Kirjoitukset avainsanalla käsikylpy villiyrteistä

Tänään pääsin vihdoin tekemään kevään ensimmäisen käsikylvyn villiyrteistä! Omistan parikin erilaista yrttikäsikylvyn ohjetta, mutta koskapa kaikkia tarvittavia yrttejä ei vielä ole saatavilla, yhdistelin ohjeita ja käytin kylpyyn kuivattua leskenlehteä, poimulehteä ja nokkosta. Leskenlehteä olen kerännyt ja kuivattanut jo useamman viikon ajan, poimulehteä ja nokkosta löysin ensimmäistä kertaa viime viikon alkupuolella.

Otin kaikkia kolmea yrttiä 2 rkl kutakin. Jos haluat tehdä käsikylvyn tuoreista yrteistä, ota 1 dl kutakin. Nyrkkisääntöhän on, että luonnonkosmetiikkaa valmistettaessa tuoretta yrttiä tarvitaan aina enemmän kuin kuivattua.

Sitten laitoin yrtit pieneen kulhoon ja kaadoin päälle kiehuvaa vettä (ohjeessa vettä oli 2-4 dl). Haudutin 20 minuuttia. Tämän jälkeen siirsin veden isompaan kulhoon ja lisäsin vettä niin paljon, että kädet peittyivät. Veden lämpötilan kanssa kannattaa olla tarkka; liian kuuma vesi ei tunnu mukavalta. Sitten liotin käsiä yrttikylvyssä 5-10 minuuttia. Pehmeiltä tuntuivat!

Jos et halua, että yrtit kelluvat käsikylvyssäsi, voit siivilöidä ne pois ennen veden lisäämistä. Itse käytän pientä kangaspussukkaa (öhöm, itse tekemääni), jonka päälle kaadan kiehuvan veden. Siitä lionneet yrtit saa helposti siirrettyä biojäteastiaan, ja kangaspussia voi käyttää useamman kerran. Jos ompeleminen ei miellytä, ihan yhtä hyvän yrttipussukan saa - yllätys, yllätys - vanhoista sukkahousuista.

Kesällä, kun villiyrttien tarjonta on laajempi (ainakin toivon niin), käsikylpyyn voisi laittaa vaikkapa peltokortetta (vahvistaa kynsiä) ja siankärsämöä. Yhdessä omistamassani ohjeessa mainitaan myös raunioyrtti, mutta koska en kyseistä kasvia tunnista, en ole sitä myöskään kokeillut.

Ihan rauhanomaisesti ei tätäkään käsikylpyä saatu toimitettua. Lähdin hakemaan käsipyyhettä ja jätin kulhon hetkeksi yksin. Eikös vain utelias katti ollut löytänyt yrttikylvyn. Tassuaan ei kerinnyt kylpyyn pistää, mutta kuononsa kyllä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt on sitten kevään - ja vuoden 2017 - ensimmäinen yrtinkeruuretki takana. Se ei ollut ihan niin hohdokas, kuin mitä ensimmäiseltä yrttiretkeltä voisi odottaa...

Kylmä tosiasiahan on, että ainakaan näillä Keski-Suomen leveysasteilla ei ole vielä mitään muuta kerättävää kuin leskenlehti eikä niitäkään ole paljoa. Tuollaisen pienen leskenlehtiesiintymän bongasinkin viikolla noin puolen kilometrin päästä kotoani, pyörätien varresta. Ruoaksi tarkoitettuja villiyrttejä ei kannata kerätä teiden läheisyydestä (ei edes pyöräteiden), mutta käsi- ja jalkakylpyihin meneviä kasveja olen saattanut poimia pikkuteiden varsilta.

Niinpä sitten surautin fillarilla yrttipaikkaan, sakset ja muovipussi varusteinani. Leskenlehtiä ei tosiaan ollut kukkaniityksi asti. Huono omatunto alkoi vaivata heti, kun olin katkaissut ensimmäisen yrtin ja sujauttanut sen pussiin: Eikö kevään ensimmäisten kukkasten pitäisi olla kaikkien ihmisten ilo? Teenkö itsekkäästi, kun kiskon niitä maasta omiin tarkoituksiini? Rauhoittelin omatuntoani ajattelemalla, että en suinkaan saksi kaikkia kukkasia vaan jätän osan kasvamaan. Näistä ajatuksista huolimatta en voinut mitään sille, että joka kerta, kun joku pyöräili leskenlehtipaikan ohi, tunsin oloni jotenkin vaivaantuneeksi. Vaistomaisesti piilotin pussin ja sakset takin taskuun ja olin näpräävinäni kännykkää. Ei tainnut sekään näyttää kovin järkevältä. Kuka normaali ihminen jättää pyöränsä tielle ja komuaa pusikkoon näpyttämään tekstiviestiä? Ehdin jo ajatella, että seuraavan leskenlehtireissun teenkin sitten yön hämäryydessä kommandopipoon sonnustautuneena...

Leskenlehdet toimivat hyvin nimenomaan käsi- ja jalkakylvyissä, sillä niiden on todettu rauhoittavan, puhdistavan ja pehmentävän ihoa. Yrttiä voi käyttää myös kauneusnaamiossa. Itse en ole leskenlehteä naamioon laittanut, sillä se sopii erityisen hyvin rasvaiselle iholle ja itse kärsin pikemminkin kuivasta ihosta.

Tuoreista leskenlehdistä saisi hyvän käsikylvyn vaikkapa poimulehtien kanssa. Koska poimulehdistä voi tässä vaiheessa kevättä vain haaveilla, ei auta muu kuin kuivattaa tämän päivän yrttisaalis. Niinpä asettelin leskenlehdet tarjottimelle kuivumaan ja muutaman päivän päästä voin jo varmaan laittaa ne purkkiin. Siellä saavat sitten kiltisti odottaa käsikylpykavereita.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2018

Kategoriat