Koska kuivatut villiyrtit alkavat olla vähissä, olen viime viikkoina tehnyt yrttiteetä mintun lehdistä.

Ostin pari viikkoa sitten ruokakaupan hevi-osastolta mintturuukun. Tarjolla oli sekä tavallista että vahvaa minttua, joista valitsin jälkimmäisen sen voimakkaamman tuoksun takia. Se maksoi 2,59 euroa, muutaman sentin enemmän kuin tavallinen.

Kotiin tultuani otin mintun pois pikkuruisesta muoviruukustaan, istutin sen reilusti isompaan saviruukkuun ja kastelin huolella. Leikkasin myös kasvin oksat lyhyemmiksi.

Minttu on lähtenyt kasvamaan hyvin ja tekee koko ajan lisää lehtiä. Vettä sille kuitenkin pitää muistaa antaa.

Minttuteen valmistaminen on helppoa: Napsin kasvista lehtiä teesiivilään, huuhtaisen ne nopeasti kylmällä vedellä ja laitan siivilän kupin ylle. Sitten vain kaadan kuumaa vettä siivilän läpi ja annan lehtien hautua 5-10 minuuttia.

Välillä olen myös kuivattanut mintunlehtiä leivinpaperin päällä. Jos teehen käyttää kuivattuja lehtiä, niitä ei tarvita yhtä paljon kuin tuoreita.

Viime kesän alussa vein vastaavanlaisen itse kasvatetun mintun pihamaalle ruukkuineen päivineen. Se kasvoi niin hyvin, että lehtiä riitti runsaasti kuivattavaksikin. Pitkä ja epätavallisen lämmin kesä varmasti edesauttoi mintun viihtymistä.

Olen juonut minttuteetä lähinnä siksi, että pidän sen mausta ja tuoksusta ja se tuntuu vaikuttavan virkistävästi. En ole tullut perehtyneeksi mintun mahdollisiin terveysvaikutuksiin.

Tuossa vähän aikaa sitten kuitenkin luin (ks. esim. www.terveyskirjat.fi), että minttu saattaa helpottaa hengitystieoireita. Lukemani perusteella mintun vaikutus hengitysteihin tulee esiin paitsi höyryhengittämällä, myös... teetä nauttimalla.

Nytpähän tiedän tämänkin.

 

 

Ylin ja kaksi alinta kuvaa: Pixabay

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Villiyrtteihin hurahtanut naisihminen kertoilee omista yrttikokeiluistaan niin ruoanlaiton kuin kauneudonhoidonkin saralta. Aina ei mene niin kuin Strömsössä. ;)

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat