Kirjoitukset avainsanalla vuohenputkipesto

Kirjoitin viimeksi toukokuussa siitä, miten vuohenputkea voi hyödyntää ruoanlaitossa (Vuohenputki on herkullista syötävää, 25.5.2019).

Eilen kokeilin, miten vuohenputki sopii peston ainesosaksi. Villiyrteistä tehdystä pestosta kirjoitin edellisen kerran viime kesänä (Pesto villiyrttien ystäville, 2.7.2018). Tuolloin peston ainesosia olivat nokkonen ja voikukka.

Kun syöttää Google-hakuun sanan vuohenputkipesto, näytölle ilmestyy runsaasti erilaisia ohjeita peston valmistamiseksi. Eilen käyttämäni pesto-ohjeen löysin joskus viime vuoden puolella, mutta valitettavasti en ollut merkannut siihen lähdettä. Oma keksintöni ohje ei kuitenkaan ole.

Tähän vuohenputkipestoon tarvitset seuraavat ainesosat:

1 l vuohenputkia

kourallinen basilikaa

pari mintunlehteä

2 valkosipulinkynttä

1 dl cashew-pähkinöitä

2 dl oliiviöljyä

0,5 dl raastettua parmesaania

1 rkl sitruunasta puristettua mehua

suolaa

 

Ensimmäiseksi laitoin varhaisperunat kiehumaan.

Peston suhteen toimin näin:

1. Huuhtelin keräämäni nuoret vuohenputket kylmällä vedellä.

2. Paahdoin cashew-pähkinöitä kuumalla pannulla, kunnes niihin alkoi tulla väriä.

3. Lisäsin pannulle tilkan öljyä sekä kuoritut ja pilkotut valkosipulinkynnet. Kuullotin vähän aikaa miedolla lämmöllä.

4. Laitoin pannulle huuhdellut ja kuiviksi valutetut vuohenputket. Ohjeen mukaan niiden piti olla pannulla noin minuutin ajan. Saattoivat kyllä olla vähän kauemminkin.

5. Soseutin sauvasekoittimella vuohenputket, pähkinät, yrtit ja öljyn.

6. Sekoitin joukkoon parmesaanin ja sitruunasta puristamani mehun.

7. Laitoin suolaa ensin puoli teelusikallista, mutta koska se ei oikein tuntunut maistuvan pestossa, lisäsin toisen puolikkaan.

Vuohenputkipeston tekemiseen ei mennyt hirmuisesti aikaa. Kun pesto oli valmista, myös varhaisperunat olivat sopivan pehmeitä syötäviksi. Luultavasti peston valmistamiseen olisi mennyt vähemmän aikaa, jos en olisi samalla sählännyt kameran kanssa.

Miltä vuohenputkipesto maistui? Mielestäni tosi hyvältä, paremmalta kuin monet kaupan valmispestot.

Ainoa miinus oli, että minun makuuni pesto oli liian öljyistä. Oliko ohjeen 2 dl:n oliiviöljyannos ylimitoitettu? Vai olinko ajatuksissani lisännyt öljyä vähän reilummalla kädellä?

Eli jos kokeilet tehdä vuohenputkipestoa tämän ohjeen mukaan, suosittelen lisäämään oliiviöljyn varulta vaikkapa puolen desilitran erissä. Näin saat peston koostumuksesta varmasti mieleisesi.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat