Viime viikonlopun yrttipoimijakurssilla sain hyödyllistä tietoa muun muassa kuusenkerkistä. Olin kyllä kuullut kerkkien terveellisyydestä aiemminkin, mutta jostain syystä en ollut tullut kokeilleeksi niitä.

Viime viikolla asia korjaantui. Keräsin yrttipoimijakurssin oppien mukaisesti 2-4 sentin mittaisia kuusenkerkkiä.

Tässä yhteydessä lienee hyvä muistuttaa, että kerkkiä saa poimia vain ja ainoastaan maanomistajan luvalla. Minun ei tarvinnut kysellä lupia, sillä omalla pihamaallani sattuu kasvamaan muutama kuusi.

Mitä sitten valmistin kerkistä? Suurimman osan laitoin pakastimeen talven varalle, osan söin sellaisinaan, osasta haudutin teetä.

Jos kerkkiä haluaa syödä käsittelemättöminä vaikkapa salaatissa, suosittelisin valikoimaan ne kaikista pienimmät. Isot kerkät ovat kovia ja maistuvat... no, puulta. Kuusenkerkistä haudutettu tee maistui yllättävän hyvältä.

Netistä löytyy pilvin pimein kuusenkerkkiin liittyviä ruoan- ja juomanvalmistusohjeita. Erityisesti kerkkäsiirapin ohjeita näyttää olevan runsaasti. Koska en erityisemmin pidä siirapista enkä juuri käytä sitä ruoanlaitossakaan, ohitin kyseiset ohjeet.

Ja mitäs sitten löytyikään... Ohje kuusenkerkkäliköörin valmistamiseksi! Sitähän piti tietysti kokeilla.

Otin kerkkäliköörin ohjeen talteen Maistuis varmaan sullekin -blogin 18.6.2013 tehdystä päivityksestä. Ainesosien määrät ovat seuraavanlaiset: 1 l kerkkiä, 1 l kirkasta viinaa, 5 dl sokeria ja 5 dl vettä.

Varovaisena ihmisenä päätin tehdä taas sellaisen ihan pienen kokeiluerän ja katsoa, millaista kerkkälikööristä tulee. Ostin samanlaisen kahden desin Suomi Viina -pullon, kuin mitä käytin puolukkalikööriä valmistaessani. Kuusenkerkkiä poimin kaksi desiä.

Huuhtelin kerkät huolella kylmällä vedellä ja valutin niitä siivilässä hyvän tovin. Laitoin kerkät lasipurkkiin, ja kaadoin päälle kirkkaan viinan. Tämän jälkeen suljin purkin kannen. Nyt juoman pitäisi antaa tekeytyä ikkunalaudalla kahdesta neljään viikkoa. Ohjeen mukaan purkkia voi välillä ravistella.

Seuraava vaihe onkin sitten kiehautetun vesi-sokeri-liuoksen lisääminen juomaan. Siihen päästään siis jo mahdollisesti kahden viikon kuluttua. Näinköhän saan  kuusenkerkkälikööriä juhannusjuomaksi? 😉

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat