Nyt on sitten kevään - ja vuoden 2017 - ensimmäinen yrtinkeruuretki takana. Se ei ollut ihan niin hohdokas, kuin mitä ensimmäiseltä yrttiretkeltä voisi odottaa...

Kylmä tosiasiahan on, että ainakaan näillä Keski-Suomen leveysasteilla ei ole vielä mitään muuta kerättävää kuin leskenlehti eikä niitäkään ole paljoa. Tuollaisen pienen leskenlehtiesiintymän bongasinkin viikolla noin puolen kilometrin päästä kotoani, pyörätien varresta. Ruoaksi tarkoitettuja villiyrttejä ei kannata kerätä teiden läheisyydestä (ei edes pyöräteiden), mutta käsi- ja jalkakylpyihin meneviä kasveja olen saattanut poimia pikkuteiden varsilta.

Niinpä sitten surautin fillarilla yrttipaikkaan, sakset ja muovipussi varusteinani. Leskenlehtiä ei tosiaan ollut kukkaniityksi asti. Huono omatunto alkoi vaivata heti, kun olin katkaissut ensimmäisen yrtin ja sujauttanut sen pussiin: Eikö kevään ensimmäisten kukkasten pitäisi olla kaikkien ihmisten ilo? Teenkö itsekkäästi, kun kiskon niitä maasta omiin tarkoituksiini? Rauhoittelin omatuntoani ajattelemalla, että en suinkaan saksi kaikkia kukkasia vaan jätän osan kasvamaan. Näistä ajatuksista huolimatta en voinut mitään sille, että joka kerta, kun joku pyöräili leskenlehtipaikan ohi, tunsin oloni jotenkin vaivaantuneeksi. Vaistomaisesti piilotin pussin ja sakset takin taskuun ja olin näpräävinäni kännykkää. Ei tainnut sekään näyttää kovin järkevältä. Kuka normaali ihminen jättää pyöränsä tielle ja komuaa pusikkoon näpyttämään tekstiviestiä? Ehdin jo ajatella, että seuraavan leskenlehtireissun teenkin sitten yön hämäryydessä kommandopipoon sonnustautuneena...

Leskenlehdet toimivat hyvin nimenomaan käsi- ja jalkakylvyissä, sillä niiden on todettu rauhoittavan, puhdistavan ja pehmentävän ihoa. Yrttiä voi käyttää myös kauneusnaamiossa. Itse en ole leskenlehteä naamioon laittanut, sillä se sopii erityisen hyvin rasvaiselle iholle ja itse kärsin pikemminkin kuivasta ihosta.

Tuoreista leskenlehdistä saisi hyvän käsikylvyn vaikkapa poimulehtien kanssa. Koska poimulehdistä voi tässä vaiheessa kevättä vain haaveilla, ei auta muu kuin kuivattaa tämän päivän yrttisaalis. Niinpä asettelin leskenlehdet tarjottimelle kuivumaan ja muutaman päivän päästä voin jo varmaan laittaa ne purkkiin. Siellä saavat sitten kiltisti odottaa käsikylpykavereita.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat