Kirjoitukset avainsanalla mustikka vatsalääkkeenä

Minua on jo pitemmän aikaa kiinnostanut, miten villiyrteistä voisi valmistaa rohtoja. En kuitenkaan ole uskaltanut kirjoittaa aiheesta blogissani. Miksi en?

Ensinnäkään minulla ei ole minkäänlaista farmakologista saati lääketieteellistä koulutusta. Toisekseen en ole juurikaan kokeillut, miten jokin villiyrtti hoitaisi yhtä tiettyä sairautta. Toki olen sivunnut päivityksissäni yrttien, esimerkiksi nokkosen (päivitys 31.7.2017) ja mesiangervon (päivitys 22.7.2017), lääkinnällisiä vaikutuksia.

Jotain perää villiyrttien hoitavissa vaikutuksissa on pakko olla, sillä  esivanhempamme lääkitsivät vaivojaan yksinomaan luonnonyrteillä tuhansien vuosien ajan.

Itse sain viime talvena konkreettisen varoituksen mesiangervon vaikutuksesta. Tein pariin otteeseen teetä sen kuivatuista kukista. Juoma maistui erittäin hyvältä (varsinkin hunajan kanssa), mutta aiheutti isoina annoksina nautittuna voimakkaan kuvotuksen tunteen. Ehkä elimistö sillä tavoin varoitti, että se ei juuri sillä hetkellä tarvinnut mesiangervon sisältämää lääkeainetta?

Lisäksi kannattaa pitää mielessä, ettei yhdestä ja samasta villiyrtistä - olipa kyseessä sitten lääkevaikutteinen mesiangervo tai mikä tahansa muu yrtti - valmistettua teetä kannata juoda monena päivänä peräkkäin.

Kesän ankarat helteet aiheuttivat kuulemma monille vatsavaivoja, ja näin kävi myös minulle. Kun olin lapsi, äiti tarjosi vatsavaivoihin (esim.vatsatautiin ja löysään vatsaan) mustikoita. Mustikan lääkinnällisen hyödyn hän oli luultavasti oppinut omilta vanhemmiltaan ja nämä taas omiltaan.

Tarkistin eri tietolähteistä, mitä niissä sanotaan mustikasta vatsavaivojen hoitamisessa. Katsoin myös, mitkä muut marjat tai villiyrtit voisivat auttaa vatsan ongelmiin.

Sivustolla www.luontoemo.fi mustikan sanotaan muun muassa hillitsevän ripulia, laukaisevan kouristuksia ja vähentävän kaasunmuodostusta. Tee suositellaan valmistettavan 1-3 ruokalusikallisesta kuivattuja lehtiä. Marjoja voi syödä niin paljon kuin haluaa (tai pystyy).

Saman sivuston mukaan myös mansikka helpottaa vatsavaivoja. Sen kerrotaan muun muassa rauhoittavan ripulia ja laukaisevan kouristuksia. Tee suositellaan tehtävän mustikan tavoin 1-3 ruokalusikallisesta kuivattuja lehtiä.

Sivustolla www.tribe.fi mainitaan myös poimulehden rauhoittavan vatsaa ja auttavan ripuliin.

Kokeilin hellesään aiheuttamiin vatsavaivoihin kuivatuista mansikanlehdistä tehtyä teetä. Kieltämättä tuntui vähän erikoiselta  juoda kuumaa juomaa, kun ulkona oli 30 astetta lämmintä.

Mansikanlehtitee jätti vatsaan hyvän ja lämpimän olon. Tuntui, että se oikeasti rauhoitti vatsaa. Toisaalta luulen, että moni muukin teelaji olisi voinut aiheuttaa saman olotilan. Lisättäköön kuitenkin, että mansikanlehtitee myös pysyi sisällä.

Jatkossa aion kokeilla vatsavaivojen helpottamiseen myös mustikanlehtiteetä.

En osaa sanoa, voiko mustikoilla tai mustikan ja mansikan lehdillä korvata apteekkilääkkeet. Sitä jokaisen pitänee kokeilla itse. Se mikä auttaa yhtä, ei välttämättä sovi toiselle.

Ainakin niitä voi yrittää käyttää ravinnonlähteenä siinä ikävässä tilanteessa, kun mikään muu ruoka-aine ei suostu pysymään sisällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2018

Kategoriat