Toukokuun loppupuolikin on ollut keskimääräistä viileämpi, mutta muutama lämmin päivä sai aikaan sen, että pihanurmikko alkoi viheriöidä. Koska kyseessä on minun pihamaani, ruoho ei suinkaan ole sieltä ensimmäisenä nousemassa, ehei. Olen bongannut pihanurmelta ainakin voikukkaa, poimulehteä, nokkosta, mansikkaa ja peltokortetta. Viimeksi mainittu ei tosin löytynyt nurmikolta vaan kukkapenkistä, josta se päätyi kuivattavaksi keittiön työtasolle.

Ruoanvalmistukseen villiyrtit ovat kuulemma parhaimmillaan alkukesästä. Eipä sitten muuta kuin kokeilemaan. Ajattelin, että salaatti voisi olla tarpeeksi yksinkertainen ruoka ihmiselle, joka ei hirmuisesti ruoanlaiton hienouksista ymmärrä.

Keräsin pihalta ensinnäkin voikukanlehtiä. Luin jostain, olisikohan ollut siitä Tallbergin villiyrttikeittokirjasta, että kannattaa poimia pyöreäreunaisia lehtiä, sillä ne eivät ole niin kitkeriä kuin teräväreunaiset. No, pyöreäreunaisia poimin. Poimulehtiä oli jo runsaasti, ja niistä yritin valita kaikista pienimmät ja nuorimmat. Rinteestä löytyi vielä ketunleipiä. Sisälle tultuani huuhdoin kaikki lehdet huolellisesti kylmällä vedellä.

Päätin kokeilla Tallbergin keittokirjasta löytämääni salaatinkastikkeen ohjetta. Sen mukaan tarvitaan 0,5 l kylmäpuristettua oliiviöljyä, 3 dl rypsiöljyä, puolikkaan sitruunan mehu, 2 dl valkoviinietikkaa, 1,5 rkl kuivattua rakuunaa, neljä kuorittua ja viipaloitua valkosipulin kynttä ja 150 g sinappia. Aineet sekoitetaan kulhossa, annetaan maustua ainakin tunnin ajan, siivilöidään pikkukauhalla painellen ja sekoitetaan hyvin ennen käyttöä.

Tuon ohjeen mukaisesti jos aineksia laittaisi, saisi varmasti vähintäänkin kohtuullisen  satsin salaatinkastiketta. Koska olin villiyrttisalaattini ainoa syöjä, pienensin annosta reilulla kädellä. Ihan sataprosenttisen varma en ole, menivätkö suhdeluvut oikein, toivottavasti menivät.

Villiyrttisalaatin maistaminen kieltämättä vähän jännitti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kaikki salaattiainekset olivat villivihanneksia; aiemmin olen sekoittanut voikukanlehtiä ja poimulehtiä viljeltyyn lehtisalaattiin.

Miltä salaatti maistui? Sanoisin, että ei ollenkaan hassummalta. Yllätyin siitä, miten miedolta ennen niin kitkeräksi mieltämäni voikukanlehti tuntui. Olisiko lehtien pyöreäreunaisuus voinut vaikuttaa noin paljon? Vai tasapainottivatko salaatinkastikkeen ainekset voikukan makua?

Poimulehdet olisivat saaneet olla vieläkin pienempiä. Nyt isoimmissa lehdissä - vaikka eivät kovin isoja olleetkaan - oli aika paljon purtavaa. Ketunleipä, joka lapsena maistui hyvinkin kitkerältä, sujahti suuhun huomaamattani.

Että näinkin positiivinen kokemus... Seuraava villiyrttikokeilu voisikin sitten liittyä voikukan nuppuihin. Niitä on jo jääkaapissa odottamassa.

 

 

 

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (4)

Vierailija

Ketunleipä on tosi hyvää, suolaisen kirpsakkaa ja mehukasta. Voikukkakeittoa kokeilimme kauan sitten, vain perheen taapero tykkäsi silloin. Kyseessä oli varmaan loppukesän sato, kitkerän katkeraa. Kuulostaa hyvältä salaatilta, kastike varmaan sopii mainiosti!

Käyttäjä6675
Liittynyt18.4.2017

Voikukkakeittoa? En ole ikinä kuullutkaan sellaisesta. Mielenkiintoista! Loppukesän voikukkasato on toden totta kitkerää, mutta ehkä alkukesän kukkasia voisi pakastaa? Ainakin kukkanuppuja kuulemma voi, ja niitä ajattelinkin laittaa pakkaseen. Ehkä lehtiäkin voisi pakastaa, jos vaikka kiehauttaisi ne ensin? Kokeile ihmeessä salaatinkastiketta. Jos minä saan sen onnistumaan, niin silloin kuka tahansa saa... ;)

tuulapirkko

Sileälehtiset pienet voikukanlehdet ovat parhaita. Ei tarvi kiehauttaa. Huuhtele hyvin ja vain kasta hetkeksi juuri kiehuneeseen veteen, kaada lävikköön ja päälle vielä kylmää vettä jotta lehdet jäähtyvät nopeasti. Sitten jaat saaliin sopiviksi kerta-annoksiksi, puristat nyrkissä veden pois, saat pieniä nyyttejä jotka pakastat.

Käyttäjä6675
Liittynyt18.4.2017

Kiitos vinkistä! Hyvä tietää, että voikukan lehtiä ei ole välttämätöntä kiehauttaa. Vuohenputken lehdet olenkin pakastanut sellaisinaan, olen tosin silpunnut ne ensin. Eilen laitoin ensimmäistä kertaa voikukkamehua pakastimeen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat