Aiemmin elin luulossa, että loppukesän villiyrttejä ei kannata käyttää ruoanlaitossa. Käsitykseni muuttui, kun löysin paikallisesta kirjakaupasta Raija ja Jouko Kivimetsän Hulluna hortaan -teoksen. Ehdin selailla kirjan nopeasti läpi, ja siitä kävi ilmi, että villivihanneksia voi kerätä pitkälle syksyyn.

Tarkemmin asiaa ajateltuani tulin siihen tulokseen, että tottahan tuo varmasti on. Loppukesällä keräämisvaiheessa täytyy vain olla tarkkasilmäinen löytääkseen nuoret ja hyväkuntoiset yksilöt etanoiden jyrsimien vanhusten joukosta. Myös eri lajien välillä näyttää olevan vaihtelua: esimerkiksi voikukan lehdet alkavat olla jo aika räjähtäneen näköisiä, mutta nokkosista löytyy pieniä syvänvihreitä lehtiä. Myös nuoria vuohenputkia pystyy vielä keräämään, eikä niiden maku ole yhtään huonompi kuin alkukesällä.

Hulluna hortaan -kirjan innoittamana päätin kokeilla nokkosjuomaa, johon tarvitaan nimenomaan tuoreita villiyrttejä, ei kuivattuja. Nokkosjuoman ohje löytyi samasta lehtileikekansiosta kuin koivuisen kuorinnankin ohje. Kyseisen juoman kerrotaan "suursiivoavan kehon sisältäpäin" ja "toimivan hivenainepommina".

Nokkosjuomaan tarvitaan seuraavat ainekset: 1 dl vastapoimittuja nokkosia, 1 dl vastapoimittuja vuohenputkia, 1 dl vettä, 1 tl hunajaa, 1-2 rkl sitruunamehua ja 1/2 tl raastettua inkivääriä.

Nokkosten ja vuohenputkien kerääminen oli pikkuisen työläämpää kuin vielä kuukausi sitten, mutta yllättävän nopeasi desilitran mitta kuitenkin täyttyi. Nokkosista otin vain lehdet, en varsia.

Sisälle tultuani huuhtelin yrtit juoksevan veden alla siivilää apuna käyttäen. Sitten sekoitin nokkoset, vuohenputket ja desin verran vettä astiassa ja hienonsin yrtit sauvasekoittimella. Tämän jälkeen neste olisi pitänyt kaataa siivilän läpi, mutta unohdin vaiheen autuaasti. Lisäsin siis suoraan sauvasekoittimella hienontamaani seokseen hunajan ja sitruunasta puristamani mehun (2 rkl). Inkivääriä ei ollut, enkä viitsinyt lähteä sitä varta vasten ostamaan, joten se jäi juomasta pois.

Miltä maistui? Nyt olisi mukava sanoa, että oikein maukkaalta, kiitos kysymästä. Ei se ollut maukasta. Se oli pahaa. Ajattelin, että kun nyt kerran olen tätä suurella työllä ja vaivalla tehnyt, niin juon kaiken, viimeiseen pisaraan asti. Huh! Jälkeenpäin tuli mieleen, että olisikohan sitä hunajaa kannattanut laittaa vähän enemmän... Inkivääri jäi siis pois, mutta enpä usko, että se olisi juoman makua varsinaisesti kohentanut. Ainakaan inkivääritee ei ole paras mahdollinen makunautinto.

Entäs nokkosjuoman vaikutukset? Pakko todeta, etten huomannut koko iltana yhtään mitään. Painuin pettyneenä nukkumaan. Aamulla huomasin, että edellispäivänä varovaisesti oireillut flunssa (väsymys, vilunväreet, nuha) oli kadonnut. Sattumaako...?   ;)

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat