Kirjoitukset avainsanalla villiyrttipesto

Ystäväni tuli eilen käymään ja jäi saman tien päivälliselle. Keitin ison kattilallisen varhaisperunoita, koska niiden kaveriksi on helppo keksiä erilaisia lisukkeita. Yksi suosimani varhaisperunoiden seuralainen on villiyrttipesto, ja sitä tein eilenkin.

Jos googletat sanan villiyrttipesto, silmiesi eteen levähtää useita erilaisia valmistusohjeita. Ohje, josta erityisesti pidän, ei kuitenkaan löydy (tai ainakaan minä en ole sitä löytänyt) näiden joukosta.

Tutustuin tähän suosikkivilliyrttipestooni muutama vuosi takaperin, kun Facebook-kaverini Jaana jakoi sen ohjeen päivityksessään. Hän kertoi saaneensa reseptin omalta äidiltään. Kokeilin pestoa ensimmäisen kerran toissakesänä ja pidin siitä heti.

Ohjeen mukaan sinun täytyy ensimmäiseksi kipaista hakemassa 1/2 l voikukan lehtiä ja saman verran nokkosen lehtiä. Voikukan lehdistä kannattaa valita vain sileäreunaiset, sillä ne eivät ole niin kitkeriä kuin sahalaitaiset (Ks. Hortoilijan muistiinpanoja -blogin päivitykset 30.5.2017 ja 11.6.2017.) Nokkosen lehdistä kelpuuta vain varren yläosassa sijaitsevat pienet ja sievät yksilöt.

Huuhtele lehdet hyvin ja kiehauta. Laita ryöpätyt lehdet tehosekoittimeen ja lisää niiden kaveriksi 3 rkl pinjansiemeniä, 3 rkl raastettua parmesaanijuustoa, pieni valkosipulinkynsi, hieman merisuolaa ja oliiviöljyä. Sitten vain surruutat vähän aikaa sekoitinta ja ta-daa - villiyrttipesto on valmista!

Olen laittanut oliiviöljyä ruokalusikallisen, ja pestoni on ollut aika kiinteää. Jos mielit juoksevampaa pestoa, lorauta öljyä vähän reilummalla kädellä. Suolaa kannattaa laittaa aluksi vähän ja lisätä sitten maistamisen jälkeen, jos siltä tuntuu. Jos et ole valkosipulin ystävä, jätä se pois. Jos taas olet, lisää toki toinenkin kynsi (ja ehkä kolmaskin).

Luulen, että pinjansiemenet voi halutessaan korvata vaikkapa auringonkukan siemenillä. Jos taas parmesaani tuntuu liian hintavalta, jokin toinen juusto (esim. Edam) ajanee raastettuna saman asian.

Seuraavaksi voisin kokeilla tehdä pestoa joistain muista villiyrteistä, kuten vaikkapa vuohenputkesta. Olen varma, että sekin sopii erinomaisesti peston ainesosaksi.

Kiitokset Facebook-kaverille ja hänen äidilleen mitä mainioimmasta ohjeesta! 💚

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2018

Kategoriat