Onkohan rankempaa olla iskä vai äiti?" kysyi 8-vuotias tyttäreni minulta kun laitoimme pyykkiä kuivumaan. Vastasin kysymällä häneltä mielipidettä asiaan. Hetken pohdittuaan pellavapää sanoi, ettei kyllä tiedä. "Sulla äiti on paljon pyykkijuttuja ja sit iskä tekee korjaushommia. Niin ja varailee hotelleja ja lenkittää koiria. Paitsi että kyllähän sääkin lenkität, mutta aina niin aikaisin aamulla, etten minä näe sitä". Pellavapää auttoi minua sullomaan mustia sukkia kuivausrumpuun ja jatkoi ilmiselvästi asian pohdintaa: "Mutta joissakin perheissä asiat saattaa olla toisinpäin. Jotkut naiset korjaavat tavaroita, ja jotkut iskät laittavat pyykkejä".
Meidän perheessä ei ole koskaan määritelty erikseen miesten ja naisten hommia, vaan jokainen tekee omien taitojensa mukaan. Myönnettävä on, että osa hommista on tullut minulle kuin Manulle illallinen. En ole muistaakseni haalinut itselleni esimerkiksi pölyjen pyyhkimistä, rätti on vaan ilmestynyt käteeni niihin aikoihin kun omaa kotia perustimme. Niin ja kyllä minä myönnän, että joskus käytän hyväkseni naisena olemista. Heikkoa hauista ja sisäistä blondiutta esiintyy aika usein esimerkiksi kun pitää kantaa jotain painavaa tai ratkoa visaisia tehtäviä. Ja ihan laiskuuttani sen yleensä teen. Mutta eipä kovin usein miehetkään tule lajittelemaan sukkahelvettiä tai ompelemaan verhoja. Silittämisessä mieheni pesee minut kyllä ihan 6-0. Siitä en kieltäydy edes laiskuuttani. Olen silittämisessä yksinkertaisesti surkea. Mutta onhan äitinä ja isänä olo aika ajoin aika rankkaa hommaa. Sekin on myönnettävä. Mutta tietenkin myös antoisaa ja ihanaa. En minä lisääntyneiden kotihommien takia olisi äitiyttäni kirpputorilla myymässä.

Mutta nyt alkuperäiseen kysymykseen: Onkohan rankempaa olla iskä vai äiti? Aika vaikea kysymys, meillä varmaan olisi tuloksena tasapeli. Onko teidän perheessä naisten hommat ja miesten hommat? Määrääkö arki ja aikataulut kotitöiden tekijän? Niin ja määrittyykö rankkuus vain kotihommien myötä. Äitiys ja isyyhän ovat toki paljon muutakin. Voin kirjoittaa siitä myöhemmin, mutta tutkitaan tätä lapsen esittämän kysymyksen valossa ensin. Tehdäänpä pieni galluppi sekä täällä että Facebookin puolella. Onkohan rankempaa olla iskä vai äiti?

Kommentit (0)

Seuraa 

Keski-ikäisen naisen aivopieruja elämästä, perheestä ja ystävistä. 

Olen 45 vuotias työurallani suunnanmuutoksen tehnyt naurava ja napakka täti maalta. Perheeseen kuuluvat aviomiehen lisäksi kolme tytärtä ja kaksi koiraa. Muutun hetkessä sohvaperunasta sportti-mimmiksi ja ajatukseni harhailevat milloin missäkin. Minua ei ole diagnosoitu, mutta uskoakseni keittiöpsykologiaa harrastavat ystäväni pitävät minua hiukan omituisena höpsönä.Käytän viiniä ja kynttilänvaloa tekosyynä ajattelun ja ystävyssuhteiden laajentamiseen.