Tänään pääsin vihdoin tekemään kevään ensimmäisen käsikylvyn villiyrteistä! Omistan parikin erilaista yrttikäsikylvyn ohjetta, mutta koskapa kaikkia tarvittavia yrttejä ei vielä ole saatavilla, yhdistelin ohjeita ja käytin kylpyyn kuivattua leskenlehteä, poimulehteä ja nokkosta. Leskenlehteä olen kerännyt ja kuivattanut jo useamman viikon ajan, poimulehteä ja nokkosta löysin ensimmäistä kertaa viime viikon alkupuolella.

Otin kaikkia kolmea yrttiä 2 rkl kutakin. Jos haluat tehdä käsikylvyn tuoreista yrteistä, ota 1 dl kutakin. Nyrkkisääntöhän on, että luonnonkosmetiikkaa valmistettaessa tuoretta yrttiä tarvitaan aina enemmän kuin kuivattua.

Sitten laitoin yrtit pieneen kulhoon ja kaadoin päälle kiehuvaa vettä (ohjeessa vettä oli 2-4 dl). Haudutin 20 minuuttia. Tämän jälkeen siirsin veden isompaan kulhoon ja lisäsin vettä niin paljon, että kädet peittyivät. Veden lämpötilan kanssa kannattaa olla tarkka; liian kuuma vesi ei tunnu mukavalta. Sitten liotin käsiä yrttikylvyssä 5-10 minuuttia. Pehmeiltä tuntuivat!

Jos et halua, että yrtit kelluvat käsikylvyssäsi, voit siivilöidä ne pois ennen veden lisäämistä. Itse käytän pientä kangaspussukkaa (öhöm, itse tekemääni), jonka päälle kaadan kiehuvan veden. Siitä lionneet yrtit saa helposti siirrettyä biojäteastiaan, ja kangaspussia voi käyttää useamman kerran. Jos ompeleminen ei miellytä, ihan yhtä hyvän yrttipussukan saa - yllätys, yllätys - vanhoista sukkahousuista.

Kesällä, kun villiyrttien tarjonta on laajempi (ainakin toivon niin), käsikylpyyn voisi laittaa vaikkapa peltokortetta (vahvistaa kynsiä) ja siankärsämöä. Yhdessä omistamassani ohjeessa mainitaan myös raunioyrtti, mutta koska en kyseistä kasvia tunnista, en ole sitä myöskään kokeillut.

Ihan rauhanomaisesti ei tätäkään käsikylpyä saatu toimitettua. Lähdin hakemaan käsipyyhettä ja jätin kulhon hetkeksi yksin. Eikös vain utelias katti ollut löytänyt yrttikylvyn. Tassuaan ei kerinnyt kylpyyn pistää, mutta kuononsa kyllä...

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat