Kirjoitukset avainsanalla voikukkaleipä

Sain serkultani Anitalta (villiyrtteilijä hänkin) vinkin kokeilla voikukkaleivän valmistamista. Ohje tähän herkkuun löytyy netistä ainakin econewsmedia.org-sivustolta.

Koska voikukkaleivän (dandelion bread) ohje oli englanninkielinen, minulla meni muutama hetki sen suomentamiseen. Jos ymmärsin kaiken oikein, leipään tarvitaan seuraat ainesosat: 4 kuppia vehnäjauhoja, 4 tl leivinjauhetta, 1 tl suolaa, 1 1/2-2 kuppia voikukkia, 1/2 kuppia kasviöljyä, 3/4 kuppia hunajaa, 2 kananmunaa ja 2 2/3 kuppia maitoa.      

Ensimmäinen haaste oli selvittää mittayksikkö kupin (cup) tilavuus. Internetin ihmemaailmasta löytyi vastaus: kuppi on desilitroina 2,37. Tuota tietoa vasten taikina-annos, jonka ohjeessa ilmoitetaan riittävän kahteen leipään, alkoi tuntua valtavalta.

Päätin jakaa kaikki ainekset neljään osaan. Vehnäjauhomäärän jakaminen neljällä oli helppoa, mutta vaikkapa hunaja- tai maitomäärän jakaminen kaikkea muuta.

Voikukista piti poimia vain ja ainoastaan keltaiset kukkaosat; vihreitä osia leipätaikinaan ei ohjeen mukaan saa mennä. Idea on siis sama, kuin esimerkiksi voikukkamehua valmistettaessa.

Seuraavaksi kehotettiin laittamaan uuni kuumenemaan 400 asteeseen - mutta ei suinkaan Celsiuksen vaan Fahrenheitin asteikon mukaan. Pienen nettiselailun jälkeen selvisi, että 400 Fahrenheitia vastaa 204,4 Celsiusta. Laitoin suosiolla uunin kuumenemaan 205 C-asteeseen.

Ohje käski voidella kaksi leipävuokaa. Koska en ole tullut moisia hankkineeksi, voitelin - ja varmuuden vuoksi jauhotinkin - tavallisen pyöreäpohjaisen vuoan, jonka arvioin olevan sopivan kokoinen neljäsosataikinalle.

Sekoitin ohjeen mukaisesti kuivat ja nestemäiset aineet keskenään kahdessa eri kulhossa. Tässä vaiheessa huomasin, että hunaja oli lopussa, mikä olisi tietysti pitänyt hoksata jo aiemmin. Korvasin hunajan siirapilla.

Huuhtelin voikukat kylmällä vedellä ja heitin ne kuivien aineiden sekaan. Tämän jälkeen lisäsin kuivat aineet maito-kananmuna-öljy-siirappi -seokseen koko ajan sekoittaen.

Sitten ei muuta kuin koko komeus vuokaan ja uuniin. Ohjeen mukaan voikukkaleivän pitää ensin paistua 205 asteen lämmössä 20-25 min. Tämän jälkeen lämpötilaa lasketaan 175 asteeseen (350 F), jossa leipä saa olla vielä 20 minuuttia.

Miltä voikukkaleipä maistui? Ihan älyttömän hyvältä. Tällaisen ruisleivän suosijan näkökulmasta se oli kyllä aika makeaa. Lieneekö sitten hunajan vaihtuminen siirapiksi vaikuttanut asiaan? Voikukkaleipä sopii mielestäni hyvin vaikkapa kahvin tai teen kaveriksi.

Jatkossa voisin kokeilla voikukkaleivän valmistamista siten, että korvaisin vehnäjauhot sämpylä- tai kaurajauhoilla, jolloin leipä olisi ruokaisampaa. Se, ehdinkö kokeilla tätä kuluvan kesän aikana, riippuu pitkälti siitä, kuinka kauan voikukat vielä kukkivat. Ensimmäiset valkoiset hahtuvapallot on näet jo havaittu. Niistä ei valitettavasti leivän ainesosaksi ole.

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat