Kirjoitukset avainsanalla sudenmarja

Hortoilussa - niin mukavaa ja hyödyllistä kuin se onkin - piilee valitettavasti myös vaaroja. Niistäkin lienee hyvä välillä muistutella.

Itse pidän hortoilun suurimpana riskinä Suomen luonnossa eläviä myrkyllisiä kasveja. Niistä ei kuitenkaan ole vaaraa, jos hortoilua harrastava varmasti tunnistaa hyötykäyttöön soveltuvat yrtit. Ihan yhtä tärkeää on tunnistaa vaaralliset myrkkykasvit.

Yksi tällainen Suomen luonnossa elävä myrkyllinen kasvi on sudenmarja. Ennen vanhaan se on tunnettu myös nimillä karhunmarja, käärmeenmarja ja kuolemanmarja.

Itse opin varomaan sudenmarjaa vuosia sitten, kun olimme juuri muuttaneet vanhaan rintamamiestaloon, jossa oli iso pihamaa. Olin kyllä noteerannut pihakiven reunustaa kaunistavat isolehtiset kasvit, mutta minulla ei ollut aavistustakaan, mitä ne mahtoivat olla.

Onneksi silloinen työkaverini tunnisti kasvit sudenmarjoiksi ja kehotti kiskomaan ne kaikki pois mahdollisimman pian. Ja hyvä oli, että kehotti: oma jälkikasvuni oli tuolloin vasta viisivuotias ja naapurin lapsi puolitoista vuotta nuorempi, eikä kummallakaan ollut vielä liiemmilti järkeä päässään.

Sudenmarja on levinnyt kaikkialle Suomeen, lukuun ottamatta ihan pohjoisimpia osia. Se viihtyy (pihamaamme lisäksi) erityisen hyvin lehdoissa ja metsänreunassa.

Mistä tunnistat sudenmarjan? Sillä on korkeutta 15-35 cm. Sen lehdet, joita on neljä tai viisi, sijaitsevat ohuen varren yläpäässä latvaruusukkeena. Ne ovat soikeita ja suippokärkisiä. Sudenmarja kukkii alkukesästä (yksi kukka) ja tekee marjan heinäkuussa.

Mielestäni nimenomaan tämä marja on kasvin vaarallisin osa. Miksikö? Se on väriltään sinimusta ja näyttää ihan... mustikalta! Aikuinen tuskin erehtyy luulemaan marjaa mustikaksi - ainakaan jos näkee kasvin kokonaisuudessaan - mutta pienestä lapsesta en menisi  takuuseen.

Sudenmarjassa on hyvin myrkyllisiä saponiineja. Pienet määrät marjoja  eivät välttämättä aiheuta ihmisille oireita, mutta kourallinen voi pahimmassa tapauksessa viedä henkirievun. Pienelle lapselle jo kymmenen marjan syöminen voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen.

Myrkytyksen ensimmäisiä oireita ovat pahoinvointi ja oksentaminen. Myöhemmin sudenmarjoja syönyt voi kärsiä päänsärystä ja huimauksesta. Silmäterät supistuvat voimakkaasti. Pahimmillaan myrkytys voi aiheuttaa täydellisen sekavuustilan.

Jos lapsi liikkuu paljon luonnossa, hänet on hyvä opettaa sekä tunnistamaan sudenmarja että erottamaan se mustikasta. Omalta piha-alueelta sudenmarja kannattaa hävittää. Kiitokset ex-työtoverille vuosientakaisesta kullanarvoisesta neuvosta! 💙

(Lähteinä käytetty Wikipediaa ja www.tiedebasaari.com-sivustoa.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Helenamaria
Liittynyt25.8.2017

Kiitos sinulle tästä tiedon jakamisesta. En nimittäin ole ennen tiennyt moista Sudenmarjaa.

Helena Peltokangas

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2018

Kategoriat