Kirjoitukset avainsanalla yrttipoimijakoulutus

En ole enää pelkkä hortoilija vaan ihan virallisesti yrttipoimija. Minulla on nyt oma poimijanumero ja todistus siitä, että osaan tunnistaa ja käsitellä kaupallisesti villiyrttejä. Myönnettäköön, että poimijakortissani on leima vasta neljän yrttikasvin kohdalla, mutta niitä voi hankkia myöhemmin lisää.

Yrttipoimijakoulutus kesti yhden päivän, ja se järjestettiin Joutsassa. Ohjaajanamme toimi kauppayrttineuvoja Päivi Saikkonen, ja meitä villiyrteistä kiinnostuneita opiskelijoita oli 11.

Koulutuspäivä oli täynnä ohjelmaa, joten kurssimaksulle todella tuli vastinetta. Saavuimme työkaverini Hannan kanssa Joutsan opistotalolle viime tingassa, mutta ehdimme vielä hyvin menoon mukaan. Opistolla kävimme läpi teoria-asiaa muun muassa villiyrttien laatukriteeteistä. Saimme ohjeita luonnontuotteiden poiminnasta, puhdistuksesta, säilytyksestä ja kuljetuksesta. Myös villiyrttien myyntiä käsiteltiin.

Teoriaosuuden jälkeen siirryimme opistolta Myllykosken ja Toivolan maastoon. Vuorossa oli villiyrttien tunnistusta sekä poimintaharjoituksia. Keskityimme kurssilla neljään kasviin: maitohorsmaan, mesiangervoon, nokkoseen ja kuuseen (kerkät). Kun kuulin tunnistettavat kasvit, minua kieltämättä vähän huvitti. Hahhaa, kuka voisi olla niin ääliö, ettei tunnistaisi vaikkapa maitohorsmaa? Vastaus: minä. Kun näin terttualpin, luulin sitä horsmaksi. Onneksi seuraavaksi käytiin huolella läpi kaikkien neljän kasvin näköislajit.

Käytännön poimintaharjoituksissa opettajamme näytti, miten kutakin yrttikasvia kannattaa poimia. Jos esimerkiksi maitohorsman tai mesiangervon lehtiä poimii myyntiin, kasvit kannattaa homman nopettamiseksi riipiä. Kävi ilmi, että minä en taitanut riipimistekniikkaa. Siinä sitten kateellisena katselin katkennut horsmanvarsi kourassani, kun toiset riipivät, kuin eivät olisi koskaan muuta tehneetkään. Loppua kohden se alkoi sujua minultakin paremmin.

Lopussa pidettiin tunnistuskoe. Opettajamme antoi kullekin kurssilaiselle astian, jossa oli kasveja. Niistä piti sitten erotella näköislajit pois. Vaikka olen elämäni aikana ollut monenlaisissa kokeissa, ei käy kieltäminen, etteikö kasvien tunnistaminen olisi vähän jännittänyt. Onneksi - kiitos hyvän opetuksen - tällä kertaa pystyin erottamaa erilaiset alpit maitohorsmasta. Enkä luullut nokkosta valkopeipiksi! (Tunnustus: kokeilin, poltteleeko kasvi sormia. Kyllä poltteli, oli siis ehta nokkonen.)

Poimijakortin ja -numeron lisäksi sain kurssilta paljon muutakin: runsaasti tietoa, uusia ideoita ja lisäpontta yrttiharrastukseen. Oli mukavaa vaihtaa ajatuksia samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Joku kertoi laittavansa maitohorsman versoja ruoaksi pekonin kanssa. Joku toinen taas valmistaa kuusenkerkistä yskänlääkettä. Musiikkia hortoilijan korville siis.

Olen varma, että tulen kesän aikana kokeilemaan koulutuksesta saamiani ideoita ja myös kertomaan kokeiluista blogissani. Seuraava kokeilu taitaakin liittyä kuusenkerkkiin.... Kiitokset sekä kurssin vetäjälle Päivi Saikkoselle että kaikille kurssilaisille hauskasta ja antoisasta päivästä!

P.S. Jos joku lukijoista kiinnostui yrttipoimijakoulutuksesta, kannattaa seurata vaikkapa Kaarnikan (Saikkosen toiminimi) fb-sivuja. Sieltä löytynee tietoa uusista kursseista.

 

 

 

Kommentit (5)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kuulostaa ihanalta! Vitsi, villiyrteistä löytyisi varmaan vaikka mitä ihanaa kotikosmetiikkaakin ajatellen. 😊

-R / Koti Kumpulassa

Käyttäjä6675
Liittynyt18.4.2017

Löytyyhän sieltä ❤! Voi tehdä kasvonaamioita ja -vettä, hiushoidetta... Myös villiyrttivoiteiden ja -saippuoiden ohjeisiin olen törmännyt. Ainakin yrttisaippuan valmistamista ajattelin kokeilla tänä kesänä. Saippuan tekemiseen olen saanut kimmoketta myös eräältä Me Naiset -lehden bloggaajalta... ;)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kuulostaa ihanalta! 😍 Saippuan ja kosmetiikan teko kotona kyllä vie ihan mennessään. Se on ihanaa puuhaa! 😊

-R / Koti Kumpulassa

Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2018

Kategoriat