Kirjoitukset avainsanalla vaatteiden kierrättäminen

Yksi syksyn projekteistani on ollut vaatekaappien vajuttaminen. Tavoitteena on ollut laittaa kierrätykseen kaikki vaatekappaleet, joita en enää käytä - olivatpa ne sitten vanhoja tai uudempia, rikkinäisiä tai ehjiä.

Loppukesästä vein näistä käyttämättömistä vaatteista uusimmat ja ehjimmät kirpputorille. Kerroin vaatekappaleiden kohtalosta blogipäivityksissäni Kuinka sujuvat kirpparibisnekset kesäkuumalla? (28.7.2019) ja Mikä mukava yllätys - kirppispöytä tuotti voittoa! (15.9.2019).

Ne vaatteet, jotka eivät menneet kaupaksi, vein SPR:n kirpputorille. Tästä sain aiheen 29.9.2019 päivitykseen (Eroon vanhoista vaatteista, osa 2).

Jäljelle jäi kuitenkin paljon vaatekappaleita, joita ei voinut kirpputorille viedä. Oli kissan kynsien  rei'ittämiä t-paitoja. Oli puseroita, joiden hihat olivat venähtäneet polviin tai hihansuut rispaantuneet. Oli monen pesukerran kuluttamia ja haalistamia tekstiilejä.

Miten kierrättää tällaisia selvästi myyntikelvottomia vaatekappaleita?

Sitten muistin erään entisen työkaverin (Kiitos, Ansku!) vinkin. Hän kertoi vievänsä vanhat ja kuluneet vaatteet KappAhlin keräyspisteeseen.

Tarkistin KappAhlin verkkosivuilta (www.kappahl.com), millaisia vaatekappaleita keräyspisteeseen voi laittaa. Kierrätä tekstiilisi -osion ohjeiden mukaan vastaan otetaan kaikenlaisia vaatteita ja asusteita.

Rikkinäisetkin kelpaavat, kunhan ne ovat kuivia ja suhteellisen puhtaita. Tuon viimeksi mainitun määritelmän tulkitsin niin, että pienet tahratkaan eivät estä kierrättämistä. Yllätyksekseni huomasin, että myös kodintekstiilit ja kengät voi laittaa KappAhlin kierrätykseen.

Pakkasin ison ja kestävän paperikassin täyteen tarpeettomia vaatteita. Laitoin sinne myös ikkunaverhon, joka ei ollut mennyt kaupaksi kirpparilla.

Eniten kirpaisi luopua syksyllä 2012 ostetusta ruskeasta takista, jolla oli ihan erityistä tunnearvoa. Itse asiassa muistan vieläkin tarkkaan takin ostohetken ja silloisen elämäntilanteeni. Syystakki oli kuitenkin niin kulahtanut, että ei siinä enää olisi kehdannut julkisesti näyttäytyä kuin korkeintaan iltapimeällä.

Vein kassin myymälään ja annoin sen vapaana olevalle myyjälle. Ilmeisesti sen olisi voinut laittaa keräysastiaan itsekin. Vaatekassia vastaan sain viiden euron alennuskupongin.

En ole käyttänyt kuponkia, sillä alennuksen saa vain yli 30 euron ostoksista, enkä noin isolla summalla vaatteita kovinkaan usein ostele. Lisäksi kuponki on voimassa vain kolme kuukautta. Tietysti olisin voinut lahjoittaa sen jollekulle innokkaammalle shoppailijalle.

Kyselin myyjältä, mitä keräyspisteeseen tuoduille vaatteille tehdään. Hän selitti, että ne kuljetetaan lajittelukeskukseen Saksaan Berliinin lähelle. Osa tekstiileistä otetaan kuulemma uudelleen käyttöön. Jos vaatekappale on uusiokäyttöön liian huonokuntoinen, se kierrätetään.

KappAhlin verkkosivuilla kerrotaan, että kierrätykseen menevät tekstiilit silputaan ja kuiduista tehdään joko uusia tekstiilejä tai muita materiaaleja. Tällaisia ovat muun muassa rätit ja vaikkapa rakennusten seinissä käytettävät eristeet.

Sinnekö se minunkin rakas syystakkini on päätynyt, silputtuna rakennustyömaalle? No, siellä siitä on varmasti paljon enemmän hyötyä kuin eteisen kaapissa tarpeettomana roikkumassa.

 

Kuvat: Pixabay (lukuun ottamatta kuvaa alennuskupongista 😁)

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoitin kaksi viikkoa sitten loppukesän kirpparibisneksistä (Mikä mukava yllätys - kirppispöytä tuotti voittoa! 15.9.2019).

Vaikka sain tavaraa myytyä aika hyvin, vaatteista kauppansa tekivät ainoastaan vuosia sitten Kreikasta hankkimani hellemekko sekä jälkikasvun sortsit ja kolmet farkut. Tämä oli pieni pettymys; olihan yksi myyntipöydän vuokraamisen tärkeimpiä syitä ollut pyrkimys päästä eroon tarpeettomiksi käyneistä vaatteista.

Myymättä jäi siis kassillisen verran täysin ehjiä ja hyväkuntoisia vaatteita. Mitä niille voisi tehdä? Varastoidako kaappiin seuraavaa kirpparimyyntiä varten? Olisihan niissä ollut hintalaputkin valmiina.

Koska ajatus ylimääräisistä vaatteista kaapin perällä tilaa viemässä ei innostanut, päätin viedä ne Suomen Punaisen Ristin kirpputorille.

SPR:n kirpputorit ottavat lahjoituksina vastaan niin vaatteita kuin tavaroitakin. SPR:n kirppiksen verkkosivuilla (www.spr-kirppis.fi) annetaan ohjeita siitä, millaisia lahjoitusvaatteiden pitäisi olla: puhtaita, tahrattomia, ehjiä ja sellaisenaan myyntikuntoisia.

Lahjoitukset laitetaan myyntiin ja tuotto käytetään verkkosivujen mukaan paikalliseen hyväntekeväisyystyöhön.

Olen vienyt vaatteita SPR:n kirppikselle useita kertoja. Yleensä minut on ohjattu varastohuoneeseen, jossa kirppiksen työntekijät ovat tarkistaneet vaatekappaleiden kunnon. Näin toimitaan, jotta ihmiset eivät yrittäisi salakuljettaa kirpputorille likaisia tai käyttökelvottomia vaatteita.

Tällä kertaa vaatteiden kuntoa ei hämmästyksekseni tarkistettukaan. Ehkä henkilökuntaa oli paikalla tavallista vähemmän eikä lahjoitusten tutkimiseen ollut aikaa? Myyjä kehotti minua jättämään kassini varastohuoneen oven eteen eikä näyttänyt epäilevän, että sen pohjalla voisi olla piilossa vaikkapa kissojen kynsimä neule tai värinsä päästänyt t-paita (ei ollut).

Ennen kirpputorin sulkemista ehdin vielä kierrellä kirppikselllä, jossa vaatteet on ryhmitelty kauniisti värien mukaan. Onneksi maltoin pitää järjen päässäni. Olisi ollut vähän noloa ostaa vaatekaappeihin uutta täytettä, kun olin juuri päässyt eroon kassillisesta tarpeettomia vaatteita.

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat