 75 ensimmäistä silmukkaa, jolloin olet neulonut etukappaleen ja ollaan kainalon kohdassa. Tässä vaiheessa hiha on toisella puikolla. Jatkat tästä neulomalla hihan silmukat samalle puikolle kuin missä paita on, suoraan paidan silmukoiden jatkeeksi siis. Kun hiha on neulottu samalle puikolle, jatketaan paidan takakappaleen 75 silmukkaa ja otetaan toinen hiha samanlaiseen käsittelyyn. Selvensikö yhtään? :))

Vierailija
41/28 | 

Kiitos Johanna taas yhdestä ihanasta ohjeesta. Teen usein neuleita ohjeitasi muokaten. Olen jo viime talvesta asti haaveillut Riddari-neuleesta, mut nyt on ihan pakko alkaa tekemään sellaista. Tuntuu syksykin tervetulleemmalta sitten =)

Miia V
43/28 | 

Minkä kokoinen pyöröpuikko sinulla on? Voisit laittaa ohjeeseen että minkä kokoisia puikkoja käytät neuloessasi.

Santtuli
45/28 | 

Voi kuinka kiva islantilaisneule! Ihan huippu idea tuo halkiollinen helma ja kivaa kepeyttä perinneneuleeseen tuo myös, kun hihan suiden ja helman kuviointi on tiputettu pois. Kauniit sävyt olet myös valinnut. On varmasti ihana kevyt ja lämpöinen päällä. Tuo malli voisi toimia myös tämmöisellä XXL kokoisellakin🙂

Mari
47/28 | 

Ihana neule! Kuinka kauan neuloit sitä? Olisi kiva joskus kuulla siitä, miten huollat villaneuleitasi. Pesetkö käsin, koneessa, millä aineella, varaudutko jotenkin tuholaisten varalle jne.? Entä miten suhtaudut pörröisestä langasta irtoavaan karvaan? Itseäni häiritsee aluspaitoihin tarttuva karva. Kunpa ei häiritsisi, koska karvaisesta langasta tehdyt neuleet ovat niin kauniita.

Kiitos blogistasi, olen lukenut sitä vuosikaudet ja oppinut itsekin näkemään kauneuden arjessani :)

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012
48/28 | 

Kiitos Mari :) Tätä neuloin kai viikon -pari (oli varmasti iltoja joina en ehtinyt neuloakaan). Sen kummempaa huoltoa en muuten harrasta, yritän kai käyttää vahän varoen enkä mielelläni pese, vaan vain tuuletan. Karva minua ei häiritse kyllä yhtään, en kai koe että sitä niin paljon lähtee. :) 

Katarina
49/28 | 

Hur många maskor skall det finnas på ärmen då man har utvidgat färdigt? Man behöver ju veta det totala antalet maskor på oket för att mönstret ska stämma. H.Katarina

Anni
50/28 | 

Moikka! Olisin kysynyt vielä neuleesta vähän. Kysymyksiä on paljon mutta olisi tosi ihana, jos pystyisit vastata. Neuleesi on niin ihana ja haluaisin kutoa sen.

Olisiko millään mahdollista saada vielä toista kaavapiirrosta vaikka yhdestä pylväästä niillä väreillä joita on käytetty? Esim. ruutupaperilla kuvio, jossa lukee v= valkoinen ja th= tummanharmaa. Lisäksi montakohan kuviopalkkia villapuseron kauluksessa on? Pystyisitkö sanomaan arviota monta silmukkaa L-kokoiseen neuleeseen menisi? Pahoittelen, jos kysymyksiä oli ihan liikaa! :)

Vierailija
51/28 | 

Hei! Oisko sulla yhtään tarkempaa ohjetta tähän villapaitaan, esim. jotain ohjetta jonka mukaan olet oman paitasi tehnyt? :)

Nea
52/28 | 

Hei! Ihanan neuleen olet tehnyt, kaikki muu aikalailla selvää mutta juurikin noita kokomuunnoksia tässä mietin.. Minkähän kokoinen on tuo sinun paitasi noin suurinpiirtein ja minkähänmoisella silmukkamäärällä lähtis tekemään kokoa pienempää tai isompaa? Lanka ja ohje uusi tuttavuus niin itse en osaa yhtään muokata, mutta kovasti haluaisi päästä tikuttelemaan :)

6puikko
53/28 | 

Itse aloin tehdä mallila Dropsin Air-langalla, mutta 6puikoilla ja taitaa tulla aivan liian suuri paita. Mikäköhän neuleen leveys tasona pitäisi olla? Olen s/m kokoinen.

Oveli
54/28 | 

Samaa minä mietin, että minkä levyinen vartalo osa neuleessasi on? Tai ympärysmitta?

Vierailija
55/28 | 

Paljonko lisäisit silmukoita esimerkiksi M-kokoiseen neuleeseen?

Kielo
56/28 | 

Ihmettelen Johanna suuresti, ettet vastaa tarkentaviin kysymyksiin koskien neuleohjettasi. Miksi edes julkaiset ohjeita, jos et viitsi vaivautua vastaamaan kysymyksiin? Annat itsestäsi hieman ylimielisen kuvan. Itse ehdin ostaa kalliit langat tätä neuletta varten, mutta nyt ne pyörivät tyhjänpanttina, kun et vastaa kysymyksiin enkä osaa ohjeesi perusteella puseroa neuloa. Harmittaa siinä määrin, että jätän kyllä jatkossa blogisi lukemisen sikseen.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010