Yksi syksyn projekteistani on ollut vaatekaappien vajuttaminen. Tavoitteena on ollut laittaa kierrätykseen kaikki vaatekappaleet, joita en enää käytä - olivatpa ne sitten vanhoja tai uudempia, rikkinäisiä tai ehjiä.

Loppukesästä vein näistä käyttämättömistä vaatteista uusimmat ja ehjimmät kirpputorille. Kerroin vaatekappaleiden kohtalosta blogipäivityksissäni Kuinka sujuvat kirpparibisnekset kesäkuumalla? (28.7.2019) ja Mikä mukava yllätys - kirppispöytä tuotti voittoa! (15.9.2019).

Ne vaatteet, jotka eivät menneet kaupaksi, vein SPR:n kirpputorille. Tästä sain aiheen 29.9.2019 päivitykseen (Eroon vanhoista vaatteista, osa 2).

Jäljelle jäi kuitenkin paljon vaatekappaleita, joita ei voinut kirpputorille viedä. Oli kissan kynsien  rei'ittämiä t-paitoja. Oli puseroita, joiden hihat olivat venähtäneet polviin tai hihansuut rispaantuneet. Oli monen pesukerran kuluttamia ja haalistamia tekstiilejä.

Miten kierrättää tällaisia selvästi myyntikelvottomia vaatekappaleita?

Sitten muistin erään entisen työkaverin (Kiitos, Ansku!) vinkin. Hän kertoi vievänsä vanhat ja kuluneet vaatteet KappAhlin keräyspisteeseen.

Tarkistin KappAhlin verkkosivuilta (www.kappahl.com), millaisia vaatekappaleita keräyspisteeseen voi laittaa. Kierrätä tekstiilisi -osion ohjeiden mukaan vastaan otetaan kaikenlaisia vaatteita ja asusteita.

Rikkinäisetkin kelpaavat, kunhan ne ovat kuivia ja suhteellisen puhtaita. Tuon viimeksi mainitun määritelmän tulkitsin niin, että pienet tahratkaan eivät estä kierrättämistä. Yllätyksekseni huomasin, että myös kodintekstiilit ja kengät voi laittaa KappAhlin kierrätykseen.

Pakkasin ison ja kestävän paperikassin täyteen tarpeettomia vaatteita. Laitoin sinne myös ikkunaverhon, joka ei ollut mennyt kaupaksi kirpparilla.

Eniten kirpaisi luopua syksyllä 2012 ostetusta ruskeasta takista, jolla oli ihan erityistä tunnearvoa. Itse asiassa muistan vieläkin tarkkaan takin ostohetken ja silloisen elämäntilanteeni. Syystakki oli kuitenkin niin kulahtanut, että ei siinä enää olisi kehdannut julkisesti näyttäytyä kuin korkeintaan iltapimeällä.

Vein kassin myymälään ja annoin sen vapaana olevalle myyjälle. Ilmeisesti sen olisi voinut laittaa keräysastiaan itsekin. Vaatekassia vastaan sain viiden euron alennuskupongin.

En ole käyttänyt kuponkia, sillä alennuksen saa vain yli 30 euron ostoksista, enkä noin isolla summalla vaatteita kovinkaan usein ostele. Lisäksi kuponki on voimassa vain kolme kuukautta. Tietysti olisin voinut lahjoittaa sen jollekulle innokkaammalle shoppailijalle.

Kyselin myyjältä, mitä keräyspisteeseen tuoduille vaatteille tehdään. Hän selitti, että ne kuljetetaan lajittelukeskukseen Saksaan Berliinin lähelle. Osa tekstiileistä otetaan kuulemma uudelleen käyttöön. Jos vaatekappale on uusiokäyttöön liian huonokuntoinen, se kierrätetään.

KappAhlin verkkosivuilla kerrotaan, että kierrätykseen menevät tekstiilit silputaan ja kuiduista tehdään joko uusia tekstiilejä tai muita materiaaleja. Tällaisia ovat muun muassa rätit ja vaikkapa rakennusten seinissä käytettävät eristeet.

Sinnekö se minunkin rakas syystakkini on päätynyt, silputtuna rakennustyömaalle? No, siellä siitä on varmasti paljon enemmän hyötyä kuin eteisen kaapissa tarpeettomana roikkumassa.

 

Kuvat: Pixabay (lukuun ottamatta kuvaa alennuskupongista 😁)

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat