Kirjoitukset avainsanalla villiyrttimehu

Nyt on taas se aika kesästä, kun maitohorsmat alkavat kukkia. Kukinto on kaunis, mutta valitettavasti horsma ei säily maljakossa kuin hetken. Voisiko kukinnot säilöä jotenkin muuten, vaikkapa mehun muodossa?

Maitohorsman lehtiä olen kuivannut ja käyttänyt muun muassa yrttiteessä.

Varsia olen sekä paistanut että pakastanut. (Ks. esimerkiksi blogipäivitykset Maitohorsmasta on moneksi 6.6.2018 ja Rentunruusua juhannuspöytään 2.7.2017.)

Kukinnoista en kuitenkaan ole kokeillut valmistaa mitään.

 

Maitohorsmamehusta kiinnostuin viime kesänä, kun tätini oli laittanut Facebook-päivitykseensä kuvan tekemästään mehusta. Vähän myöhemmin hän linkitti  päivitykseensä myös ohjeen. Ihastelin horsmamehun kaunista väriä ja otin luonnollisesti ohjeen talteen.

Mehun valmistaminen villiyrteistä ei ole minulle mitenkään vierasta; olenhan tehnyt monta kertaa voikukkamehua. Maitohorsmamehun alkuperäinen ohje on peräisin Taskut täynnä -blogista.

Mehuun tarvitaan seuraavat ainesosat:

  • 0,5 l maitohorsman kukkia
  • 1 l vettä
  • puolikas sitruuna
  • 1-1,5 dl sokeria

 

Näin toimin:

1. Keräsin puhtaalta paikalta puoli litraa maitohorsman kukkia. Valitsin vain hyväkuntoiset kukinnot. Vältin vihreiden kukanosien joutumista keruuastiaan.

2. Huuhtelin kukat kylmällä juoksevalla vedellä.

3. Laitoin kulhoon huuhtelemani kukat, sitruunan puolikkaasta puristamani mehun ja sitruunan kuoret. (Ohjeen mukaan kuori olisi pitänyt raastaa, mutta tyydyin paloittelemaan sen pieniin osiin.) Jos haluat säilöä mehun, lisää tässä yhteydessä 0,5 tl sitruunahappoa.

4. Kiehautin veden ja kaadoin sen kukkien ja sitruunalohkojen päälle.

5. Laitoin kulhon päälke kannen ja annoin seoksen hautua huoneenlämmössä viitisen tuntia (ohjeen mukaan vähintään pari tuntia).

6.Siivilöin mehun kattilaan. Tällä kertaa siivilöinnin apuna ei ollutkaan sukkahousu vaan... polvisukka.

7. Lisäsin mehuun desilitran sokeria (ohjeessa 1-1,5 dl). Kuumensin nesteen ja sekoitin sitä lusikalla, kunnes sokeri oli liuennut.

Miltä maitohorsman kukista tehty mehu maistui? Hyvältä. Desiltra on ainakin minulle sopiva määrä sokeria, mutta jokainen laittakoon makeutusta omien mieltymystensä mukaan. Sitruuna tulee mielestäni esiin vähän liikaa, mutten osaa sanoa, vaikuttaako asiantilaan se, etten vaivautunut raastamaan kuorta. Silloin kun mehu oli lämmintä, olin maistavinani siinä aavistuksen kanelia. Lienenkö kuvitellut?

Jos pitäisi vertailla voikukka- ja maitohorsmamehua, sanoisin että ensin mainittu on hieman parempaa. Tämä johtunee siitä, että voikukan maku tulee mehussa selvemmin esiin kuin maitohorsman.

Suosittelen kuitenkin kokeilemaan maitohorsmamehua. Juoma valmistui nopeasti eikä tullut kalliiksikaan. 😊

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat