Kirjoitukset avainsanalla kasvava kuu

Kerroin syksyllä blogissani kuuillasta ja siitä, mitä siellä olin oppinut (Täysikuun aikaan käy flaksi ja viisi muuta asiaa, jotka opin kuuillassa, 22.9.2018).

Innostuin aiheesta sen verran, että tilasin itselleni vuoden 2019 Kuu ja sää -päiväkirjan. Siihen on merkitty jokaisen päivän kohdalle sekä menossa oleva kuun vaihe että eläinrata, jonka korkeudella kuu kyseisenä päivänä on. Lisäksi päiväkirjasta löytyy kirjainlyhenteitä, jotka kertovat, mitä töitä kunakin päivänä kannattaa tehdä (esimerkiksi Hi tarkoittaa hiustenleikkuuta, Ku kukkien mullan vaihtoa).

Olenko seurannut päiväkirjan antamia ohjeita? Valitettavasti en kovin tarkasti. Alkuvuosi on ollut niin kiireinen, että hyvä kun olen täysikuun yötaivaalta huomannut. Lämpötilan olen tunnollisesti merkinnyt päiväkirjaan joka aamu ja illalla säätilan, jos olen sattunut muistamaan, mutta siihen se on jäänyt.

Siksipä tuntuikin erityisen mukavalta, kun työkaveri joskus alkuvuodesta muistutteli kevään kuuillasta. Lupasipa vielä kyydinkin tilaisuuteen.

Kuuilta pidettiin viime viikolla samassa paikassa kuin syksyn luento. Luennoitsijoina toimivat Petra ja Piia Hintikainen. Tällä kertaa pääpaino oli puutarhatöissä ja erityisesti siinä, milloin mikäkin työ kannattaa tehdä.

Luennon alussa käytiin läpi kuun vaiheet: täysikuuta seuraa vähenevä/laskeva kuu (alakuu), uuttakuuta taas kasvava/nouseva kuu (yläkuu).

Suuri osa kuuillan annista oli minulle jo entuudestaan tuttua asiaa mutta toki erittäin mielenkiintoista. Kevättä ja puutarhatöitä silmällä pitäen kirjoitin muistiin muutaman asian:

1. Kaikki ne kasvit, jotka tekevät hedelmän (tai sadon) maan päälle, istutetaan tai kylvetään yläkuun aikaan.

2. Ne kasvit, jotka tekevät hedelmän maan alle (esim. peruna), istutetaan tai kylvetään alakuulla.

3. Rikkaruohot kannattaa kitkeä alakuulla - mielellään 3-4 vuorokautta ennen uuttakuuta.

4. Omenapuut ja marjapensaat on viisasta leikata alakuun aikaan.

5. Myös lannoitus ja kalkitus kannattaa tehdä alakuulla.

Ensimmäisen ohjeen mukaan kesän piha- ja parvekekukkien siemenet olisi siis hyvä laittaa multaan kasvavan kuun aikaan. Täysikuu oli viime torstaina (21.3.), eli elämme nyt alakuun aikaa. Seuraava uusikuu on perjantaina 5.4. Sen jälkeen kuu alkaakin taas kasvaa.

Eli muutama viikko pitäisi vielä malttaa odottaa.

 

 

Ylin ja alin kuva: Pixabay

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat