Sovimme jälkikasvun kanssa jo hyvissä ajoin ennen joulua, että annamme toisillemme aineettomat lahjat. Tavaralahjoja saamme sukulaisilta, joten kyllä niitäkin on luvassa.

Nyt tarvitsee enää vain päättää, mitä toisillemme lahjoitamme. Koska jälkikasvu on hyvin eläinrakas, kävin katsomassa SEYn ja WWF:n nettisivuilta, mitä sieltä löytyisi.

SEY eli Suomen eläinsuojelu tarjoaa sivuillaan paljon eri vaihtoehtoja aineettomiksi joululahjoiksi. Esimerkiksi joululahjoitus kodittoman eläimen rokotukseen maksaisi 40 euroa. Kodittoman kissan kastroinnin saisi 50:llä, steriloinnin 80 eurolla.

Toki voisi tehdä lahjoituksen myös luonnonvaraiselle eläimelle (20 e).

WWF puolestaan esittelee eläinaiheisia joulukortteja, joita pääsee lataamaan 10 eurolla.

Olen melko varma, että jälkikasvu valitsee jonkin edellä mainituista lahjoista. Itse en ole vielä osannut päättää. Eri avustusjärjestöjen aineettomia lahjoja katsellessa tulee runsaudenpula; vaihtoehtoja on niin paljon.

Unicefin kautta voisi lahjoittaa johonkin kehittyvään maahan tai pakolaisleirille muun muassa poliorokotteen (8 e), talvivaatepaketin (37 e) tai jalkapallon (8 e). Punainen Risti tarjoaa esimerkiksi proteeseja, malariasuojia ja hygieniapaketteja.

Koska kuitenkin avustan säännöllisesti sekä Unicefia että Punaista Ristiä, tuntuisi järkevämmältä tehdä lahjoitus tällä kertaa jonkin muun järjestön kautta.

Plan tarjoaa mahdollisuutta auttaa tyttöjä kehittyvissä maissa. Tyttöjen koulutusta voisi tukea joululahjoituksena 40 eurolla. Oppimateriaalia saisi 35 eurolla.

Kun jälkikasvu oli pieni ja olin vielä naimisissa hänen isänsä kanssa, meillä oli Planin kautta saatu kummilapsi  Burkina Fasossa. Planin toiminnassa ei ainakaan silloin ollut mitään huomautettavaa. Apu meni perille, minkä saimme kummitytön kanssa käydyn kirjeenvaihdon kautta todeta.

Myös World Vision esittelee nettisivuillaan laajan valikoiman eettisiä lahjoja. Järjestön kautta voisi lahjoittaa kehittyvään maahan vaikkapa vuohen (42 e), äitiyspakkauksen (35 e) tai moskiittoverkon (10 e).

Ajatus lahjavuohesta tuntuu kiehtovalta. Kun rupesin asiaa miettimään, muistin että olen itse asiassa ollut mukana lahjoittamassa vuohia entiselle työkaverilleni. En enää muista, oliko kyseessä syntymäpäivä- vai eläköitymislahja. Sen kuitenkin muistan, että lahjoitus tehtiin Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Kirkon Ulkomaanapu tarjoaa vieläkin mahdollisuuden vuohilahjoitukseen. Aineettomat lahjat löytyvät osoitteen www.toisenlainenlahja.fi -kautta. Vuohi näyttää maksavan 30 euroa.

Vaihtoehtoja aineettomaksi lahjaksi on runsaasti,  enkä tässä päivityksessä maininnut läheskään kaikkia tahoja, jotka tällaisen lahjoitusmahdollisuuden tarjoavat.

Eettinen lahja sopii ihmiselle, jolla on jo kaikkea tai joka ei vain halua kerryttää tavaramääräänsä.

En kuitenkaan menisi ostamaan aineetonta lahjaa kenellekään varmistamatta ensin, että hän sellaisen todella haluaa. Jos joku olisi toivonut joululahjaksi vaikkapa korvakoruja, hänen naamansa saattaisi venähtää, jos lahja olisikin vuohi - eikä edes hänelle itselleen.

Mielestäni on tärkeää myös varmistaa, että joululahjan saaja hyväksyy järjestön, jonka kautta aineeton lahja on hankittu. Jos esimerkiksi lahjan saaja ei kuulu kirkkoon eikä hyväksy sen toimintaa, olisi ehkä vähän kornia hankkia hänelle eettinen lahja Kirkon Ulkomaanavun kautta. Tämäkin asia selvinnee keskustelemalla asiasta ennen lahjan ostamista.

Aamulla kävi ilmi, että jälkikasvun isäkin on kallistunut aineettoman lahjan puolelle. Mitähän sitä hänelle valitsisi...

 

Kuvat: Pixabay

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat