Kirjoitukset avainsanalla löylytuoksu koivunlehdistä

Rakastan erilaisia löylytuoksuja. Erityisesti eukalyptuksen ja tervan tuoksu viehättävät.

Kesän aikana saunominen jäi helteiden vuoksi vähemmälle. Kun sauna sitten eilen pitkästä aikaa oli lämpiämässä, ajattelin että nythän voisin tuunata löylytuoksun jostain luonnonyrtistä.

Muistin työkaverini Jaanan keväällä maininneen, että tuoreista suopursuista saa ihanan löylytuoksun. Myös kuusenneulasia olen kuullut käytettävän tuoksun antajana.

Sitten muistui mieleen kostean saunavihdan tuoksu. Kokeilisin koivunlehtiä.

Kaikista yksinkertaisinta olisi varmasti ollut ripotella löylyveteen tuoreita koivunlehtiä ja antaa niiden hautua siellä jonkin aikaa. Halusin kuitenkin tehdä  löylytuoksun kuivatuista lehdistä. Miksi? Tahdoin testata, voisiko lehdistä  askarrella vaikkapa joululahjoiksi sopivia löylytuoksupusseja.

Koska kyseessä oli vasta kokeilu, en viitsinyt ruveta ompelemaan pussia kankaasta vaan asettelin kesän alussa kuivaamani  koivunlehdet suodatinpussiin. Jotta lehdet eivät karkailisi, laitoin suodatinpussin molemmat kulmat kiinni sulkijoilla. Rehellisesti sanottuna olen nähnyt elämäni aikana kauniimpiakin esineitä kuin tuo nopeasti kyhäämäni löylytuoksupussi.

Laitoin pussukan hautumaan lämpöiseen löylyveteen vajaaksi puoleksi tunniksi. Sitten siirsin vesikiulun koivunlehtineen saunan puolelle. Ajattelin näet, että kuumuus tehostaisi koivunlehtien tuoksua.

Millainen tuoksu koivunlehdistä levisi? Se oli... luonnollinen. Niin luonnollinen, etten oikeastaan erottanut koivunlehtien tuoksua juuri lainkaan. Mielessäni kävi jo epäilys, että lopputulos olisi ollut suunnilleen sama, jos olisin heittänyt kiukaalle pelkkää vettä.

Yritin lohduttaa itseäni ajattelemalla, että "tuoksu" oli ainakin lisäaineeton ja kaupan tuotteita luonnonmukaisempi.

Tänään kävin katsomassa, löytyisikö netistä ohjeita löylytuoksujen tekemiseen. No löytyihän niitä. Olisikohan kannattanut tutustua niihin jo ennen ensimmäistä kokeilua?

Kaikissa löytämissäni ohjeissa (mm. Kodin Kuvalehden, Kotilieden ja Kalevan verkkosivuilla) opastettiin, että tuoksupussi pitää laittaa hautumaan niin kuumaan veteen, kuin hanasta tulee. Jossain ohjeessa suositeltiin kiehuvaa vettä. Ja minä laitoin pussin lämpöiseen veteen...

Eli jos päätät kokeilla löylytuoksua, käytä mahdollisimman kuumaa vettä ja anna lehtien hautua koko sen ajan, kun sauna lämpiää. Jossain lähteessä sanottiin myös, että koivunlehdet kannattaisi murskata ennen suodatinpussiin laittamista.

Löytämistäni ohjeista kävi ilmi, että kuivattujen koivunlehtien lisäksi löylytuoksuihin sopivat  myös kuusenneulaset/-kerkät, ruusun terälehdet ja syreeninkukat. Onko joku teistä lukijoista kokeillut löylytuoksuissa muita villiyrttejä? Jos on, olisi kiinnostavaa tietää, millaisia tuoksuja niistä tuli.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2018

Kategoriat