Leikataan vartalon levyinen pahvinpala, puetaan ylle raivaussahan kantamiseen tarkoitetut olkaimet ja kiinnitetään pahvi nippusiteillä olkaimien selkäpuolelle niin, että se asettuu reilusti pään yläpuolelle.

Isäni visioi mustikkareissulle henkilökohtaista auringonvarjostinta, joka helpottaisi kuumuutta ja parantaisi marjojen näkyvyyttä. Suunnitelman alkuperäisversio esitettiin huomattavasti polveilevammin, mutta arvasin jo alkumetreillä, mikä olisi rakennelman kantava osa. Nippuside.

Lapsuudenkodissani on asennettu, korjattu ja tuunattu nippusiteillä ihan kaikkea auton pakoputkesta perintösalkkuun. Pihassa ei ole yhtään pienrakennelmaa, jossa ei nippuside olisi keskeisessä roolissa. Nippusiteellä tuetaan kasvit, sidotaan vihdat ja korjataan haulikko. Teini-iän festariretkikin pelastui, kun teltan hajonnut kehikko pikakunnostettiin nippusiteellä.

Minkä nippuside (ja toinen ahkerassa käytössä oleva korjausvärkki, keltavihreäraitainen sähköteippi) estetiikassa häviää, se voittaa kevyesti nopeudessa ja käytännöllisyydessä. En oikeasti muista tilannetta, että isäni ei olisi onnistunut korjaamaan jotain.

Eikä perheessäni hääri mikään poikkeuksellinen nero: isä fiksaa kaiken -meininki on tuttua myös lähipiiristäni. Meidän nykykeski-ikäisten isät ahkeroivat kaikkivoipaisina korjausmestareina mökeillä ja omakotitaloissa, veneiden, traktorien, vesipumppujen ja leivänpaahtimien parissa. Jälki saattaa olla rujoa, mutta ongelmanratkaisun taso ensiluokkaista.

Samaa korjaustaitoa ei minulle ole juuri periytynyt, mutta vahva taipumus virityksiin sen sijaan kyllä. Hätäteippaan, niittaan ja harsin kasaan visuaalisesta vaikutelmasta piittaamatta. Ja suhde siihen tärkeimpään on säilynyt vahvana. Nippusiteellä voi lukita pyörän, korjata käsilaukun kahvan tai korvata irronneen housunnapin.

Tosin myös toinen piirre näyttää periytyneen: usein pikaratkaisu on niin toimiva, että siitä tulee ennen pitkää pysyvä.

Iloista viikonloppua!

 

Kommentit (2)

Katja

Niin tutun kuuloista. Olen tosin naimisissa nippusidemiehen kanssa. Ja ollaan alle viisikymppisiä?. Meillä ei käytetä sähköteippiä (paitsi futissukissa), mutta jeesusteippiä sitäkin enemmän. 

Seuraa 

Johanna on Me Naisten päätoimittaja, joka pääkirjoituksissaan pohtii enemmän ja vähemmän tärkeitä asioita. Kuten jonossa etuilua, 80-luvun suosikkibändejä, ristipistojen tekoa ja joskus elämän tarkoitusta.

Teemat