Kokeilin viime viikolla, puhdistuvatko likaiset vaatteet ekologisella pyykkipulverilla.  Sain pyykkijauhenäytteen suoraan valmistajalta, Ecokodilta.

Ecokoti on suomalainen perheyritys, joka valmistaa ja myy ympäristöystävällisiä  pesu- ja puhdistusaineita. Tuotevalikoimasta löytyy pyykinpesuaineen lisäksi muun muassa pyykkietikkaa, konetiskitabletteja, yleispesutiivistettä sekä palasampoota ja -saippuaa. Tuotteisiin voi käydä tutustumassa paitsi Varkaudessa sijaitsevassa kivijalkaliikkeessä, myös Ecokodin verkkosivuillla (www.ecokoti.com).

Etsin verkkosivuilta lisätietoja pyykkipulverista ja saan tietää, että se on valmistettu käsityönä täysin luonnollisista raaka-aineista. Näin ollen se ei sisällä ylimääräisiä myrkkyjä, kuten vaikkapa fosfaattia tai zeoliittia (keinotekoista savea). Ekologinen pyykinpesuaine ei sisällä myöskään rasvapohjaisia saippuoita tai väri- ja säilöntäaineita.

Mitä pyykkipulveri sitten sisältää? Näytepussin tuoteselosteen mukaan pulverissa on vain natriumkarbonaattidekahydraattia, magnesiumsulfaattia, natriumbikarbonaattia ja merisuolaa. Ecokodin verkkosivuilla kerrotaan, että nuo kaksi ensin mainittua ainesosaa hoitavat veden pehmentämisen.

Pidän pyykinpesuaineista, jotka jättävät vaatteisiin korkeintaan miedon tuoksun. En kärsi hajusteallergiasta, mutten halua, että pestyt vaatteet lemahtavat pesuaineelta kymmenien metrien päähän.

Ecokodin pyykinpesuaine on hajusteetonta, mutta tästä huolimatta näytepussissa olevasta jauheesta lähtee vieno tuoksahdus. Noinkohan tuoksuvat pyykitkin?

Ohjeessa kehotetaan laittamaan 1-2 ruokalusikallista pulveria joko pesupalloon tai pesuainelokeroon. Laitan pulveria pesuainelokeroon kaksi tasaista ruokalusikallista. Huuhteluainetta en tällä kertaa lisää, sillä haluan tietää, miltä vaatteet tuntuvat ja tuoksuvat vain ja ainoastaan ekologisen pyykinpesuaineen jäljiltä. Valitsen ohjelmaksi 40°C:n kirjopesun.

Kun pesukone on hommansa tehnyt, on aika tutkia vaatteet. Ne eivät tuoksu yhtään miltään. Turhaanpa ihmettelin pyykkipulverin tuoksahdusta. Lupaus ympäristöystävällisen pyykinpesuaineen hajusteettomuudesta pitää siis paikkansa.

Vaatteet myös näyttävät puhtailta. Isompia tahroja niissä ei koneeseen laitettaessa ollut, joten se, miten ympäristöystävällinen pesuaine tehoaa tahroihin, jää nyt testaamatta. Ainakin hien jäljet se on poistanut treenivaatteista tehokkaasti.

Vaatteet tuntuvat mukavan pehmeiltä, jollaisilta ne eivät tunnu tavallisen pyykinpesuaineen jäljiltä. Yleensä vasta huuhteluaine on taannut kankaan pehmeyden.

Pari päivää myöhemminkään vaatteisiin ei ole tullut minkäänlaista tuoksua. Pehmeys tuntuu myös kuivissa vaatteissa.

Olen nyt pitänyt ylläni ekologisella pyykkipulverilla pestyjä rintaliivejä ja paitaa. Ne ovat tuntuneet hyviltä ihoa vasten eivätkä ole aiheuttaneet kutinaa toisin kuin joillain lisäaineita sisältävillä pesuaineilla pestyt vaatteet.

Ympäristöystävällisen pyykinpesuaineen testaaminen oli varsin positiivinen kokemus.

Huomenna kokeilen, miten pyykkijauhe toimii, kun pesuvuorossa ovat liinavaatteet ja veden lämpötila on korkeampi kuin 40°C. Uskon, että puhtaita tulee lakanoista ja tyynyliinoistakin.

 

Ylin kuva: Pixabay

Kuva pyykkipulveritölkeistä: Ecokodin kotisivut

Kommentit (1)

Landelikka
1/1 | 

Yksi ekoteko on jättää juurikin huuhteluaineen käyttö kokonaan pois. Se on täysin turha aine ja kemikaalikuorma. Itse en ole käyttänyt huuhteluainetta yli 15 vuoteen. Tavallinen etikka tai pyykkietikka on hoitanut sen osuuden.  Suosittelen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat