Ystäväni oli ostanut uuden sohvan ja suunnitteli huonekalujen uudelleenjärjestelyä – eli omien sanojensa mukaan rymsteerausta. Tarkoitatko mööpiseerausta? riemastuin.

Mikä nostalginen sana! Muistin heti, miten yläasteikäisenä vaihtelin huoneeni sisustusratkaisuja harva se viikko – mööpiseerasin, kuten touhua meillä nimitettiin. Teinillä riitti ahdistusta ja tuskaa tavoittamattomista haaveista, mutta sängyn sain sentään siirtää vapaasti vaatekaapin taakse, jos halusin. Mööpiseeraus teki minusta elämäni valtiaan ainakin yhdessä asiassa.

Ihmisen hajumuisti on tunnetusti hyvä, mutta sama pätee sanoihinkin. Yhteen aikakauteen unohtunut ilmaisu on tehokas pikamatka menneisyyteen samaan tyyliin kuin tekonahkaisen kassin haju vie takaisin ensimmäiseen kerhopäivään. Hantuuki (pyyheliina), aivut (aivot) ja tsaikka (tee) ovat isovanhempieni sanoja. Minulle ne tarkoittavat hetkiä, jolloin rintamamiestalo natisi kotoisasti eikä Omar-karkkien syöntiä rajoitettu.

Kouluaineiden lyhennykset hissa, köksä ja bilsa puolestaan saavat hampaat vihlomaan nolostuksesta. Päätin vaikuttaa kouluaikaisessa päiväkirjassani itseäni rete-ämmältä tyypiltä ja jorisin pitkät pätkät lukujärjestyksestäni vain siksi, että saatoin viljellä näitä cooleja slangisanoja. Puheessa en olisi niitä ikinä tohtinut käyttää.

Fritsuhuivi, bikki ja realisointikeskus ovat silkkaa aikamatkaa 80-90-luvuille. Kukkein nuoruus tuli vietettyä ensin yleisen ankeuden ja sittemmin laman runnomassa harmaassa takapajulassa – mutta siitähän me emme ymmärtäneet kärsiä. Kivaa oli, vaikka juhlajuomana oli vaatekomerossa käynyttä kotiviiniä ja vaatteetkin ei-kansainvälisestä ei-ketjuliikkeestä.

Ja aikanaan jotkut nykysanatkin museoituvat 2010-luvun nostalgisiksi muistoiksi. Mitkähän herättävät haikeansuloista kaihoa? Sometus, nuorisolainen, parviäly vai ehkä kärkihanke?

Kommentit (0)

Seuraa 

Johanna on Me Naisten päätoimittaja, joka pääkirjoituksissaan pohtii enemmän ja vähemmän tärkeitä asioita. Kuten jonossa etuilua, 80-luvun suosikkibändejä, ristipistojen tekoa ja joskus elämän tarkoitusta.

Teemat