Kirjoitukset avainsanalla kanervatee

Parissa viime päivityksessäni olen joutunut toteamaan, että villiyrtit alkavat olla jo aika huonokuntoisia. Se ei sinänsä ole mikään suuri yllätys; eletäänhän jo syyskuun puoliväliä.

Metsien kätköistä löytyy kuitenkin vielä yhtä jos toista hyödyllistä. Jotkut poimivat talteen puolukoita, jotkut innostuvat sienistä. Itse keräsin edellisellä metsäreissulla kanervaa.

Olen käyttänyt kanervaa - sekä tuoreena että kuivattuna -  kasvoveden ainesosana. (Olen kirjoittanut yrttikasvoveden valmistamisesta 17.7.2017 ja 31.7.2018 päivityksissäni.) Eilen kokeilin kuivattua kanervaa kasvonaamiossa. (Yrttikasvonaamion perusohje löytyy 10.7.2017 päivityksestä.)

Kasvonaamio syntyi näin: Murskasin pieneen kulhoon kuivattua kanervaa 1 rkl:n verran. Poimin sieltä pois varsiosat, sillä ajattelin niiden tuntuvan epämiellyttäviltä iholla. Sekoitin kanervajauheen joukkoon 2 rkl maissijauhetta. Kaadoin jauhosekoitukseen 2 rkl oliiviöljyä. Sekoitin. Koska naamio tuntui riittävän kiinteältä, uskalsin lisätä siihen 1 tl:n hunajaa.

Asettelin kanervanaamion kasvoilleni saunassa, koska lämmön pitäisi tehostaa yrttien  vaikutusta. Ainakin makuuasennossa ollessa naamio pysyi kasvoilla hyvin.

Annoin naamion vaikuttaa noin 10 minuuttia. Ennen kuin huuhtelin kasvot vedellä, otin isoimmat naamioklöntit pois talouspaperilla.

Kanervanaamioiden ja -kasvovesien sanotaan sopivan paitsi normaalille, myös kuivalle ja herkälle iholle. Oma kuiva ihoni tuntui naamion jälkeen pehmeältä ja jopa virkistyneeltä. Uskon, että tulen käyttämään kanervanaamiota jatkossakin.

Jos innostut keräämään kanervia, muistathan, että niiden pienet vaaleanpunaiset kukat sopivat mainiosti myös teen ainesosaksi. Kanervankukkatee sopii hyvin illalla nautittavaksi sen rauhoittavien ominaisuuksien takia. Sen kerrotaan jopa helpottavan unentuloa. Entisaikaan kanervaa on käytetty myös virtsatietulehdusten hoidossa. (Ks. esim. www.luontainenterveys.fi.)

Hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta kanervankukkateetä ei kuitenkaan kannata nauttia säännöllisesti, sillä se voi kohottaa verenpainetta. Raskaus- tai imetysaikana kanervateetä ei pitäisi juoda ollenkaan.

Itse olen ollut sen verran laiska, etten ole viitsinyt erotella kukkia varsiosista. Pitänee varmaan ryhdistäytyä tuossakin asiassa, jotta pääsen kokeilemaan kanervankukkateetä.

Joten ei muuta kuin metsään. Aurinkokin paistaa.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat