Kirjoitukset avainsanalla pihlajanmarjat

Nyt taitaa olla minunkin aika rauhoittua ja alkaa lopetella villiyrttien keräämistä tältä vuodelta. Kävipä nimittäin tuossa viime viikolla niin, että vastoin kaikkia hyviä ohjeita lähdin poimimaan yrttejä sadesäällä. Sateessa oli tauko, ja ajattelin, että äkkiäkös minä muutaman vuohenputken ja nokkosen löydän. No, löysinhän minä, mutta märkä rinnemaasto oli petollisen liukas. Siinä sitten nokkosten keskellä pötköttäessäni tuli mieleen, että voisihan tämän touhun jättää suosiolla ensi kevääseen. Ehkä kaikissa asioissa ei aina tarvitse olla niin itsepäinen 😀.

Kun olin päättänyt lopettaa villiyrttien keräämisen tältä syksyltä, niin eipä aikaakaan, kun sain idean: pihlajanmarjat! Olen monena syksynä aiemminkin miettinyt, miten noita kauniinvärisiä marjoja voisi hyödyntää. Netistä löytyi paljon ohjeita, joita selaamalla opin, että pihlajanmarjoja voi sekä pakastaa että kuivata. Niitä voi käyttää muun muassa hilloihin, hyytelöihin ja mehuihin.

Sain tietää myös sen, että pihlajanmarjat ovat parhaimmillaan, kun pakkanen on puraissut niitä. Elikäs mitään kiirettä niiden poimimiseen ei vielä ole. Itse asiassa jossain lähteessä kerrottiin, että pihlajanmarjoja voi hyvin kerätä vielä tammikuussakin. Luulisi vain, että silloin pikkulinnut ovat napsineet suurimman osan marjoista nokkiinsa. Näen jo sieluni silmin, miten taistelen viimeisistä marjoista juopuneiden tilhien kanssa... Eikä ole vielä tuo viime viikon kaatumisessa niksahtanut oikean jalan polvikaan täysin parantunut... Vaaralllista tämä luonnonantimien hyödyntäminen 😀!

Koska pakastin on käytännöllisesti katsoen täynnä ja hilloa ja mehua en enää viitsisi ruveta tekemään (tein sekamehua herukoista ja karviaisista), ajattelin kuivata pihlajanmarjat. Kuivattuina niitä voi kuulemma sekoittaa muun muassa kakku- ja sämpylätaikinaan. Olisi mukavaa saada lisää vinkkejä, miten kuivattuja pihlajanmarjoja voisi hyödyntää. Jos sinulla on tietoa tai kokemusta asiasta, laita ihmeessä viestiä! Kaikki ideat ovat tervetulleita 😊.

Paljon ehdin kesän aikana villiyrttejä poimia, kuivata ja pakastaa. Myös kaikenlaisia uusia kokeiluja tuli tehtyä. Moni suunnitelma jäi kuitenkin toteuttamatta  (esimerkiksi voikukkaviini), joten niitä kokeilen ensi kesänä. Talven aikaan päivitän blogia harvakseltaan, ehkä noin kerran kuukaudessa. Keväällä taas täysi tohina päällä, ainakin toivon niin! Aurinkoista syksyä, 😀

t. Hortoilija

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

HannaMaria

Pihlajanmarjahyytelö on hyvää vaalean juustovoileivän päällä. Viittä vaille entisen poikaystäväni kotitalousopettajaäiti oli tehnyt ja se oli hyvää. (siis tuosta ystävästä ei koskaan tullut poikaystävääni, harmi🙂). Mieleni tekisi kokeilla pihlajanmarja-omenamehua höyrymehustimella ja siivilään jääneestä samasta voisi sosemyllytyksen jälkeen keittää hillosokerilla vähän arkisemman hyytelön - ja kuitupitoisen.

Käyttäjä6675
Liittynyt18.4.2017

Vau! Oletpa ahkera! 😃 Olisi hauska kuulla, miten mehu ja hyytelö onnistuivat. Tiedätkös, tänään oli Ylen uutisten nettisivuilla juttua siitä, miten terveellisiä pihlajanmarjat ovat. Niitä kutsuttiin oikein superfoodiksi! Eli kyllä me nyt tässä trendin aallonharjalla ratsastamme... 😁

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2018

Kategoriat