Kirjoitin viime kesänä blogissani surkeasti epäonnistuneesta mesiangervokakkukokeilusta (Lohtuleivonnaisia villivadelmista 4.8.2018). Tarkemmin sanottuna en päässyt edes leipomaan kakkua. Lähdin näet etsimään mesiangervon kukkia aivan liian myöhään: sen paras kukinta-aika oli mennyt ohi aikoja sitten.

Tänä kesänä aloitin mesiangervon kukkien keräämisen ja kuivattamisen jo heinäkuun alussa. Tänään varastossa oli sen verran kuivatettuja kukkia, että niitä riitti vallan hyvin kakun mausteeksi.

Kuten jo viime kesänä huomasin, nettiä selaamalla mesiangervokakun ohjeita löytyy runsaasti. Ohje, johon päädyin, vakuutti minut helppoudellaan.

En näet todellakaan ole mikään leipuri. Sämpylöitä leivon silloin tällöin, pullia joskus, jos oikein satun innostumaan. Täytekakkuja teen ehkä pari kertaa vuodessa, kuivakakkuja vielä harvemmin. Koska en omaa jauhopeukaloa saati intohimoa leipomiseen, leivonnaisen ohjeen on oltava yksinkertainen ja selkeä.

Löysin tismalleen saman mesiangervokakun ohjeen sekä Kuluneet 60-luvun nahkahousut -blogista (4.8.2015) että Mesiheinä Ky:n facebook-sivuilta (2.3.2014). Kyseisen reseptin mukaan mesiangervokakkuun tarvitaan seuraavat ainesosat:

2 munaa

3 dl sokeria

4,5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

2 tl mesiangervonkukkaa

1 dl vettä

250 g sulatettua margariinia

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään ja kaadetaan korppujauhotettuun vuokaan. Kakkua paistetaan 175 asteessa noin tunnin ajan.

Kuulostaa mukavan yksinkertaiselta!

Uskaltauduin poikkeamaan ohjeesta muutaman kerran. Ensinnäkin puolitin ainesosien määrät. Ajattelin, että on varmempaa tehdä pieni kakku siltä varalta, että se sattuisi epäonnistumaan eikä kelpaisi kenellekään.

Kuivattua mesiangervoa olisi pitänyt laittaa ainesosien puolittamisen jälkeen yksi teelusikallinen. Laitoin kuitenkin kaksi, jotta mesiangervon maku varmasti tulisi esiin.

Osan vedestä (0,5 dl) korvasin sitruunasta puristamallani mehulla. Sitruunaa taikinaan tuli suunnilleen kaksi ruokalusikallista.

Koska kakku oli pikkuruinen, se oli paistunut kauniin ruskeaksi jo 45 minuutissa. Tarkistin kakun kypsyyden hammastikulla. Tikkuun ei tarttunut taikinaa, joten päättelin kakun olevan valmis.

En ole kuivakakkujen ystävä, mutta voin sanoa, että mesiangervokakku on erinomaisen maistuvaista. Kuivattu mesiangervo antaa kakulle hyvällä tavalla erikoista makua, mutten oikein tiedä, mihin makua vertaisin. Se ei ole makea, kuten olin mesiangervon tuoksun perusteella odottanut. Kokeneemmat leipurit ovat sanoneet mesiangervon maistuvan karvasmantelilta tai jopa lakritsalta.

Mesiheinä Ky:n facebook-päivityksessä mesiangervokakku toimi täytekakun pohjana. Mesiangervopohjainen täytekakku taitaakin olla seuraava kokeiluni, jonka saatan toteuttaa jo ensi viikonloppuna. Silloin näet pidetään  jokakesäinen tyttöjen grilli-ilta... 😉

 

Kuvat mesiangervoista: Pixabay

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat