Kun minulta pyydetään apua, miten olen tukena? Kun läheisellä ihmisellä on paha olla, kuinka suhtaudun tilanteeseen? 

Isojen kysymysten äärellä tulee välillä hyvinkin mietteliäs olo. Miten pystyn auttamaan toista niin etten aiheuta lisää pahaa mieltä hänelle? Kuuntelenko hiljaa vieressä, kun toisella on vaikea tilanne vai annanko jotain vinkkejä ja onko niistä edes hyötyä?

Kun läheinen ihminen on elämäntilanteessä missä hän ei voi hyvin, tulee itselle suuri halu auttaa toista. Mietin kaikki mahdolliset keinot, miten tilanteen voisi ratkaista niin, että läheisellä olisi hyvä olla. Monesti itsellä on tarve kertoa omista kokemuksista ja joskus jopa vähän antaa omia näkemyksiä, mutta uskon ettei moni välttämättä kaipaa neuvoja silloin, kun hätä on suuri. Minä uskon, että suurin apu tulee pelkästä läsnäolosta ja hyvästä kuuntelu taidosta, mutta myös oikeanlaisista kysymyksistä. 

Olen varma siitä, että jokaisella meistä on joskus ollut hankalia elämäntilanteita, joissa läheisen tuki on ollut korvaamaton. 

Entä jos kyseessä on lapsi? Minkälainen tuki auttaa lasta ikävässä elämäntilanteessa? 

Tiedän perusasiat, että lapsi tuntee turvaa, kun häntä halataan ja pidetään sylissä. Lapselta voi kysyä mistä paha mieli on tullut ja mitä on tapahtunut, mutta jos hän ei kerro kaikkea? Silloin on vaikeaa tietää kaikkea tapahtunutta ja osata antaa oikeita neuvoja. Lapsi tarvitsee asioiden käsittelemiseen enemmän aikaa ja hän ei osaa vastata kysymyksiin samalla tavalla, kuin aikuinen, mutta johdattelemalla olen joskus saanut lapsen tunnetiloja esille. 

Uskon, että läsnäolo on yksi keino saada lapsi luottamaan. Mitä enemmän lapsi saa tukea ja turvaa aikuiselta, sitä enemmän hän uskaltaa kertoa itsestään. Luottamus lapsen ja aikuisen välillä vahvistuu, kun lapsi ymmärtää, että häntä kuunnellaan tuomitsemisen sijaan. 

Ei ole yhtä oikeaa neuvoa siihen, millainen on hyvä tuki ja turva, mutta läsnäolollani voin näyttää, että olen tässä juuri sinua varten! 

Tällä kirjoituksella hain selkoa itselleni askarruttaviin kysymyksiin, kun joskus huoli valtaa mielen. Jos sinulla on hyviä vastauksia näihin, otan niitä ilolla vastaan? 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla