Kirjoitukset avainsanalla munankuorilannoite

On taas se aika vuodesta, jolloin on hyvä vaihtaa sisäkasveille mullat ja laittaa ne isompiin ruukkuihin.

Myönnän, että kotimme sisäkukat ovat viime vuosina joutuneet selviytymään pitkälti ihan keskenään. Ovat raukat sitkutelleet liian ahtaissa ruukuissa ja saaneet juotavaa silloin, kun kodin epäluotettava hengetär on sattunut muistamaan. Eikä tässä vielä kaikki: kun kodin hengettären silmä on välttänyt, kasviparkojen lehdet ovat saattaneet joutua kissapetojen hyökkäyksien kohteiksi.

Talvilomaviikolla päätin hyvittää sisäkasveille niiden kärsimykset. Kävin ostamassa multaa ja uusia ruukkuja. Ennen mullanvaihto-operaatiota tulin ajatelleeksi, voisiko mullan sekaan laittaa kananmunan kuoria lannoitteeksi ja kalkin lähteeksi.

Entisaikaan oli käsittääkseni hyvinkin yleistä, että sisäkukkien kasteluveteen laitettiin kananmunan kuoria. Uskottiin, että niistä liukenee veteen kukille hyödyllisiä aineita. Kokeilin tätä joskus useita vuosia sitten, mutta kokeiluksi se jäi. Huomasin näet, että vesi rupesi pian haisemaan suorastaan kuvottavalta.

Viime keväänä laitoin kananmunan kuoria lannoitteeksi kasvimaalle. Sato ei ollut hassumpi, mutta kiitos siitä tuskin kuuluu pelkästään munankuorille; myös lämpimällä kesällä ja ahkeralla kastelulla lienee ollut oma osuutensa sadon onnistumiseen.

Mitähän ruukkukasvit tykkäisivät kananmunan kuorista? Ja voisiko ne laittaa multaan palasina? Vai pitäisikö ne murskata jauheeksi vaikkapa tehosekoittimella?

Pienen selaamisen jälkeen Ylen verkkosivuilta löytyi kiinnostava ohje (Yle.fi/uutiset 5.4.2015). Sen mukaan rikki rutistellut kananmunan kuoret voi sekoittaa ruukkukukkien pohjamultaan. Näin kuorenpalaset ensinnäkin ilmastoivat multaa. Toisekseen niistä liukenee vähitellen kalsiumia kasvin käyttöön.

Eipä sitten muuta kuin kokeilemaan. Kananmunan kuoria minulla olikin varastossa vaikka kuinka paljon. (Niin, toiset keräävät postimerkkejä, toiset kananmunan kuoria. 😁)

Aina, kun ruoanlaitossa on tarvittu kananmunia, olen

1. huuhdellut kuoret hyvin juoksevalla vedellä,

2. antanut niiden kuivua talouspaperin päällä ja

3. laittanut ne kuivina muovipussin sisälle ja murskannut ne sinne.

Miksi kananmunan kuoret on hyvä murskata ennen säilytystä? Kokonaisina (tai pikemminkin puolikkaina) ne vievät yllättävän paljon tilaa. Ihan mukavaa, jos keittiön kaappeihin mahtuu jotain muutakin kuin munankuoria.

Murskausvaiheessa säilytyspussin päälle kannattaa laittaa toinen pussi. Ai miksikö? Munankuorien reunat ovat terävämpiä kuin äkkiseltään luulisi, ja ylimääräinen pussukka suojaa käsiä.

Mullanvaihtovaiheessa toimin Ylen nettisivuilta löytämäni ohjeen mukaan.

1. Laitoin tyhjän ruukun pohjalle kerroksen kananmunan kuoria.

2. Lisäsin joukkoon multaa ja sekoitin sen kevyesti kuorien kanssa.

3. Laitoin ruukkuun lisää multaa ja asettelin siihen varovasti vanhasta kodistaan irrotetun kasvin multapaakkuineen.

Kananmunan kuorien hyödyllisyydestä sisäkasveille on vielä tässä vaiheessa vaikea sanoa mitään. Katsotaan, miten kukille käy.

Ainakin tällä hetkellä ne näyttävät vehreiltä - ja ovat ilmeisen tyytyväisiä uusiin tilavampiin asumuksiinsa.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat