Omenasadon hyödyntäminen jatkuu... Tänään tein omena-kaurapaistosta Me Naiset -lehdestä tallentamani ohjeen mukaan. Sain upotettua paistokseen kahdeksan omppua, mutta se ei vielä pahemmin näkynyt kukkuraisen omenaämpärin pinnassa.

Viime viikolla laitoin tekeytymään omena-kanelilikööriä. Olen tehnyt likööriä niin marjoista (puolukka, mustikka, mustaherukka) kuin villiyrteistäkin (voikukka, kuusenkerkkä).

Viimeisin liköörikokeiluni oli viime keväänä, mistä kerroin blogipäivityksessäni otsikolla Omatekoinen mustaherukkalikööri ehtii vielä kevään juhliin (20.4.2019). Mustaherukkalikööri oli toki vallan juotavaa muttei mielestäni yhtä hyvää kuin vaikkapa mustikkapohjainen.

Hedelmistä en ollut aiemmin tehnyt likööreitä, joten en ollut ihan varma, sopisiko  omena ylipäätään kyseiseen tarkoitukseen. Omenaliköörin ohjeita löytyi kuitenkin sen verran paljon, että päätin uskaltautua kokeilemaan.

Käyttämäni ohje on peräisin Kotiliedestä. Siinä liköörin nimenä on omenainen kanelilikööri. En kuitenkaan pitänyt nimestä; sehän antaa ymmärtää, että kyseessä olisi kanelilikööri, joka on ikään kuin maustettu omenalla.

Kanelinen omenalikööri olisi sopiva nimi, mutta kun nyt kerran olen päättänyt keskittyä omenien hyötykäyttöön, nostan omena-sanan ensimmäiseksi. Liköörini olkoon siis omena-kanelilikööriä! (Nyt tietysti joku voisi huomauttaa,että näin nostan omenan ja kanelin keskenään samanarvoisiksi ainesosiksi... 😊)

Olkoonpa nimi mikä hyvänsä, ohjeen mukaan likööriin tarvitaan seuraavat ainekset:

4,5 dl kirkasta (39 %:sta)

4,5 dl sokeria

1 sitruuna (mehua noin 4 rkl)

300 g (= n. 7 dl omenalohkoja

1 kanelitanko

Toimin seuraavalla tavalla:

1. Kuorin omenat ja paloittelin ne. (Ohjeessa ei käsketty kuoria omenia, joten luultavasti pelkkä huuhteleminenkin riittää.)

2. Laitoin lasipurkkiin kerroksittain omenapaloja, Leijona-viinaa, sokeria ja sitruunasta puristettua mehua. (Ohjeessa omenapalat kehotettiin laittamaan ensin ja muut ainesosat vasta viimeiseksi, omppujen päälle.) Sitruuna oli niin iso, että käytin siitä vain puolet. Tästä huolimatta seokseen tuli sitruunamehua ohjeen mukaiset 4 ruokalusikallista.

3. Sujautin kanelitangon omenalohkojen keskelle.

4. Suljin tölkin ja nostin sen jääkaapin perälle tekeytymään.

Nyt liköörin pitäisi antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Sitten omenapalat siivilöidään pois, minkä jälkeen juoman pitäisi tekeytyä vielä ainakin kuukauden ajan.

Jos toimin lyhyemmän kaavan mukaan, omena-kaneliliköörini pitäisi olla  juomakelpoista marraskuun loppupuolella. Jos taas maltan pitkittää ensimmäistä tekeytymisvaihetta ja lykätä siivilöintiä, likööri saattaisi säästyä joulupöytään. Tämä jää nähtäväksi.

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat