Kokeilin eilen tehdä pyykkietikkaa, johon lisäsin tuoreita mintun oksia. Nyt tämä minttuinen huuhteluaine on testissä: pesukone pyörittää parhaillaan kirjopyykkilastia.

Erilaisia omatekoisen pyykkietikan ohjeita löytyy todella paljon, jos vain on aikaa etsiä. Me naiset -lehden Koti Kumpulassa -blogissa aihetta on käsitelty pariinkin otteeseen (ainakin 13.11.2017 ja 20.7.2018). Blogin antama perusohje on hyvä ja todella selkeä, joten sen pohjalta tumpelompikin saa varmasti pyykkietikan aikaiseksi.

Myös Kodin Kuvalehden nettisivuilta löytyy kätevä pyykkietikan ohje (21.7.2019). Ecokodin Instagram-sivuilla puolestaan on erittäin yksinkertainen ohje, jonka mukaan pyykkietkkaan ei tarvita kuin 1 osa väkiviinaetikkaa ja 2 osaa vettä.

Jäin kuitenkin miettimään, miten pyykkietikkaan voisi yhdistää yrtit. En myöskään halunnut lisätä pyykkietikkaan eteerisiä öljyjä. Voisiko jokin yrtti olla niin voimakastuoksuinen, että peittoaisi yksinään, ilman eteerisen öljyn apua, etikan hajun?

Tähän kysymykseen vastasi Meillä kotona -blogin (www.meillakotona.fi) päivitys Pyykkietikka raikastaa pyykit huuhteluaineen tavoin (20.8.2018). Sen mukaan pyykkietikkaan tarvitaan

4 dl väkiviinaetikkaa,

1 dl vettä

ja kourallinen ruusun terälehtiä sekä minttu- ja laventelinippu.

Annokseen voi halutessaan lisätä myös ruusun, mintun ja laventelin eteerisiä öljyjä.

Minulla olisi ollut varastossa kuivattuja ruusun terälehtiä. En kuitenkaan uskaltanut laittaa niitä pyykkietikkaan, sillä Meillä kotona -blogissa varoitettiin, että ruusu (varsinkin punainen) saattaa värjätä vaatteita.

Minttua oli pakko lähteä hakemaan lähikaupasta.

Laitoin viime keväänä marketista ostetun mintun isompaan ruukkuun (blogipäivitys Minttuteetä kätevästi oman mintun lehdistä 16.3.2019) ja vein sen kesän tultua pihalle. Minttu antoi satoa koko kesän, mutta lokakuussa se oli niin heikossa hapessa, ettei enää kestänyt sisätiloihin siirtämistä.

Laventelin päätin jättää omasta pyykkietikastani pois. Osasyynä tähän oli kyseistä yrttiä kohtaan tuntemani katkeruus: kuinka monena kesänä olenkaan yrittänyt kasvattaa laventelia siemenistä, mutta koskaan se ei ole onnistunut!

Näin toimin:

1. Huuhtelin minttunipun.

2. Asettelin mintunoksat noin viiden desin vetoiseen lasipurkkiin. (Ohjeen mukaan ne olisi pitänyt laittaa pulloon, mutta sopivaa ei löytynyt.)

3. Kaadoin oksien päälle desin vettä ja neljä desiä väkiviinaetikkaa.

4. Jätin minttuisen pyykkietikan tekeytymään vuorokauden ajaksi.

Tänään aamupäivällä oltiinkin sitten jännän äärellä. Miltä pyykkietikka tuoksuisi? Tulisiko etikan haju esiin liian voimakkaana?

Avasin lasipurkin kannen. Etikan haju ei puskenut esiin. Siivilöin mintunoksat pois. (Ohjeen mukaan ne olisi noukittu pullon suusta.) Pyykkietikka ei edelleenkään tuoksunut juuri miltään. Tässä vaiheessa nesteeseen olisi voinut lisätä eteerisiä öljyjä tuoksua vahvistamaan. En lisännyt.

Siirsin pyykkietikan eilen illalla pesemääni etikkapulloon.

Pesuvuorossa oli kirjopyykkilasti  60°C:ssa. Laitoin huuhteluainelokeroon upouutta minttuista pyykkietikkaa puolen desin verran.

Miltä vasta pestyt pyykit tuoksuivat? Raikkailta! Eivät juuri mintulta mutta eivät myöskään yhtään etikalta.

Jos haluaa pyykin tuoksuvan kunnolla, kannattanee lisätä etikkaan eteerisiä öljyjä. Minulle puolestaan tällainen raikas tuoksu riittää mainiosti. Seuraavalla kerralla voisin kokeilla sitä kovan onnen laventeliakin.

Paljonko minttuinen pyykkietikka tuli maksamaan? Ruukkuminttu maksoi 1,49 ja väkiviinaetikka 1,39 euroa. Etikkapullon tilavuus on puoli litraa, joten neljän desin hinnaksi tulee 1,11 euroa. Laskujeni mukaan puolen litran pullo minttuista pyykkietikkaa tuli maksamaan 2,60 euroa. Kerta-annoksen (0,5 dl) hinta on tällöin 26 senttiä.

Mielenkiintoista olisi testata, miten luonnon omat villiyrtit sopisivat pyykkietikkaan. Ensimmäisenä tuli mieleen voimakastuoksuinen mesiangervo, jota olen käyttänyt muun muassa tuoksupussien valmistamiseen. Viime kesänä kerättyä ja kuivattua mesiangervoa on vielä jäljellä, mutta käytän sen teehen - ja ehkä myös leivonnaisiin.

Näin ollen villiyrttisen pyykkietikan kokeileminen jäänee ensi kesään.

 

 

Kolme ylintä kuvaa: Pixabay

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat