Olen kirjoittanut useassa päivityksessäni nokkosen hyödyllisyydestä niin ruoanlaitossa kuin kauneudenhoidossakin. Olen keskittynyt lähinnä nokkosen lehtien hyötykäyttöön. Ei kuitenkaan pidä unohtaa, että nokkonen tarjoaa meille myös siemeniä.

Kiinostuin nokkosen siementen keräämisestä  viimekeväisellä yrttipoimijakurssilla. Toki olin kuullut niistä aiemminkin; muun muassa hortoilua harrastava serkkuni oli puhunut niiden terveellisyydestä.

Nokkosen siementen kerääminen on osoittautunut vaivattomaksi. Parasta on se, että siemennauhassa ei ole poltinkarvoja toisin kuin varsiosissa ja lehdissä.

Olen riipinyt siemenet irti kasvista jo ulkona, mutta toki voi tehdä myös niin, että napsii siemennauhat kokonaisina ja irrottaa siemenet myöhemmin. Varoituksen sana: siemennauhat eivät tunnu kovin mukavilta, kun ne juuttuvat nieluun.

Nyt olen maistanut sekä tuoreita että kuivattuja nokkosen siemeniä. Sanoisin, että kuivattaminen ei tuo makuun suurtakaan  muutosta. Mielestäni siemenet maistuvat vähän samalta kuin lapsille suunnatut suolattomat maissinaksut.

Olen kuivattanut nokkosen siemeniä huoneenlämmössä ja ripotellut niitä jogurtin sekaan. Ne sopivat hyvin sekä maustamattomaan että lievästi maustettuun jogurttiin.

Jogurtin lisäksi nokkosen siemeniä voi sekoittaa vaikkapa mysliin tai puuroon. Mikäpä estäisi sujauttamasta niitä myös smoothieen, keittoon tai sämpylätaikinaan. Teetäkin siemenistä voi kuulemma haudutella.

Nokkosen siementen maun kertotaan sopivan erityisen hyvin yhteen pihlajanmarjojen ja hunajan kanssa (Aarre-lehti 9.3.2018), mutta minulta nämä makuyhdistelmät ovat vielä kokeilematta.

Mikä tekee nokkosen siemenistä superfoodia? Ensinnäkin siemenissä on kaikki nokkosen lehtien terveelliset ravintoaineet (pii, rauta, C-vitamiini sekä A-, B- ja E-vitamiini). Tämän lisäksi siemenet ovat vielä lehtiäkin ravintorikkaampia, sillä niissä korostuvat muun muassa E-vitamiini ja linolihappo.

Nokkosen siementen sanotaan parantavan ihoa, lujittavan immuniteettia ja edistävän eturauhasen toimintaa. Lisäksi ne kuulemma tekevät hyvää sydämelle ja verenkiertoelimille sekä uudistavat niveliä.

Lista nokkosen siementen terveysvaikutuksista näyttää vakuuttavalta. Taidan jatkaa niiden keräämistä.

 

 

 

Kommentit (2)

Helenamaria
Liittynyt25.8.2017
1/2 | 

Oot niin hyvä kaikessa yrtteihin liittyvässä. En oo edes tienny, että nokkosissa on jotain siemeniä olemassa 😄. Aina voi viisastua, kiitos piristävästä kirjotuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat