Ruusupensaiden kesäiset kukintakiireet alkavat olla ohi. Kukkien tilalle on ilmestynyt kauniita puna-oransseja marjoja, joita myös kiulukoiksi kutsutaan.

Luultavasti melkein kaikki ovat ruusunmarjoja  joskus maistaneet, mutta kuinka moni tietää, että ne ovat varsin C-vitamiinipitoisia ja siten oikeita terveyspommeja? Entä miten niitä voisi hyödyntää ruoanlaitossa?

Helpoin tapa lienee kuivata kiulukat ja hauduttaa niistä teetä. Muistan joskus vuosia sitten keränneeni villiruusujen marjoja ja kuivattaneeni niitä. Minulla on hämärä muistikuva, että kuivattaminen ei onnistunut ihan parhaalla mahdollisella tavalla.

Selatessani eilen erilaisia ruusunmarjan hyödyntämisohjeita hoksasin tiedon, jonka mukaan kiulukat kannattaa siivuttaa ennen kuivaamista. Tuota en ollut tullut ajatelleeksi. Pitääkin kokeilla.

Löysin myös useita erilaisia ohjeita ruusunmarjasoseen valmistamiseksi. No mutta, mitäpä muuta tekemistä hortoilijalla voisi olla lauantai-iltana kuin keittää kiulukkasosetta?

Ilta oli kuitenkin sen verran pitkällä, etten rohjennut lähteä keräämään  villiruusupensaiden marjoja. Hämäräkin alkoi laskeutua. Niinpä tyydyin poimimaan kiulukat oman pihan hansaruusupensaista.

Sisälle tultuani päätin hylätä löytämäni ohjeet ja tehdä ruusunmarjasoseen näppituntumalta. Jos joku lukijoista haluaa valmistaa soseen tiukasti ohjeen mukaan, sellainen löytyy esimerkiksi TS Ruoka -sivustolta (ruoka.ts.fi).

Alkutilanne oli seuraavanlainen: minulla oli kulhollinen isohkoja kiulukoita. Ensimmäiseksi huuhtelin marjat lävikössä kylmällä vedellä.

Sitten alkoi työteliäin vaihe. Napsin veitsellä kiulukoiden kannat irti. Halkaisin joka ikisen marjan ja kaavin siemenet pois. Niitä oli todella paljon; marjoista lähti siementen mukana runsaasti massaa.

Huuhtelin halkaistut ruusunmarjat ja laitoin ne kattilaan kiehuvaan veteen. Siellä ne saivat lilllua kannen alla tunnin ajan. Keittämisen jäljeen laskin seoksen lävikköön ja huuhtelin pehmenneet marjat vielä kerran.

Huuhtelemisen jälkeen lusikoin kiulukat sauvasekoittimen alusastiaan ja lisäsin seokseen 1/2 dl vettä. Surruutin hetken sekoittimella. Vaivannäön palkkioksi sain tasaisen ja kauniin tummanoranssin soseen. Lisäsin siihen vielä 4 tl sokeria.

Ruusunmarjasoseen maku on mielestäni erittäin hyvä. Käytän sosetta lähinnä puuroon ja jogurttiin sekoitettuna, mutta se sopinee myös vaikkapa voileipäkeksien ja lettujen päälle. Saatan kokeilla sitä myös vaniljajäätelön seuralaisena.

Tässä voisi nyt olla sellainen hortoilutuote (vaikkakin tällä kertaa kasvatetuista marjoista), joka voisi maistua myös perheen pienimmille.

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat