Kirjoitukset avainsanalla puolukkalikööri

Puolukkalikööri sai muhia jääkaapissa yli kaksi kuukautta. Ehkä sitä olisi pitänyt sekoitella välillä, mutta asia pääsi jotenkin unohtumaan kaiken kiireen keskellä. En osaa sanoa, kärsikö likööri huolimattomuudestani vai ei.

Kun nostin säilytyspurkin jääkaapin perältä päivänvaloon, huomasin että kaikki puolukat olivat nousseet juoman pintaan. Likööri oli kauniin väristä mutta aika sakkaista.

Käytin puolukoiden ja sakan siivilöimiseen sukkahousuja. Vedin ne kokonaan kulhon yli ja laskin purkin sisällön varovasti siivilän läpi. Toimi erinomaisesti; sekä puolukat että sakka jäivät sukkahousun pintaan.

Yksi asia yllätti. Olin kuvitellut, että puolukat olisivat yli kahden kuukauden liotuksen jälkeen sellaisia laihoja littanoita, mutta ehei, ne olivat pulskia ja erittäin hyvänmakuisia. Sen kummempia ajattelematta heittelin niitä suuhuni, kunnes tajusin, miksi ne olivat niin pulskia: hyvänen aika, nehän olivat turvonneet jaloviinasta!

Eipä siis ihme, että juoman pullotus sujui hyvinkin hilpeissä merkeissä. Sen verran oli kuitenkin älynrippeitä tallella, että hoksasin ensin puristella puolukoista ylimääräisen nesteen talteen.

Koska aineksia oli vähän (4 dl puolukoita, 2 dl jaloviinaa, 1,2 dl sokeria), valmista likööriä ei tullut paljon. Lienee parempi niin.

Miltä puolukkalikööri maistui? Ei se pahaa ollut, mutta ei ollenkaan niin makeaa, kuin olin odottanut. Jaloviinan maku tuli läpi turhan voimakkaana. Seuraavalla kerralla kannattaa varmaan laittaa hieman enemmän sokeria. Toisaalta maku vielä muuttua säilytyksen aikana.

Jos haluat kokeilla marjaliköörin tekemistä ja pidät makeasta, jälkiruoaksi sopivasta likööristä, suosittelisin käyttämään puolukoiden sijaan mansikoita tai vadelmia. Jos kuitenkin haluat valmistaa nimenomaan puolukkalikööriä, laita sokeria vähän reippaammin, kuin mitä ohjeissa neuvotaan.

Sitten vielä yksi ohje: älä syö niitä kirkkaasta viinasta turvonneita marjoja. Jos  kuitenkin, varoituksestani huolimatta, niin teet, älä ainakaan lähde sen jälkeen lähimarkettiin. (Siellä voi nääs munata itsensä 😁.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Hanna Maria

Täytyypä joskus tehdä tuota, koska kerran tarvitsin hieman puolukkalikööriä kiillekakun kiilteeseen. Alkon puolukkalikööripullo taisi jäädä juomatta sitten pitkäksi aikaa...En nimittäin juurikaan juo alkoholijuomia🙂

Käyttäjä6675
Liittynyt18.4.2017

Kokeile ihmeessä! Itse tekemällä saisit juuri sellaisen määrän likööriä kuin tarvitset 😃. Minunkin putelini saattaa päätyä synttärilahjaksi ystävälle...

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jo joskus ennen joulua sain idean kokeilla pihlajanmarjaliköörin valmistamista. Hanke lykkääntyi ja lykkääntyi, ja kun vihdoin päätin tarttua toimeen, huomasin ettei syksyllä keräämistäni marjoista ollut jäljellä yhtäkään. Toki pihlajissa roikkuu vielä muutamia marjaterttuja, mutta rupsahtaneet tummanharmaat yksilöt eivät varsinaisesti innosta herkutteluun.

Hetkellisestä pettymyksestä toivuttuani tajusin, että eiköhän sitä likööriä voi valmistaa muistakin luonnonmarjoista. Ja oikeassa olin. Nopea googletus antoi runsaasti ohjeita muun muassa mustikka-, puolukka- ja lakkaliköörin tekemiseen.

Yhtä hyvin tuota makeaa juomaa voi valmistaa myös viljellyistä marjoista: mansikasta,vadelmasta, karpalosta sekä musta- ja punaherukasta. Liköörin pitäisi onnistua niin tuoreista kuin pakastetuistakin marjoista.

Valitsin liköörin tärkeimmäksi ainesosaksi puolukan, sillä se on marja, jota ainakaan minun ei tule hirmuisesti syötyä ihan sellaisenaan.

Puolukkaliköörinkin tekemiseen löytyi paljon erilaisia ohjeita. Eri ainesosien määrät lainasin www.kotikokki.net -sivuston ohjeesta: puolukoita 1 litra, sokeria 3 dl ja kirkasta viinaa 5 dl. Tämän jälkeen yhdistelin surutta eri reseptejä.

Puoli litraa kirkasta tuntui aika isolta viinamäärältä. Entä jos liköörisatsista tuleekin juomakelvotonta kuraa? Silloin ainekset menisivät hukkaan! Paikallisessa Alkossa silmiini osui kahden desilitran puteli Leijona-viinaa. Pullon selkämyksessä viinan luvataan olevan "täysin suomalaisista raaka-aineista valmistettua". Eikös se siinä tapauksessa sovi erinomaisesti yhteen suomalaismetsien puolukoiden kanssa?

Kotona ensimmäinen tenkkapoo oli puolukoiden ja sokerin määrän suhteuttaminen kahden desilitran viina-annoksen kanssa. Päädyin tällaiseen tulokseen: puolukoita 4 dl ja sokeria 1,2 dl.

Matemaattisten ponnistelujen jälkeen ladoin jäiset puolukat ja sokerin kerroksittain isoon lasipurkkiin. Valutin viinaputelin sisällön puna-valkoisen koreuden päälle ja sekoittelin lusikalla. Suljin kannen, ravistelin purkkia varovasti ja siirsin sen jääkaappiin tekeytymään.

Milloin puolukkalikööri on juomakelpoista? Eri ohjeet antavat hieman erilaisia tekeytymisaikoja kahdesta kuukaudesta vuoteen. Päätin, että annan purkin olla rauhassa ainakin pari kuukautta. Jospa sitä sitten vappuna pääsisi maistelemaan omatekoista puolukkalikööriä?

 

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2018

Kategoriat