www.pixapay.com

Miten erimielisyyksistä voisi selvitä ilman, että kumpikin joutuu käyttämään suuren määrän energiaa riitelyyn? Pidän riitelemistä yhtenä tärkeänä osana parisuhdetta sillä se puhdistaa ilmapiiriä ja vapauttaa tunteita. Ristiriitatilanteilta ei voi välttyä oikeastaan missään ihmissuhteessa, mutta millä tyylillä toista loukkaisi vähiten? Ristiriitatilanteet kertovat usein siitä, että jompikumpi haluaa sanoa ääneen jotain sellaista, mitä itse pitää hyvin tärkeänä asiana ja se taas voi johtaa siihen, että toinen ei olekaan asiasta samaa mieltä, jolloin saattaa syntyä erimielisyys. Riitely on oikeastaan vuoropuhelua, jossa halutaan tuoda oma näkemys selkeästi esille. Siitä voi kehkeytyä yllättävän hyviä väittelyitä jos kumpikin pysyy hyvän maun rajoissa.  

Halusin tehdä oman reseptin siitä, millaista mielestäni olisi oikeudenmukaista riitelemistä

  1. Sanon ääneen oman näkemykseni asiasta, mutta ymmärrän, ettei tämä ole ainut oikea näkemys (voisin sanoa sen jopa ääneen.)
  2. Kuuntelen loppuun, mitä sanottavaa toisella minulle on.
  3. Saan korottaa ääntäni, mutta en rupea huutamaan.
  4. En lähde missään vaiheessa moittimaan ja syyttelemään. 
  5. Pysyn asiassa.
  6. Sillä ei ole nyt merkitystä, mistä riita sai alkunsa tai kumman syy tämä on. (Joskus riita voi syntyä ilman mitään järkevää syytä.)
  7. Hoidan riitatilanteen loppuun.
  8. Annan toiselle mahdollisuuden rauhoittua ja leppyä.
  9. Kun riita on sovittu, en ota sitä enää esille tai puhu siitä muille osapuolille.
  10. LOPUKSI SEKOITAN NÄMÄ AINEET KESKENÄÄN, PYYDÄN ANTEEKSI JA TOIVON, ETTÄ VOISIN SEURAAVASSA RIITATILANTEESSA  KÄYTTÄYTYÄ YHTÄ MALLIKKAASTI.

Kuva Pixabaysta 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (2)

Jossuli

Hieno kirjoitus. Kuullostaa hyvältä. Jotta se toimisi meillä, olisi molempien noudatettava sitä.

Helenamaria
Liittynyt25.8.2017

Voi kiitos sinulle 😊. Kyllä aivan totta tuo mitä kerroit. Jos ensin itse kokeilee tätä reseptiä ja sitten kertois kumppanille, miten resepti toimii 😄. Viisastuin kommentistasi siis itsekin.

Helena Peltokangas