Kerroin edellisessä päivityksessäni (Mitäpä tekisit 64 puoliraa'alla omenalla? 4.8.2019) pihamme kääpiöomenapuiden villiintymisestä. Puiden oksat notkuvat omenista, ja olen huomannut joutuneeni uuden ja ihmeellisen ongelman eteen: kuinka hyötykäyttää (ainakin kääpiöomenapuiden mittakaavassa) suorastaan valtaisa omenasato.

Viime viikonloppuna kokeilin ensimmäistä kertaa omenaviipaleiden kuivaamista. Kuivaaminen onnistui suhteellisen hyvin, mutta sen opin, että omenaviipaleet kannattaa leikata todella ohuiksi - ainakin jos haluaa rapsakoita, perunalastumaisia kuivahedelmiä.

Koska työt alkoivat viime tiistaina, en viikolla ehtinyt tehdä kuin yhden "omenakokeilun". Se oli omena-villiyrttipannari.

Löysin helpon omenapannarin ohjeen uusimmasta Yhteishyvä-lehdestä (Yhteishyvä 4/2019).

Omenapannarin taikinan valmistaminen oli vaivatonta, eikä eronnut paljoakaan tavallisen pannukakun tekemisestä. Suurin ero vanhaan  tuttuun pannarireseptiin oli se, että osa vehnäjauhoista oli korvattu grahamjauhoilla. Margariiniakaan en ole tottunut pannaritaikinaan laittamaan.

Hieman työläämpi vaihe olikin sitten omenoiden kuoriminen ja viipaloiminen. Ohjeen mukaan pannariin tulee neljä omenaa, mutta koska omani olivat niin pieniä, niitä meni taikinan päälle yhteensä yhdeksän.

Paitsi että lisäsin omenoiden määrää, poikkesin helpon omenapannarin ohjeesta toisellakin tavalla. Lisäsin taikinaan reilun teelusikallisen verran kuivattua mesiangervoa. Luulen, että moni muukin villiyrtti sopisi yhteen omenan kanssa, kuten esimerkiksi nokkonen ja maitohorsma.

Miltä omena-villiyrttipannari maistui? Ei ollenkaan hullummalta. Mesiangervo ei tullut kovin selkeästi esiin, koska kanelin maku oli niin voimakas (saatoin myös laittaa sitä hieman liikaa). Söimme omena-villiyrttipannaria tuoreeltaan kasvishernekeiton jälkiruokana sekä myöhemmin välipalana. Vaikka pannaria tuli kokonainen pellillinen, se oli mennyt parempiin suihin muutamassa päivässä.

Tätä kirjoittaessani taustalla hurisee omenaviipaleilla täytetty kuivuri. Omenamehu on jäähtymässä kattilassa jatkotoimenpiteitä odotellen. Siinäpä taitaakin olla seuraavan päivitykseni aihe.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat