Täällä keskisessä Suomessa on ollut muutamia mukavan lämpimiä ja aurinkoisia päiviä, ja vihdoinkin on sellainen tunne, että nyt se kesä on tullut. Viikonloppuna ei sattunut olemaan sen erikoisempia menoja, joten oli aikaa tehdä kasvonaamio tuoreista villiyrteistä, tarkemmin sanottuna poimulehdistä.

Kiinnostuin villiyrttikasvonaamioista seitsemän tai kahdeksan vuotta sitten. Ensimmäisen ohjeen löysin 4H-liiton nettisivuilta, ja se on osoittautunut niin hyväksi, että noudatan sitä vieläkin. Sen mukaan villiyrttikasvonaamioon tarvitaan 0,5 rkl yrttijauhetta, 1 rkl maissijauhetta tai kaurajauhoa ja 1 rkl nestettä (vettä, kermaa, maitoa, hunajaa, jogurttia, kananmunaa tms.).

4H-liiton sivuilla kerrottiin myös, mitkä yrtit sopivat minkäkinlaiselle iholle. Jos sinulla on kuiva ja herkkä iho, kannattaa kokeilla vaikkapa nokkosta, kanervaa tai vesiheinää. Normaalille iholle sopivat kaikki kuivan ihon yrtit ja niiden lisäksi mansikka, ruusu ja vadelma. Jos ihosi on rasvainen, voisit kokeilla esimerkiksi leskenlehteä, ruusua, mansikkaa, vadelmaa, voikukkaa tai peltokortetta. Näppyläiselle iholle suositellaan muun muassa mesiangervoa, siankärsämöä, piharatamoa, vesiheinää ja voikukkaa. Kaikille ihotyypeille sopivat poimulehti, nokkonen ja ruusu. Ennen kuin lähdet kokeilemaan kasvonaamiota, varmista, ettet ole allerginen valitsemallesi villiyrtille. Voit testata asian vaikkapa siten, että hierot yrttiä ranteeseesi ja odotat vuorokauden, reagoiko ihosi siihen. Jos reagoi, kannattanee unohtaa kyseisen yrtin käyttö.

Koska tuota edellä mainittua kasvonaamio-ohjetta noudatettaessa annos jää aika pieneksi, olen laittanut kaikkia aineita kaksinkertaisen määrän. Lisäksi tuoretta yrttiä annostellaan aina enemmän kuin kuivattua. Ihoni on hyvin kuiva, joten olen kokeillut lähinnä vain kuivan ihon yrttejä. Niiden lisäksi myös kaikille ihotyypeille sopivat yrtit ovat käyneet tutuiksi. Kokeilemieni kasvonaamioyrttien listalla ovat muun muassa nokkonen, vesiheinä, kanerva, poimulehti, ruusu ja mansikka. Ehdoton suosikkini on poimulehti, joka jättää ihon ihanan pehmeäksi.

Viikonloppuna tekemääni kasvonaamioon keräsin - yllätys, yllätys - poimulehtiä. Kun niitä oli kahden ruokalusikallisen verran, huuhtelin ne hyvin ja silppusin saksilla ihan pieniksi palasiksi. Sitten sekoitin poimulehtisilppuun kaksi ruokalusikallista maissijauhetta. (4H-liiton ohjeiden mukaan maissijauhe sopii kuivalle iholle, kaurajauho taas rasvaiselle tai normaalille.) Nesteenä käytin sitruunasta puristettua mehua (noin kaksi ruokalusikallista). Pieni varoituksen sana: jos kasvojesi alueella on naarmuja tai haavoja, en todellakaan suosittele sitruunaa.

Jätin naamion vähäksi aikaa jääkaappiin odottamaan käyttöä. Koska villiyrttikasvonaamiossa ei ole säilytysaineita, se on hyvä käyttää mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen.

Toinen huomioon otettava asia on, että kun olet levittänyt yrttinaamion kasvoillesi, voit unohtaa kaiken muun puuhailun, kuten esimerkiksi kahvin keittämisen tai sanaristikon täyttämisen. Yrttinaamio on nimittäin sen verran valuvaista sorttia, että se kasvoillaan on järkevintä asettua selälleen makaamaan. Miellyttävimmin tämä käynee saunan lauteilla, jossa lämpö vielä kaiken hyvän lisäksi tehostaa naamion vaikutusta. Vaikutusaika on 10-20 minuuttia.

Itse pidin poimulehtinaamiota noin 15 minuuttia. Sitten otin sen varovasti pois talouspaperilla ja huuhtelin kasvot huolella. Hoidon jälkeen kasvojen iho tuntui sileältä, pehmeältä ja virkistyneeltä.

Yksi varoituksen sananen vielä tähän loppuun: älä koskaan, ikinä, milloinkaan, mene avaamaan ulko-ovea yrttinaamio kasvoillasi! Naamionaama ei nimittäin ole mikään kaunis näky ja voisit järkyttää sisäänpyrkijän perinpohjaisesti (ei ehkä pyrkisi toista kertaa).

Toisaalta tässä voisi olla hyvää niksin ainesta: yrttikasvonaamiostahan saisi ilmaisen halloween-naamarin! Ennen halloween-iloitteluja pitäisi kuitenkin ratkaista, miten naamion saisi pysymään kasvoilla. Ehkä sen päälle voisi kietoa muovikelmua... Jään miettimään tämän kerrassaan suurenmoisen niksin - tai ehkäpä peräti bisnesidean - toteutusta. 😀

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat