Kirjoitukset avainsanalla nokkosvesi

Nokkosesta on moneksi. Kuten useissa tämänkin blogin päivityksissä on tullut todettua, se on terveellistä syötävää korkean c-vitamiini- ja rautapitoisuutensa ansiosta. Nokkosen sopivuutta kauneudenhoitoon, esimerkiksi kasvonaamioihin ja jalkakylpyihin, ei käy kieltäminen.

Nokkosta voi käyttää hyödyksi myös kasvimaalla ja puutarhassa. Ensinnäkin kasvista saa hyvää tuholaisten, esimerkiksi kirvojen, torjunta-ainetta. En ole ihan varma, mikä oli ensimmäinen lähde, josta aiheesta luin, mutta se saattoi olla Kodin huonekasvit -niminen tietokirjanen. Sen mukaan torjunta-aineeksi sopivan nokkosveden valmistaminen on erittäin yksinkertaista: laitetaan tuoreita nokkosia veteen seisomaan pariksi vuorokaudeksi. Sitten vain otetaan nokkoset pois ja suihkutellaan nokkosvedellä tuholaisten kiusaamia kasveja.

Tänä kesänä en ole tuota luontoystävällistä torjunta-ainetta tehnyt, sillä esimerkiksi kirvoja on näkynyt todella vähän vaikkapa viime kesään verrattuna. Keksin asialle kaksi selitystä. 1: Kirvat eivät viihdy koleassa säässä ja sateessa, mitä en suoraan sanottuna ollenkaan ihmettele. 2: Kirvoja kyllä on entiseen malliin, mutta minä en vain näe niitä ilman lukulaseja.

Eräs tuttavani vinkkasi, että nokkosista saa myös luonnonmukaista lannoitetta kasvimaalle. Tässäkin tapauksessa nokkoset laitetaan veteen seisomaan. Jos haluaa olla oikein lunnonmukainen, voi käyttää sadevettä. Muutaman päivän kuluttua märät (ja valitettavasti myös pahalta haisevat) nokkoset sijoitellaan hyötykasvirivien väliin.

Vaikka arvostan nokkosta paljon, yksi kauneudenhoitoon liittyvä resepti on jäänyt kokeilematta. Se on nokkosvesi hiushoiteena. Olen aina ollut tarkka sen suhteen, miten hiuksiani hoidan, ja ostanut sampoot ja hoitoaineet kampaamoista. Tämän vuoksi olen suhtautunut nokkosveteen hiushoiteena varsin epäluuloisesti. (Olen siis ollut valmis laittamaan nokkosta kasvoilleni mutta en hiuksiini...) Kunnes viikonloppuna päätin kokeilla sitäkin.

Annosteluohjeen otin Askel terveyteen -nettisivustolta. Sivuston mukaan käypä annostus olisi viisi nokkosen lehteä ja kupillinen vettä. Eipä sitten muuta kuin nokkosen lehtiä hakemaan. Illemmalla kiehautin veden ja kaadoin sen lehtien päälle. Annoin seoksen hautua noin viiden minuutin ajan. Kun neste oli viilentynyt, noukin lehdet pois ja levitin nokkosveden pestyihin hiuksiin. Ohjeen mukaisesti hieroin samalla päänahkaa. (En tosin ihan kymmentä minuuttia, kuten ohjeessa suositeltiin.) Lopuksi huuhtelin hiukset lämpimällä vedellä.

No, oliko tuo tuusaaminen vaivansa väärti? Oli! Yleensä hiukseni ovat sampoopesun jälkeen sellaisessa takussa, että mikään kampa tai harja ei niihin pysty. Hiusten selvittämiseen tarvitaan tuju annos hoitoainetta. Nokkosvesikäsittelyn jäljiltä hiukseni olivat sileät - ei takun takkua. Kampaaminen kävi helposti. Hiukset tuntuivat sileiltä ja pehmeiltä. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin en tarvinnut hoitoainetta niiden selvittelyyn. 

Askel terveyteen -sivustolla kerrotaan, että nokkosvesi vahvistaa hiuksia, korjaa hiusvaurioita ja kiihdyttää hiusten kasvua. Kokeilun jälkeen en voinut olla ajattelematta, kuinka paljon rahaa olen elämäni aikana käyttänyt erilaisiin hiustenhoitoaineisiin. Ja sitten... viisi nokkosen lehteä ja kupillinen vettä... Mistä ne meidän esiäitimme tämän tiesivät? Ja miksi me emme tiedä?

 

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2018

Kategoriat