Kirjoitukset avainsanalla jalkakylpy luonnonyrteistä

Hortoilijan muistiinpanoja -blogissani keskityn rakkaaseen harrastukseeni, villiyrtteihin - tai luonnonyrtteihin tai villivihanneksiin tai hortaan... Rakkaalla lapsella on useita nimiä.

Kiinnostuin villiyrteistä vuosikymmeniä sitten. En muista tarkalleen, minkä ikäinen olin, ehkä 11- tai 12-vuotias, kun innostuin keräilemään koivun, villivadelman ja -herukan lehtiä. Kuivatin ne huoneenlämmössä, purkitin ja tein niistä teetä. Muistan, että vadelma- ja herukkatee maistuivat oikein hyvin, mutta koivunlehdistä tehty juoma piti niellä väkisin. Myöhemmin sain tietää, että koivunlehtiä ei ollut tapana käyttää teehen. No, tulipahan sekin kokeiltua.

Katajanmarjojakin keräsin. Luin siihen aikaan sellaista ruotsalaista kirjasarjaa, jossa sankaritar, nuori kartanon neiti nimeltään Gunilla, keitti katajanmarjoista terveellistä juomaa (juotti sitä varmaan kylän köyhille ja sairaille). En tiedä juoman terveellisyydestä, mutta jumalattoman pahaa se ainakin oli. Sen erän perään en ole katajanmarjoja suuhuni pistänyt.

Unohdin villiyrtit pitkäksi aikaa (ehkä juuri noiden katajanmarjojen takia), mutta kiinnostus heräsi uudestaan, kun muutimme omakotitaloon kymmenisen vuotta sitten. Jo pelkästään omalta pihamaalta löytyy vaikka mitä hyvää ja hyödyllistä! Se saattaa tietysti kertoa myös emännän laiskuudesta pihanhoidon suhteen... Mutta kumpi on järkevämpää: kiskoa voikukat irti maasta raudalla ja heittää menemään vai ottaa ne hyötykäyttöön?

Olen erityisen innostunut tekemään villiyrteistä kosmetiikkaa. Olen kokeillut erilaisia kasvonaamioita ja -vesiä sekä jalka- ja käsikylpyjä. Ensi kesänä haluaisin kokeilla myös villiyrttipohjaisen vartalovoiteen tekemistä. Ruokaa olen tehnyt luonnonyrteistä vähemmän, mikä johtunee siitä, etten ole mikään luontainen kokki. Toki olen lisännyt villiyrttejä salaatteihin, sämpylöihin ja piirakoihin. Ehkäpä tuotakin puolta voisi vähän petrata tulevana kesänä.

Pääsiäislauantaina päätin tehdä pitkästä aikaa jalkakylvyn luonnonyrteistä. Ja mitä huomasinkaan: kaikki yrttipurnukat lähes tyhjiä! Sain kuitenkin koottua jalkakylpyainekset kasaan nokkosesta, voikukasta ja... sitruunamelissasta. Tiedän, tiedän, sitruunamelissa ei ole luonnonyrtti, mutta hätä ei lue lakia. Se antoi jalkakylvylle mukavan tuoksun. Ja lieventävänä asianhaarana mainittakoon, että sitruunamelissa oli sentään itse kasvatettua.

Nyt ei auta muu kuin odotella kesää, säiden lämpiämistä ja villiyrttien nousua maasta. Tänään teinkin sitten ihanan havainnon kauppareissullani: pyörätien varrelle oli ilmestynyt leskenlehtiä! Kyllä se kesä sieltä tulee...

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (17)

Vierailija

Hienoa yrttipohdintaa! Toivottavasti pian saadaan kerätä tuoreita kuivattavaksi..

Vierailija

Kiva aihe ja mukavasti kirjoitettu! Ei pistänyt edes kirjoitusvirheitä tällaisen pilkunviilaajan silmään ;)

HannaMaria

Kovin samanlaisia kokemuksia mulla. Viime kesänä jouduin keräämään mesiangervot äitini teehen, koska hän oli lonkkaleikkausjonossa. Kuivatut koivunlehdet annoin ystäväleni, joka laittoi ne saunatuoksuiksi ompelemiinsa pusseihin.

Käyttäjä6675
Liittynyt18.4.2017

Minäkin olen kerännyt mesiangervoa monena vuonna. Tuoksu on ihana! Hyvä idea laittaa koivunlehdet pusseihin ja saunatuoksuksi. Pitääpäs kokeilla!

Kasvisto

Koivunlehdistä tehtyä teetä olen minäkin kokeillut joskus, ei tullut tapaa. Sen sijaan koivunlehdistä tulee kasvivärjäyksessä raikasta vaaleanvihreää. Väri tosin on valonarempi kuin kemiallinen, eli saattaa haalistua vaikkapa villalangassa. 

Käyttäjä6675
Liittynyt18.4.2017

Ahaa, hyvä tietää. Kasvivärjäystä en ole koskaan kokeillut, mutta kyllä sekin on mielessä käynyt. Vaatinee kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa?

Vierailija

Mitä kaikkea laitat yrttisiin jalkakylpyihisi? Jään mielenkiinnolla seuraamaan :)

Käyttäjä6675
Liittynyt18.4.2017

Nokkonen on suosikkini, sillä se lieventää jalkojen kivistystä. Poimulehti pehmentää ihoa, joten se sopii mainiosti niin jalkakylpyihin kuin kasvonaamioihinkin. Monia muitakin yrttejä on tullut kokeiltua. :)

Vierailija

Eipä ole tullutkaan mieleen, että yrttejä voi käyttää noin moneen tarkoitukseen!

Vierailija

Voi hitsit. Kirjoituksesi vei minut mukanaan. Tämä innostaa tutkimaan luonnon ihmeitä. Odotan innolla lisää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Blogiarkisto

2018

Kategoriat