Kirjoitukset avainsanalla jalkakylpy villiyrteistä

Taisi olla viime perjantaina, kun Suomeen lupailtiin helteitä täksi viikoksi. No eipä niitä ole ainakaan vielä näkynyt. Ulkona on syksyisen viileää, ja vettä tihuuttaa vähän väliä. Kaikista pahinta on, että sisätiloissakin paleltaa. Nyt on sopiva aika lämpimälle jalkakylvylle.

Olen kerännyt erilaisia yrttijalkakylpyjen ohjeita monen vuoden ajan. Niistä saa vaikutelman, että melkein yrtti kuin yrtti sopii jalkakylvyn ainesosaksi. Ehkei niitä parvekepelargonian lehtiä kuitenkaan kannata kokeilla. Vaikka mistäs minä tiedän, ehkä nekin voisivat toimia...

Perusohje, jonka löysi aikoinaan www.yrttitarha.com -nettisivuilta, on erittäin helppo. Tarvitset jalkalylpyyn 1,5 dl kuivattua tai 3 dl tuoretta yrttiä sekä litran vettä. Kiehauta vesi ja kaada se yrttien päälle. Anna hautua ainakin puoli tuntia. Siivilöi haude ja kaada pesuvatiin. Lisää lämmintä vettä niin, että jalat peittyvät. Sitten vain töppöset kylpyveteen ja rentoutumaan 10-15 minuutiksi.

Leskenlehdistä kirjoitin ainakin käsikylpyjen yhteydessä, ja kuinka ollakaan, ihoa puhdistavine ja pehmentävine ominaisuuksineen ne sopivat mainiosti myös jalkakylpyihin.Nokkosen puolestaan uskotaan rauhoittavan kivistäviä jalkoja. Peltokorte paitsi virkistää, myös vahvistaa kynsiä. Siankärsämö puhdistaa ja tuoksuu hyvältä. Jos pitää havupuiden tuoksusta, voi kokeilla laittaa jalkakylpyynsä vaikkapa kuusen- tai männynneulasia, joiden uskotaan puhdistavan ihoa. Kasvatettujen yrttien ystävät voisivat lisätä kylpyveteen esimerkiksi laventelia, minttua, rosmariinia, salviaa, timjamia tai sitruunamelissaa. Eli yrttivaihtoehtoja on paljon, enkä tässä edes luetellut läheskään kaikkia.

Eilisiltaiseen jalkakylpyyni keräsin tuoreita yrttejä vähän ennen kylvyn valmistamista. Poimin koivunlehtiä noin desilitran verran, samoin nokkosta. Kolmas desilitra täyttyi poimulehdestä, voikukasta ja siankärsämöstä. Ennen haudutusvaihetta sujautin keräämäni yrtit sukkahousun sääriosaan, jonka solmin tiukasti kiinni molemmista päistä. Näin vältin hauduksen jälkeisen siivilöinnin. Annoin sukkahousuviritelmän yrtteineen hautua vadissa noin 40 minuuttia. Sitten lisäsin hauteeseen lämpöistä vettä. Tässä vaiheessa kannattaa olla erityisen tarkkana hanasta tulevan veden lämpötilan suhteen. Voin paljastaa, että liian kuuma tai liian kylmä jalkakylpy estää rentoutumisen erittäin tehokkaasti.

Siinäpä sitten kylvetin jalkojani olohuoneen sohvalla elokuvaa katsellen. Tuli jotenkin talvinen olo. Ei puuttunut kuin takkatuli ja villashaali harteilta. Suomen heinäkuu, huoh...

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat