Kirjoitukset avainsanalla kuukautiskivut

Reilun viikon takaisessa blogipäivityksessäni (Villiyrteistä apua vatsavaivoihin? 12.8.2018) käsittelin luonnonyrttien lääkinnällisiä vaikutuksia. Jatkan aiheesta vielä hieman.

Poimulehti on ollut minulle jo monen vuoden ajan tärkeä villiyrtti. Olen käyttänyt sitä erityisesti kauneudenhoidossa, ja siitä on syntynyt niin kasvonaamioita ja -vesiä kuin jalka- ja käsikylpyjäkin.

Ruoanlaitossa olen suosinut poimulehteä selvästi harvemmin. Olen laittanut sitä tuoreeltaan salaatteihin, sämpylätaikinaan ja levitteisiin. Myös teetä olen siitä joskus hauduttanut, mutta lähinnä siksi, että mitään muita kuivattuja yrttejä ei ole ollut saatavilla. Poimulehtiteen maku ei mielestäni ole niin hyvä kuin vaikkapa mansikanlehtiteen.

Etsiessäni tietoa siitä, mitkä villiyrtit voisivat auttaa vatsavaivoihin, törmäsin myös poimulehden rohtovaikutuksiin. Yllätyin lukiessani, että poimulehti saattaa auttaa muun muassa ripuliin ja suolistovaivoihin. Tällaista tietoa löytyi esimerkiksi Villiyrtit rohdoksina - ja Takapihan yrttikasvit -sivustolta (www.tribe.fi, yrttikasvit.blogspot.com). Mutta ei tässä vielä kaikki.

Eri lähteitä lueskellessani sain selville, että jos poimulehteä käyttää säännöllisesti, se voi lievittää monia tyypillisiä naistenvaivoja. Esiäitimme ovat luottaneet sen voimaan muun muassa kuukautis- ja vaihdevuosivaivojen hoidossa. Lisäksi sen uskotaan tasapainottavan hormonitoimintaa. (Ks. esimerkiksi Villiyrtit rohdoksina -sivusto.) Eipä siis mikään ihme, että poimulehteä pidetään naisten omana yrttinä.

Viktoriaanisena aikana naisilla oli kuukautiskipujen ja vaihdevuosivaivojen  lievittämisen lisäksi eräs muukin syy juoda poimulehtiteetä. Naiset joivat sitä pysyäkseen nuorekkaina. Poimulehden näet uskottiin olevan eräänlainen nuoruudenlähde. (Ks. esim. Noidankoto, valkosipuli ja salvia -sivusto.)

Nyt ei muuta kuin poimulehtiteetä kokeilemaan! Maastosta löytyy vielä pieniä, vähän supussa olevia poimulehtä. Tunnistat yrtin siitä, että supussa ollessaan se tuo mieleen vekkihameen. Avonaisena poimulehti muistuttaa... no, piparia.

Voit hauduttaa teetä sekä tuoreista että kuivatuista poimulehdistä. Tuossa aiemmin totesin, etten itse ole hirmuisen ihastunut poimulehtiteen makuun. Siihenkin löytyy apua: poimulehdet voi yhdistää vaikkapa mustikan- tai mansikanlehtien kanssa. Itse suosin ensin mainittuja. Lisää vielä teelusikallinen hunajaa, niin hoitava ja hyvänmakuinen teejuoma on valmis nautittavaksi.

Oma poimulehtikokeiluni on niin alussa, etten vielä osaa arvioida yrtin rohtovaikutuksia. Palaan asiaan, kun olen viisaampi. Erityisesti sitä nuorentumista odotan innolla. 😁

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat